Koti Uutiset Asta Caplanin näyttelyssä unet ja päivänvalo kättelevät toisiaan

  Asta Caplanin näyttelyssä unet ja päivänvalo kättelevät toisiaan

  0
  With the Clouds of Silk III Silkkipilvien seurassa III 2014.

  Kangasala-talon galleriassa on avautunut kuvataiteilija Asta Caplanin öljyvärimaalauksista koostuva näyttely Silkkipilvien seurassa – Maalauksia.

  Caplan tutkii taiteessaan piirustuksen, maalauksen ja valokuvan rajapintoja. Näyttely koostuu öljyvärein maalatuista asetelmista ja interiööreistä. Mukana on myös maalauksia eleganteista perhoskämmeköistä sekä parhaat päivänsä nähneistä tulppaaneista.

   –Yhtä aikaa sekä herkät että uhmakkaat muodon ja värin kontrastit kiehtovat mieltäni loputtomiin. Siitä on syntynyt kiinnostukseni kukkien tarkasteluun, Caplan kertoo.

  Hänen maalauksissaan aihetta tärkeämmiksi nousevat valo ja valon aiheuttamat heijastukset.

  – Maalauksen idea lähtee valotilanteesta. Jos kyseessä on olemassa oleva interiööri, teen paikan päällä piirustuksia ja otan sadoittain valokuvia, hän kertoo työskentelytavastaan.

  Taiteilijan asetelmat on sommiteltu yksinkertaisista asioista ja esineistä, kuten karhealle pellavaiselle pöytäliinalle asetellusta suolasirottimesta tai parista nahistuneesta sitruunasta. Materiaalin tuntu on käsin kosketeltava.

  Sirot käsinmaalatut kultareunaiset teekupit on pinottu päällekkäin niin, että katsoja aistii, että kaunis rakennelma voi sortua hetkenä minä hyvänsä. Kysymys on hetken lumosta.

  Sisätiloja kuvaavissa maalauksissa yhdistyvät usein monet todelliset, mutta erilliset tilat ja esineet.

  – Useimmiten suuret interiöörit ovat kollaasi useammasta paikasta. Yhdistän vaikkapa tuolin Intiasta ja huoneen Los Angelesista.

  Asta Caplan syntyi vuonna 1982 Tampereella ja muutti nelivuotiaana perheensä kanssa Valkeakoskelle.

  Hän on valmistunut ammattitanssijaksi Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa, mutta joutui muutaman vuoden jälkeen etsimään itselleen uuden ammatin. Vastaus löytyi läheltä, taiteesta.

  Caplanin lapsuudenperheessä taide oli ollut läsnä aina. Hänen vanhempansa Timo ja Pirkko Pajunen ovat molemmat Valkeakoski-opiston pitkän linjan taideaineiden opettajia ja kuvataiteilijoita itsekin.

  Opiskeluaikanaan Kuvataideakatemiassa hän perehtyi myös japanilaiseen taiteeseen.

  – Kiinnostuin japanilaisesta estetiikasta jo 9-vuotiaana. Olin Kuvataideakatemiasta vuoden vaihdossa Japanissa ja opiskelin paikallisen mestarin johdolla japanilaista tussimaalaustekniikkaa

  Caplania kiinnostaa japanilaisessa estetiikassa erityisesti tyhjän tilan ajattelu. Tietynlaisia yhtymäkohtia omaan taiteeseen löytyy myös japanilaisesta kauneuden käsitteestä ja kasviaiheista.

  – Minulla on klassisen tanssijan mieli. Kuvan pitää toimia myös esteettisesti, hän painottaa.

  Nykyään taiteilija asuu ja työskentelee Saksassa.

  Asta Caplanin näyttely Silkkipilvien seurassa – Maalauksia Kangasala-talon galleriassa 3.3. asti. Vapaa pääsy.

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän