Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Aikuisten päivystys pysyy edelleen Valkeakoskella – alle 16-vuotiaat on tarkoitus ohjata Taysin lastenpäivystykseen

Sairaanhoitopiiri ei lämpene Kangasalan ehdotukselle siirtää Kangasalan ja Pälkäneen asukkaiden kiireellinen hoito ja päivystys vuoden 2020 alusta Taysin ensiapu Acutaan.

Uutiset - 18.2.2019 kello 14.39
Kangasalan Sanomat
Aikuisten päivystys pysyy edelleen Valkeakoskella – alle 16-vuotiaat on tarkoitus ohjata Taysin lastenpäivystykseen
Sairaanhoitopiiri ei ole halukas ottamaan kangasalalaisia ja pälkäneläisiä Acutan päivystykseen. Perusteluissa mainitaan muun muassa tilanahtaus ja päivystävien lääkäreiden Valkeakoskea suurempi työmäärä

Sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli asiaa kokouksessaan tänään maanantaina.

Sen sijaan Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ehdottaa Kangasalan kaupungille, että vuoden 2020 alusta Kangasalan ja Pälkäneen alueen alle 16-vuotiaat lapset siirtyvät lastenpäivystyksen potilaiksi uuden lasten- ja nuortensairaalan avauduttua.

 Tuolloin kaikki muut kuin vamman tai tapaturman vuoksi päivystyksellisesti hoidettavat lapset siirtyvät  lastenpäivystykseen.

Kangasalta ja Pälkäneeltä kävi viime vuonna päivystyksessä 761 lasta.

Sairaanhoitopiirin kannan mukaan muu potilasohjaus pidetään toistaiseksi ennallaan. Ensihoito kuljettaa yhteistoiminta-alueen potilaat Acutaan, mutta omin avuin hoitoon hakeutuvat ohjautuvat Valkeakoskelle.

 Vastauksen mukaan Taysissa on ahdasta ja Valkeakoskella asiakas saa hoitoa nopeammin. Päivystävien lääkäreiden määrää lisättiin siellä viime vuoden syyskuussa.

Kangasalta ja Pälkäneeltä käy Valkeakosken päivystyksessä noin 3 000 vuodessa.

Piiri toteaa, että Valkeakosken päivystykseen on panostettu merkittävästi viime vuonna, jotta ympärivuorokautisen toiminnan edellytykset täyttyvät. Toiminta täyttää hyvin nämä kriteerit tänä vuonna. Acutan alueellinen valmius ottaa uusia potilaita arvioidaan uudestaan vuosia 2021–22 koskevassa yhteistyökokouksessa.

Sairaanhoitopiirin mukaan se pystyy tarjoamaan Kangasalan ja Pälkäneen potilaille oikea-aikaista ja asiantuntevaa päivystyksellistä sairaanhoitoa parhaiten Valkeakoskella.

Kangasalta ja Pälkäneeltä tulevat potilaat ovat antaneet Valkeakosken päivystyksestä pääosin positiivista palautetta. Nyt keväällä asiakkailta pyydetään kahden viikon aikana lisää palautetta, ja tulokset toimitetaan tiedoksi Kangasalan kaupunginhallitukselle.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

18.2.2019 kello 16.15
Maarit MäkipääIlmoita
Kiitos hyvästä päätöksestä ! Tays on varmasti täystyöllistetty ja monista ympäristökunnista tullaan sinne päivystykseen. Jos Valkeakoskella on käytössä tarvittavat laboratorio- ja rtg-valmiudet, niin apua saadaan nopeammin kuin isossa Tays:ssa ja näitä pysäköimisongelmiakaan ei tarvitse miettiä etukäteen. Olen aina saanut hyvää ja nopeaa palvelua Vals:ssa. Liikenneyhteydet Pälkäneeltä sinne myös hyvät !
18.2.2019 kello 18.15
Anu NurminenIlmoita
Entäpä jos et saa lanssia ja on kiire oikeesti (tälläinrn tilanne ollut) on matka yli 30km, 40min mutkaista pientä tietä ihan eri kuin Taysille 10min.
18.2.2019 kello 20.42
PotilasIlmoita
PSHP = Piirkanmaan sairas hoitopiiri .
24.2.2019 kello 11.16
TyytymätönIlmoita
Tämä päätös suosii vain valkeaskoskea lähempänä asuvia ja vain he ovat tyytyväisiä päätökseen, koska heidän päivystys matkansa ei pidetynyt. Kangasalan palvelut sekä ihmiset muuttavat entistä enemmän tampereen rajan tuntumaan ja matka valkeakoskelle kestää jopa 40min ja tays olisi vain 10min päässä. Ruutanan suunnta tayssiin pääsee turvallisesti ja nopeasti. Valkeaskoskelle tiet ovat todella huonot ja jopa vaarallisia näin talvella ja matka voi kestää jopa tunnin jäisellä pimeällä tiellä. Eikö olisi mahdollista siirtää esim. Osaa kangasalan väestöstä tayssiin? Ruutana, vatiala, lentola jne jotka ovat huomattavasti lähempänä tayssia kuin valkeakoskea. Tämä tasaisi hieman valkeakosken kuormitusta eikä lisäisi tayssiin sitä liikaa kerrallaan. Valkeakoskella joutuu öisin odottamaan pitkään...
~
Takaisin ylös