Kangasalan Yrittäjät täytti 75 vuotta: Uutta kehittäen ja positiivisella vireellä eteenpäin

0
Asettamasi evästeasetukset estävät jakopainikkeiden käytön.
Kangasalan Yrittäjien entiset puheenjohtajat Simo Uusi-Mikkola, Saija Haavisto ja Helena Siekkinen kannustavat yrittäjiä mukaan yrittäjäyhdistykseen: ”Se on näköalapaikka, jossa tutustuu muihin yrittäjiin ja pääsee sisälle kaupungin asioihin pintaa syvemmälle.”
Kangasalan Yrittäjien entiset puheenjohtajat Simo Uusi-Mikkola, Saija Haavisto ja Helena Siekkinen kannustavat yrittäjiä mukaan yrittäjäyhdistykseen: ”Se on näköalapaikka, jossa tutustuu muihin yrittäjiin ja pääsee sisälle kaupungin asioihin pintaa syvemmälle.”

Syyskuun 10. päivänä 1947 perustettiin Kangasalan kunnantaloa vastapäässä sijainneessa Mokka-Pirtti-nimisessä kahvilassa Kangasalan Yksityisyrittäjät r.y. -niminen yhdistys. Yrittäjien järjestäytymisen takana oli osuustoiminnallisista yrityksistä koettu uhka yksityiselle yrittäjyydelle. Tänä päivänä Kangasalan Yrittäjät on Pirkanmaan toiseksi suurin yrittäjäyhdistys, joka kannustaa ja tukee paikallisia yrityksiä menestymään monin eri tavoin.

Alkuaikoina yrittäjäyhdistys harjoitti tietoista ”yrittäjäpropagandaa” yksityisen yrittäjyyden ja yrittäjävapauden puolesta. Tästä toiminta on laajentunut 75 vuoden aikana paikallisyrittäjien edunvalvontatyöksi sekä monipuoliseksi yrittäjien fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, verkostoitumista ja osaamista kehittäväksi toiminnaksi. Nimikin vaihtui vuonna 1965 sääntöuudistuksen myötä Kangasalan Yrittäjät ry:ksi.

1990-luvun lamasta noustiin komeisiin jäsenlukuihin

Tänä päivänä Kangasalan Yrittäjät on jäsenmäärältään Pirkanmaan toiseksi suurin paikallisyhdistys Tampereen ja Ylöjärven jälkeen. Yhdistykseen kuuluu 511 jäsentä, joista 34 on seniorijäseniä.

Vuosina 1999–2001 Kangasalan yrittäjien puheenjohtajana toiminut Simo Uusi-Mikkola kertoo, että 1990-luvun alun laman jälkeen jäsenmäärä putosi alle kahdensadan.

 • Minun aikanani jäsenmäärä alkoi hiljalleen nousta, ja viitisentoista vuotta sitten Olli Lähdekorven puheenjohtajakaudella pääsimme peräti yli kahdeksaansataan jäseneen, hän kertoo.

Vuosina 2012–2013 puheenjohtajana toimineen Helena Siekkisen mukaan kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan alkoi nousta lamasta nousemisen jälkeen. Yrittäjäyhdistykset alkoivat tuolloin panostaa jäsenhankintaan sekä yrittäjätietoisuuden lisäämiseen.

 • Saimme puheenjohtajakaudellani lukiolla aloitettua yrittäjyyskurssin, Uusi-Mikkola muistelee.

Yrittäjyysymmärryksen lisääminen ei ole ollut aina helppoa. Kunnanvaltuutettuna puheenjohtajakautensa jälkeen toiminut Uusi-Mikkola kertoo, että valtuutetuista moni ei ymmärtänyt, miten yrittäjyys tuo elinvoimaa kuntaan eivätkä nähneet yrittäjyyden riskejä.

 • Aina ei ole kaavoituksessakaan ymmärretty yrittäjien näkökulmaa eikä yritystontteja tuotantoyrityksille eikä liiketiloja ole ollut riittävästi esimerkiksi kaupoille, Helena Siekkinen toteaa.
 • Lähes kaikkien kunta- ja jopa kaupunkikeskusten ongelmana on kivijalkaliikkeiden katoaminen, kun keskustojen ympärille tulee marketteja. Kangasalan keskustaakin elävöittäisi, jos saisimme toisen ison päivittäistavaraliikkeen tänne, vuodesta 2020 vuoden 2022 loppuun saakka puheenjohtajana toiminut Saija Haavisto toteaa.

Edunvalvontaa ja yhdessä tekemisen iloa

Yrittäjien edunvalvonta on merkittävä osa paikallisyhdistysten toimintaa. Haavisto kertoo, että Kangasalan Yrittäjät ottaa kantaa kaavaehdotusten lisäksi esimerkiksi kaupungin vuokranmaksupolitiikkaan, kuten korona-aikana tehtiin.

 • Yhteistyö kaupungin kanssa on toiminut hyvin, ja olemme aina voineet keskustella asioista. Siitä huolimatta asiat eivät aina mene eteenpäin kuten toivoisimme. On kuitenkin hienoa, että kaupungin edustaja istuu mukana hallituksessa, ei jäsenenä, mutta viestinviejänä ja -tuojana.  Tällä hetkellä hallituksessamme on mukana Business Kangasala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara, puheenjohtajat kertovat.

Peltisepänliikettä vielä eläkepäivinäkin miehensä kanssa luotsaava Helena Siekkinen pitää yrittäjäyhdistystä hienona vertaistuen ja työkavereiden antajana yksinyrittäjille.

 • Yrittäjä ymmärtää toista yrittäjää parhaiten!

Tutustuminen toisiin yrittäjiin erilaisten tapahtumien ja yhteisten matkojen merkeissä onkin yksi suosituimmista toimintamuodoista. Siekkinen nostaa esille suositun Roadshow-tapahtuman sekä erilaiset vierailut kuten tutustumisretken Helsinkiin.

 • Roadshowssa yrittäjät kiersivät linja-autolla tutustumassa paikallisiin yrityksiin ja pääsimme linja-autossa verkostoitumaan toistemme kanssa. Helsingissä taas oli hienoa tutustua paikan päällä Suomen Yrittäjien ja eduskunnan toimintaan.

Myös koulutusten järjestäminen, tiedottaminen ajankohtaisista asioista sekä verkostoitumismahdollisuuksien luominen ovat yrittäjäyhdistyksen tärkeitä tehtäviä.

 • Kehotan aina nuoria yrittäjiä lähtemään valtakunnallisille yrittäjäpäiville. Siellä tapaa kollegoita ympäri Suomen. Lisäksi kannattaa muistaa yrittäjien ilmaiset puhelinneuvontapalvelut, Helena Siekkinen sanoo.  

Kangasalan Yrittäjät valitsee myös kuukausittain keskuudestaan kuukauden yrittäjän, joka saa näin tunnustusta ja näkyvyyttä yritykselleen.

Positiivista vetoa kotiin päin

Kangasalan Yrittäjien tavoitteena on tukea pienyrittäjyyttä ja yrittäjien elinvoimaisuutta sekä sitä, että kaupunkilaiset tuntisivat paikalliset yritykset ja käyttäisivät niiden palveluja. Yhdistys järjestää vuosittain keskustassa Kangasalan Yrittäjien Kevätmarkkinat ja kaupungin kanssa yhteistyössä Kangasalan Joulunavaus -tapahtuman.

Helena Siekkinen muistaa elävästi puheenjohtajakaudellaan vuonna 2012 ensimmäisen kerran järjestetyn joulunavauksen.

 • Silloin oli kaamea sää: lunta tuiskutti ja tuuli kauheasti. Ohjelma, myyjät ja tapahtumassa jakamamme riisipuuro saivat kuitenkin hyvin väkeä liikkeelle, kuten nykyisinkin.

Vaikuttamistyö ja yrittäjien hyvinvointi edellä eteenpäin

Kangasalan Yrittäjät panostaa erityisesti edunvalvontaan, yrittäjien hyvinvointiin sekä yrittäjäymmärryksen lisäämiseen. Saija Haaviston mukaan monet vaikutusvaltaisetkaan palkansaajat ymmärrä yrittäjän arkea.

 • Heillä saattaa olla käsitys, että lähtökohtaisesti yrittäjät pärjäävät erinomaisesti. Totuus on kuitenkin se, että osalla yrittäjistä on haasteita sekä jaksamisen että toimeentulon kanssa.

Simo Uusi-Mikkola on eläkkeellä olevana, mutta edelleen töitä tekevänä pienyrittäjänä törmännyt henkilökohtaisesti mediassakin esillä olleeseen yrittäjien eläkekysymykseen.

 • Monien palkansaajien on vaikeaa ymmärtää, että pienyrittäjillä on muitakin kuluja, joiden vuoksi isoja eläkemaksuja ei ole varaa maksaa. Se on yksi syy, miksi yrittäjien edunvalvontaan pitää edelleen panostaa.

Kangasalan Yrittäjät on tukenut jäsentensä henkistä ja fyysistä jaksamista monin eri keinoin, ja erilaista toimintaa järjestetään jatkossakin toiveiden mukaan.

 • Järjestämme esimerkiksi vesijumppaa sekä erilaisia vapaa-ajan tapahtumia jäsenille ja heidän perheilleen. Jäsentapahtumista Vuoden Yrittäjä -juhla on suurin ja suosituin vuosittainen toistuva juhla. Myös matalan kynnyksen maksuttomat jäsentapahtumat, kuten viime keväänä Vehoniemessä järjestetty koko perheen ulkoilutapahtuma laavulla, kiinnostavat jäseniä, Saija Haavisto kertoo.

Yrittäjäyhdistyksen hallitus on aitiopaikka yrittäjyyteen ja kaupunkiin

Jäsenhankinta ja jäsenten tyytyväisenä pitäminen on kaikille yrittäjäyhdistyksille yhteinen haaste. Kangasalan Yrittäjien hallitukseen kuuluu 11 jäsentä puheenjohtajan lisäksi. Saija Haavisto iloitsee siitä, että hallitukseen on saatu hyvin jäseniä, vaikka monet yrittäjät ovat kiireisiä eikä talkootyö kiinnosta kuten ennen vanhaan. Suuri apu hallitukselle on ollut kaupungin työllistämistuella työskentelevästä markkinasihteeristä.

Kaikki haastateltavat entiset puheenjohtajat ovat muuttaneet Kangasalle muualta, ja kontaktit paikallisiin on pitänyt luoda itse. Tässä on yrittäjäyhdistyksen jäsenyydestä ja varsinkin hallitustyöskentelystä ollut paljon hyötyä.

 • Kun muutimme tänne, emme tunteneet juuri ketään. Yritysyhdistyksen kautta opimme tuntemaan muita yrittäjiä, kaupungin virkamiehiä ja muita yhteistyökumppaneita, Saija Haavisto ja Helena Siekkinen kertovat.

Simo Uusi-Mikkolan mielestä yrittäjäyhdistys erilaisine työryhmineen on hieno aitiopaikka paikallisen yritystoiminnan ytimeen ja kaupungin toimintaan.

 • Hallitustyöskentelyn kautta on helppoa ottaa yhteyttä valtakunnan tasolla myös Suomen yrittäjiin, Siekkinen lisää.
 • On kuitenkin hyvä muistaa, että hallitustyöskentelyyn pätee sama kuten yrittäjyyteenkin: jos et ole aktiivinen, et saa kontakteja, Uusi-Mikkola muistuttaa.

Positiivista virettä ja uusia tuulia

Viimeiset pari vuotta ovat olleet monille yrittäjille haastavia koronapandemian, Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan sekä siitä seuranneen energiakriisin vuoksi. Lisäksi keskustan yrittäjien toimintaa on hankaloittanut alueen suurimittaisen uudistamisen mukanaan tuomat poikkeukselliset liikennejärjestelyt.

Kangasalan Yrittäjissä katsotaan kuitenkin positiivisella mielellä eteenpäin.

 • Yrittäjäyhdistyksen tulevaisuus näyttää hyvältä. Meillä on vireää toimintaa ja kehitämme jatkuvasti uutta. Hallitus on nuorentunut, ja kannustamme jatkossakin nuoria osallistumaan hallitustyöskentelyyn. Näin saamme uudenlaista näkökulmia ja tapahtumia Kangasalle, Saija Haavisto sanoo.
 • Olen pyrkinyt rikkomaan omalla puheenjohtajakaudellani vanhoja perinteitä ja viemään toimintaa pienemmistä piireistä laajemmalle yrittäjien joukkoon sekä yrittänyt osallistaa enemmän yrityksiä toimintaan. Olemme myös nuorempien yrittäjien toiveesta alkaneet pukeutua Vuoden Yrittäjä -juhlissa hieman rennommin.

LIITY YRITTÄJIIN JA HYÖDYNNÄ VALTAKUNNALLISET, MAAKUNNALLISET JA PAIKALLISET EDUT:
https://www.yrittajat.fi/yrittajajarjesto/liity-jaseneksi/

Teksti: Eila Mäntyjärvi, Enerzia Koulutus ja Viestintä
Kuva: Tero Hakala, Studio Pelisalmi

© Business Kangasala Oy


Kiitos, kun jaat tämän jutun omissa verkostoissasi käyttämällä jutun jakonappeja!
Tutustu kanavamme kaikkiin juttuihin sisältömarkkinointikanavamme etusivulla.

Kangasalan Yrittäjät ry verkossa
Kangasalan Yrittäjät Facebookissa
Kangasalan Yrittäjät Instagramissa
#yrittäjät #kangasalanyrittäjät #pirkanmaanyrittäjät #kangasala

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.