Ei joulua ilman Kangasalan Joulua – Kangasala-Seuran vuosikirja on ilmestynyt keskeytyksettä jo 70 vuotta

0
Pirkko Noukalle Kangasalan Joulu on tuttu jo lapsuudesta. Marja Kalliovalkamalle lehti on niinikään tuttu vuosikymmenten takaa ja kuulunut jouluperinteeseen. Nyt kumpikin on ollut jo vuosia mukana lehden toimituskunnassa. Tämän vuoden lehti on historian paksuin.

”Kangasalan Joulun ilmestyminen on suunniteltu jatkuvaksi: joka joulun edellä se aiotaan tästä lähtien julkaista seuran vuosikirjana.”

Näin kirjoitettiin Kangasala-Seuran historian ensimmäisen vuosikirjan, Kangasalan Joulun, alkupuheessa vuonna 1949.

Viime viikolla Kangasalan Joulu julkaistiin jo 70:nnen kerran.

– Tietojemme mukaan yksikään kotiseutulehti ei ole ilmestynyt yhtä pitkään tauotta, kertovat lehden toimituskunnassa tänäkin vuonna ahertaneet Pirkko Noukka ja Marja Kalliovalkama.

Monelle Kangasalan Joulu on jouluun kuuluva perinne. Ei ole yksi tai kaksi taloutta, jossa lehden lukeminen säästetään joulunpyhiin.

Kangasalan Joulu ei kuitenkaan ole joulusta kertova lehti. Jouluun lehdessä viittaa lähinnä nimi ja usein seurakunnan tervehdys, joka on tänä vuonna kirkkoherra Seppo Jarvan käsialaa.

Muuten lehti on tuhti paikallishistorian paketti, joka on tallettanut vuosikymmenten ajan Kangasalaan liittyviä tarinoita.

– Juttuja on pyritty hankkimaan eri puolilta Kangasalaa, Noukka kertoo.

Tekstien, tarinoiden ja muistelusten lisäksi Kangasalan Joulu on tallettanut aina myös valokuvia ja piirroksia historian varrelta.

Kangasalan Joulu on talkootyön voimannäyte. Kirjoittajat antavat juttunsa lehteen korvauksetta ja toimituskunta toimittaa lehden valmiiksi ilman korvausta.

Noukan mukaan tekstejä on ollut aina helppo saada.

Monen kirjoittajan tekstit kiirivät näiden lapsuuteen tai nuoruuteen, mutta tämän vuoden lehdessä aikajana on peräti neljäsataa vuotta. 

Lähes nykyaikaan tullaan Kummeli-huumasta kertovassa jutussa.

Tänä vuonna kirjoituksia on 28 pariltakymmeneltä eri kirjoittajalta. Tunnetuimpia heistä ovat kirjailijat Aulis Aarnio, Raine Raitio, Tuomas Marjamäki ja Heli Galliano.

– Kohtelemme hellästi ihmisten kirjoituksia, vaikka välillä joudumme lyhentämään niitä rankastikin, kertoo Kalliovalkama.

Noukan mukaan asiavirheet pyritään korjaamaan mahdollisimman tehokkaasti.

Lehdentekijät ovat iloisia siitä, että lehdellä on aina riittänyt myös tukijoita. Kannatusilmoituksia on ollut lehdessä alusta saakka.

– Sellaisen havainnon tein vanhoja lehtiä selatessani, että luettava sisältö on lisääntynyt kaikki nämä vuodet, Kalliovalkama selvittää.

Tekstin lisääntyminen näkyy myös sivumäärissä. Kun alkuaikoina sivumäärät olivat neljänkymmenen paikkeilla, viime vuodet luku on liikkunut noin kuudessakymmenessä. 

Tämän vuoden lehdessä on ennätykselliset 88 sivua.

Perinteisesti lehden myynnin ovat aloittaneet alakoululaiset jo ennen lehden virallista julkistusta.

– Alkuaikoina lapset kiersivät ottamassa ennakkotilauksia ja toimittivat sitten lehdet tilaajille. Nyt koululaiset kauppaavat valmiista lehteä, mutta on sitä nytkin tullut lapsia ovelle kysymään, että tilaisinko lehden, kun myytävät kappaleet olivat päässeet loppumaan, Noukka ihailee koululaisten myyntihenkisyyttä.

Tänäkin vuonna lehtiä myivät kaikki Kangasalan alakoulut yhtä lukuun ottamatta.

Lehden julkistamisen jälkeen sitä on voinut ostaa irtonumeroina useista myyntipisteistä eri puolilta Kangasalaa.

Kun joulu tulee, lehtiprojekti on Noukalle ja Kalliovalkamalle jo lämmin muisto.

Seuraavan vuoden lehden työstäminen alkaa perinteisesti loppukesästä.

Tänä vuonna lehden toimituskunnassa työskentelivät Noukan ja Kalliovalkaman lisäksi Markku Meurman, Ilkka Saarinen ja Eero Tiitola. Ilmoitusmyynnistä vastasivat seuran johtokuntalaiset ja museonhoitaja Irja Lehtonen.

Syys-lokakuun toimituskunta viettää tiiviisti lehden parissa.

– Kyllä sitä aina loppusuoralla tulee sellainen huh huh -tunne, Noukka ja Kalliovalkama nauravat.

Noukalle tämän vuoden numero oli 11. ja Kalliovalkamalle 8. vuosikirja, jota he ovat olleet tekemässä.

Pitkiä rupeamia on ollut aikaisemmillakin lehdentekijöillä. Esimerkiksi Kirsti Juvonen ja Eero Aro tekivät lehteä vuosikymmenten ajan, Anssi Apajalahti viitisentoista vuotta.

Noukka toivoo, että Kangasalan Joulun tekoon riittää talkoolaisia tulevaisuudessakin, sillä lehti on Kangasala-Seuralle merkittävä tulonlähde.

Sillä saatavilla euroilla muun muassa ylläpidetään Kangasalan kotiseutumuseota ja julkaisutoimintaa.

Ja voisi kysyä: tuleeko se joulu edes ilman Kangasalan Joulua?

Katso lisätietoa lehdestä ja sen myyntipaikoista.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.