Koti Uutiset Maantien varren vaalimainokset ovat laillisia

  Maantien varren vaalimainokset ovat laillisia

  0
  Tilapäisistä mainoksista ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta, mutta sijoittamisessa pitää noudattaa Liikenneviraston määräyksiä.

  Lahdentiellä ja ysitiellä vastaan tulee tieosuuksia, joiden aikana vaalimainokset suorastaan vilisevät autoilijan silmissä. Numeroita ja kasvoja on nostettu tikun nokkaan tai naulattu lyhtypylväisiin. Miehitettyjä tienreunoja löytyy myös hiljaisemmilta maaseututeiltä.

  Matkailija miettii, oliko tämä nyt laillista vai ei.

  – Maantien varret kuuluvat elyn hallintaan, joten mainoksia saa pystyttää, kunhan noudattaa elyn ohjeita ja määräyksiä, kaupungin lakimies Tomi Toivonen sanoo.

  Ely ohjaa muun muassa mainosten muotoa ja sijoittelua.

  Vaalimainonta kuuluu kategoriaan tilapäiset ilmoitukset, joista ei enää vuoden 2016 elokuun jälkeen ole tarvinnut tehdä erikseen ilmoitusta elylle.

  Samaan tilapäisten ilmoitusten sarjaan kuuluvat esimerkiksi hääkyltit, kokous-, tiedotus- ja huvitilaisuudet.

  Tilapäiset ilmoitukset saa asettaa paikalleen aikaisintaan kuukautta ennen tilaisuutta, ja ne on poistettava viikon kuluessa siitä, kun tilaisuus on pidetty.

  Kangasalla vaalimainontaa ei sallita kaupunkialueella kaupungin omistamilla kiinteistöillä. Valaisinpylväisiin ei yleensäkään saa kiinnittää mitään ilmoituksia, joten tämä sääntö koskee myös vaalimainontaa.

   Määräykset ovat olleet samat 90-luvun alusta lähtien.

  – Pyydämme poistamaan katualueella havaitut luvattomat mainokset tai kaupunki poistaa sellaiset itse. Saamme tiedon, jos joku ilmoittaa niistä meille. Lisäksi ulkoalueiden työntekijät poistavat sellaiset havaitessaan. Varsinaisia sanktioita ei ole.

   Kaupunki lähettää aina vaalien alla vaaliasiamiehille tiedotteen ulkomainonnan pelisäännöistä.

  Poikkeuksen säännöistä tekevät kaupungin alueellaan tarjoamat vaalimainostelineet.

  Sellaiset .000ovat puolueiden käytössä nytkin. Telineet sijaitsevat vanhoilla tutuilla paikoilla eli nauhataajamassa, Ruutanassa, Asemalla, Havisevalla, Sahalahdella ja Kuhmalahdella.

  – Kuntaliitto antaa suosituksia vaalien ulkomainonnasta, mutta kunnat itse päättävät esimerkiksi siitä, ottavatko telineiden käytöstä maksun. Kangasalla sellaista ei peritä, Toivonen kertoo.

  Yksityisillä mailla kaikenlainen kampanjointi vaatii omistajan luvan.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän