Kangasalan kaupungilla on edessään suurten juhlavuosien siivittämä tapahtumakesä

0
Leo Van Aerschot, Anna Toiva sekä Jasmine Pajari Kangasalan kaupungilta hoitavat kesätapahtumia ja toivottavat kaikki tervetulleeksi.

Kangasalan kaupungin kesä 2023 tarjoaa lukuisia tapahtumia, joista yksi suurimmista on Urkutehtaan juhlavuosi. Vuonna 1843 perustettu Kangasalan Urkutehdas juhlii 180-vuotistaivaltaan ja tapahtumat levittäytyvät Kangasalan lisäksi muuallekin Pirkanmaalle sekä ympäri Suomen. Myös Kangasalan virallinen maakuntalaulu, Kesäpäivä Kangasalla täyttää kesäkuussa 170 vuotta ja sen ympärille järjestetään myös tapahtumia.

Kangasalan kaupungilta kesätapahtumia koordinoivat kulttuurikoordinaattori Anna Toiva, tapahtumakoordinaattori Jasmine Pajari sekä kulttuurituottaja Leo Van Aerschot. Tänä keväänä Kangasalan kaupungilla aloittanut Van Aerschot ottaa vastuulleen tapahtumien tuottamisen, jota ennen hoitanut Toiva siirtyy enemmän kulttuurihyvinvoinnin hallinnollisiin tehtäviin. Pajari puolestaan toimii linkkinä kaupungin ja tapahtumatuottajien välillä. Hän kehittää toimenkuvassaan tapahtumallisuutta sekä tapahtumatoimintoja. 

Kangasalan kesä käynnistyy 3.6.2023 Kangasalan Pirtillä, kyseinen tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Urkutehdas 180 vuotta

Isoin tapahtuma kesällä 2023 on Urkutehtaan juhlavuosi. ”Urkutehtaaseen liittyen konserttejakin on yli 40 ja ensimmäistä kertaa Kangasalan kaupunki jalkautuu ympäri Suomen”, kertoo tapahtumasta vastaava Toiva. Kangasalla on rakennettu yli tuhannet urut ja 8000 urkuharmonia. Kangasalla juhlavuoteen liittyviä konsertteja on luvassa esimerkiksi Vatialan kappelissa 29.6.2023 ja Kangasalan kirkossa 30.7.2023. Urkutehtaaseen linkittyy myös Kangasala-talossa Kimmo Pyykkö-taidemuseossa 10.6.–27.8.2023 nähtävä turkulaisen taidemaalari Erika Adamssonin näyttely. Hänen viimeisimmät työnsä saivat inspiraationsa uruista.

Taiderallia vietetään perinteisesti Suomen kuvataiteen päivänä 10.7.2023. Taideralli kutsuu kiertämään Kangasalan kesänäyttelyitä, gallerioita sekä muita taidekohteita.

Teatteria, festareita ja osallistuvaa budjetointia

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna vietetään Harjufestiä, jossa esiintyvät muun muassa Aikakone ja Movetron. ”Harjufest on osa osallistuvaa budjetointia, jossa kaupunkilaiset saivat toivoa tapahtumia ja niistä äänestettiin tammikuussa”, kertoo Van Aerschot. Jo 23. kertaa järjestetään 26.6.–2.7.2023 Lasten löytöretkiviikko, jolloin on monipuolisesti tapahtumia lapsiperheille ympäri kaupunkia.

Kesäteatterillakin tapahtuu kesällä – Pikkuteatteri esittää Pinokkiota kesä-heinäkuun vaihteessa ja elokuussa pyörii puolestaan Kirka-musikaali. 29.7.2023 Kesäteatterilla on luvassa stand upia. Samassa ympäristössä Kesäteatterilla vietetään 14.–15.7.2023 Kangasala Festiä, jossa esiintyy useita eturivin artisteja Laura Voutilaisesta Meiju Suvakseen.

”Kangasalan kaupungille on tullut myös hyvä määrä suurtapahtuma-avustukseen liittyviä hakemuksia, joista ensimmäiset toteutuvat julkistetaan kevään aikana”, kertoo Pajari.

Suurtapahtuma-avustus on tarkoitettu oikeuskelpoisille yhteisöille, joiden suunniteltu tapahtuma sijoittuu Kangasalle ja hakemusaika on jatkuva.

Hieno tapahtumakesä edessä

Juhannusviikolla vietetään Kesäpäivä Kangasalla-maakuntalaulun virallista syntymäpäivää ja kaikki Pirkanmaan kunnat haastetaan mukaan. Haaste lähtee kunnille alkukesästä ja kaikkia toivotaan osallistumaan.

Loppukesästä, eli 10.8.2023 on tiedossa Museoiden ja taiteiden yö. Tuolloin kangasalalaisiin museokohteisiin on vapaa pääsy koko illan ajan. Lisäksi eri puolilla kaupunkia on tarjolla taidetta ja tapahtumia monipuolisesti.

”Meillä on aina ollut kesäisin paljon puuhaa ja tapahtumia, mutta kyllä tämä kesä on aivan erityinen esimerkiksi Urkutehtaan juhlavuoden ansiosta”, kertoo toiva.

Hän toivottaa kollegoineen kaikki lämpimästi tervetulleiksi erilaisiin tapahtumiin Kangasalle ja veikkaa edessä olevaa kesää kaikkien aikojen tapahtumakesäksi.

Kangasalan kesässä on tarjolla tapahtumia kaiken ikäisille. Lasten Löytöretket ovat perinne ja Kesäteatterissa nähdään uusia näytelmiä.
Harjufest valloittaa Kirkkoharjun heinäkuun lopulla ja tiedossa on monipuolista livemusiikkia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.