Demariehdokas Jaana Heinänen: Onko kunnassamme kaikilla riittävästi turvallisuutta?

0

Onko kunnassamme kaikilla riittävästi turvallisuutta;  hyvinvointia ja  terveyttä. Tämä asia huolestuttaa minua varsinkin näin korona aikaan, mutta ei ollut ennen koronaakaan asia, jota en olisi pohtinut paljon. 

Ensimmäisenä nostan esille vanhukset, joiden toimintakyky saattaa estää avun hakemisen em asioihin. Onko kaikilla vanhuksilla läheistä, joka tiedottaa asiasta, että täällä on ihminen yksin, häneltä puuttuu asioita turvallisuudesta. Hyvinvointiin ja turvallisuuteen  kuuluu oleellisesti terveys, sen hoitaminen,  perusturvallisuus on ravintoa ja puhtautta, sekä ihmiskontakteja. 

Nyt korona aikaan moni noista asioista saattaa jäädä hoitamatta. Olen törmännyt työssäni vanhuksiin, jotka saattaa maata vuoteessa 24 tuntia vrk, heidät nostetaan muutaman kerran vrk ruokailemaan, jossain se tulkitaan riittäväksi, mutta onko se sitä, jos onkin, niin inhimillistä se ei ole. Turvallisuuden tunteeseen kuuluu myös inhimillisyys erittäin suuresti. 

Lapsiperheissä koetaan myös paljon turvattomuutta.  On hätä riittääkö rahat, saako lapset harrastaa, onko ravintoa riittävästi, jaksanko hoitaa lapseni, saanko jatkaa työssäni, eli on erilaisia kysymyksiä, jotka aiheuttaa turvattomuutta. 

Kun perustimme vapaaehtoisen perhetyön ryhmän Kangasalle  v. 2019, tämä turvattomuuden viesti nousi esille. Ryhmämme  koostui kenestä tahansa  ihmisestä jotka ovat kiinnostuneita perheiden hyvinvoinnista. Ryhmässä keskusteltiin, miten perheet voi, voisimmeko me siviilit tehdä jotain auttaaksemme perheiden asioita, kuuntelisiko kunta meitä. Ryhmään tuli järjestöistä yksittäisiä ihmisiä  mukaan, kaikilla oli yhteinen huoli, osassa perheitä koetaan turvattomuutta. Ryhmä poiki muutamia auttamisen tilanteita ja hyviä ideoita, joita edelleen kehitämme, mutta surullista on ryhmänä todeta, että turvattomuus lisääntyy, siihen ei aina vastata. 

Näin  ei kuitenkaan  saisi olla, kenenkään ei pitäisi turvallisessa Suomessa olla turvaton. Tälle asialle pitää tehdä kuntatasolla jotain, koska perhe on yhteiskunnan peruspilari, se kasvattaa uusia ihmisiä hoitamaan meidän yhteiskuntaa. Vertaan aika rajusti perhettä ilmastoon, jos se pilataan, niin voimme entistä huonommin. 

Mielestäni asian hoitoa helpottaa se, että meidän ensisijainen tehtävä on ajatella oman kunnan perheitä, jos perhe viestii tai havaitaan, että siellä voidaan huonosti, niin sen on käynnistettävä turvaverkostot, jotka tukee, kannustaa, auttaa, hoitaa perheen asiat yhdessä perheen kanssa siten, että turvallisuuden tuntu palaa ja turvattomuus väistyy. 

Organisaatiot on tiukalla, mutta tämä perheperuspilari, sen eteen on koottava organisaatiot sen mukaan, mikä tarve on heidän voida turvallisesti, näin me voidaan paremmin nyt ja tulevaisuudessa. 

Moni ajattelee, että on jokaisen oma asia hoitaa asiansa, mutta kun se ei vaan mene niin, kaikki ei pysty syystä tai toisesta. 

Turvattomia ihmisiä ei tarvitse varmasti lähteä etsimään, heitä on lähes jokaisen tuttavapiirissä, on päihde ongelmaa, on mielenterveysongelmaa, on työttömyyttä, on ylivelkaantumista jne, jne. 

Päätökset pitää olla sen suuntaisia, että turvallisuus, tunne huolenpidosta on jokaisen oikeus, kenenkään ei pidä jäädä yksin ongelmiensa kanssa, turvattomaksi. 

Ystävällisin terveisin: Jaana Heinänen
SDP Kangasala 

Jos haluat tulla mukaan päättämään paremmasta arjesta – lähde SDP:n ehdokkaaksi kuntavaaleihin! Pääset mukaan ottamalla yhteyden johonkin näistä osoitteista:
hanna.laine@kangasala.fi
pekka.lahti@kangasala.fi
heikki_salmela@kolumbus.fi
isto.kaarne@kolumbus.fi
jari.markkinen@kangasala.fi

Ehdokkaaksi voit ilmoittautua myös tämän linkin kautta: https://sdp.fi/fi/kuntavaaliehdokkaaksi/

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.