Koti Pääkirjoitus Kangasalan kasvu poik­keuk­sel­li­sta

  Kangasalan kasvu poik­keuk­sel­li­sta

  0

  Noin kymmenen vuotta sitten Suomessa puhuttiin Nurmijärvi-ilmiöstä. Se tarkoittaa, että ihmiset valitsevat asuinpaikakseen mieluummin kehyskunnan kuin keskuskaupungin.

  Aluetutkija Timo Aron mukaan Nurmijärvi-ilmiö oli vahvimmillaan vuosina 2005-2009. Tuolloin kehyskuntien yhteenlaskettu muuttovoitto oli yli viisinkertainen niiden keskuskaupunkeihin verrattuna.

  Aro on tarkastellut tutkimuksissaan Suomen seitsemän keskuskaupungin tilannetta.

  Tilanne muuttui 2010. Sen jälkeen keskuskaupungit ovat olleet jälleen haluttuja asuinpaikkoja. Niihin on muuttanut enemmän ihmisiä kuin kehyskuntiin.

  Kangasala on niiden yksittäisten kehyskuntien joukossa, jotka ovat päässeet takaisin nousevalle kasvu-uralle. Eikä kehitykselle näy loppua.

  Tässä samalla aukeamalla kerrotaan, että Ilmoninmäki alkaa vihdoinkin rakentua. Sinne tulee runsaasti uusia koteja, joihin asettuu varmasti myös täysin uusia kangasala­laisia.

  Ilmoninmäki on yksi esimerkki lukuisien uudisrakennushankkeiden joukossa.

  Timo Aron mukaan kasvavien kuntien yhteisenä piirteenä ovat muun muassa hyvät liikenneyhteydet suhteessa keskuskaupunkiin – hyvää kaavoitusta ja muuta suunnittelua unohtamatta.

  Kuntaliitoskiemuroissa Tampere on nähty suurena uhkana. Nykyisessä valossa, kun kunta on vahvistunut muun muassa taloudellisesti, uskaltanemme tunnustaa, että Tampere on yksi Kangasalan merkittävistä voimavaroista.

  Siksi meidän kannattaa pitää joukkoliikenteestä erityisen hyvää huolta, että kaikki Tampereen-kävijät pääsevät sujuvasti illaksi kotiin Kangasalle.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän