Koti Uutiset Harvoin nähtyä taidetta Villa Armaassa

  Harvoin nähtyä taidetta Villa Armaassa

  0
  Tuukka Raskun Kolme viisasta miestä.

  Galleria Villa Armaassa on avautunut Tampereen seudun autismiyhdistyksen (Tsau) järjestämä taidenäyttely. Esillä on kuutisenkymmentä työtä kymmeneltä tekijältä.

  Näyttelyn esittelytekstin mukaan kuvallinen ilmaisu on yksi autismikirjon henkilöiden vahvuuksista ja toimii voimakkaana itseilmaisun välineenä. Näyttely avaa ikkunan tähän maailmaan.

  – Piilevät kyvyt jäävät helposti huomaamatta. Listaamme kyllä asioita, joita emme osaa, mutta on todella tärkeää korostaa myös vahvuuksia, yhdistyksen puheenjohtaja Petra Hietala-Rasku kertoo syitä, miksi näyttely päätettiin panna pystyyn.

  Mukana on kahden hänen lapsensa töitä. Tuukka Rasku valitsi mukaan muutaman maalauksen, lyijykynäpiirroksia ja sekatekniikalla syntyneitä tauluja. Hän hyödyntää tietokoneohjelmia, mutta ei missään tapauksessa luopuisi perinteisistä välineistä kynästä ja kumista.

  Näyttelyidean äiti, kangasalalainen Tea Boman pohti jossakin vaiheessa, ilmaantuuko osallistujia varmasti tarpeeksi. Loppukiri osoitti, että tekijöitä löytyi juuri sopiva määrä ja avajaisissa henki oli korkealla.

  Lahden Kaarisillassa kuva-artesaaniksi valmistunut Tuukka myöntää, että omien töiden esittely julkisessa tilassa tuntuu erilaiselta kuin vaikkapa koulun näyttelyt.

  Galleriassa voi tutustua myös Bomanin pojan taiteeseen.

  – Karri, kuten varmaan monet muutkin, purkaa kuvataiteeseen päivän kuormitusta. Hän tekee sitä itseään, ei esimerkiksi näyttelyä varten. Elämä olisi huomattavasti hankalampaa, jos mahdollisuus kuvien tekemiseen puuttuisi.

  Autismin kirjon henkilöiden taidenäyttelyitä on harvemmin esillä. Hietala-Rasku ja Boman muistelevat sellaisia järjestetyn Itä-Suomessa ja Helsingissä. Pirkanmaalla tästä tehdään ehkä perinne.

   

  Maailmanmatkaaja – taidetta autismikirjolta -näyttely Galleria Villa Armaassa 27.4. saakka. Avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 16–19 ja lauantaista sunnuntaihin kello 12–18. Armas Branderin katu 8.

  Tilassa järjestetään Tuula Mähösen vetämä  mindfulness vanhemmuuuden voimavarana -ilta sunnuntaina 14.4. kello 18. Ilmoittautuminen tsau.net

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän