Matalan kynnyksen triathlon kutsuu Kangasalle heinäkuussa jo seitsemättä kertaa: ilmoittaudu nyt

0
Aleksi Mäkelä, Simo Hillo, Sofia Barlyak ja Markus Barlyak odottavat innolla heinäkuista triathlontapahtumaa. Kangasala Triathlonin uintiosuudessa pulahdetaan Vesijärveen. Kisakeskuksena toimii Vesaniemen uimaranta.
Aleksi Mäkelä, Simo Hillo, Sofia Barlyak ja Markus Barlyak odottavat innolla heinäkuista triathlontapahtumaa. Kangasala Triathlonin uintiosuudessa pulahdetaan Vesijärveen. Kisakeskuksena toimii Vesaniemen uimaranta.

Seitsemättä vuotta peräkkäin järjestettävä Kangasala Triathlon kutsuu kaikki oman elämänsä triath­lonistit kisailemaan Vesaniemeen jälleen 10.–11.7.2021.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on käyn­nissä täällä.

– Kangasala Triathlon siirtyi viime vuonna Mobiliasta Vesaniemeen, ja muutos oli oikein onnistunut. Vesaniemi on kuin tehty triathlonkisailuun, ja myös osallistujat huomasivat sen, kiittelee Kangasala Triathlonin perustanut talviuinnin maailmanmestari ja itsekin triathlonia harrastava Simo Hillo.

Jokaisen triathlonista kiinnostuneen tapahtuma

Talkoovoimin järjestettävässä Kangasala Triathlonissa ei ole tarkoitus kisata hampaat irvessä – vaikka toki niinkin saa halutessaan tehdä. Kyseessä on kuitenkin matalan kynnyksen liikuntatapahtuma, joka tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden tutustua triathloniin iästä, sukupuolesta ja kunnosta riippu­matta.

– Viime kesänä Kangasala Triathlonin ikähaitari oli 71 vuotta nuorimman kisaajan ollessa 3-vuotias ja vanhimman 74-vuotias, Hillo kertoo.

– Tapahtumassa ensisijaisen tärkeää on hyvä urheiluhenki. Ketään ei verrata eikä arvoteta toisiinsa nähden, vaan jokainen on tervetullut sellaisena kuin on.

Jako matkoittain ja ikäryhmittäin

Lauantaina 10. heinäkuuta Vesaniemessä kisataan triathlonin puolimatka ja sunnuntaina 11. heinä­kuuta lasten matkat, kuntomatka ja perusmatka. Puoli-, kunto- ja perusmatkoihin voi osallistua myös 2–3 hengen joukkueina, jolloin yksi ui, toinen pyöräilee ja kolmas tai toinen joukkueen jäsen juoksee.

– Lapset kisaavat triathlonissa ikäryhmittäin. Kaikissa, siis sekä 8-, 10- että 12-vuotiaiden, sarjoissa on myös valittavana supersarja, jossa kisamatkat ovat hieman pidemmät kuin perussarjassa, Hillo kertoo.

Lasten sarjan nuorimmat osallistujat ovat vuonna 2013 tai sen jälkeen syntyneitä. Sisarukset Markus Barlyak, 4, ja Sofia Barlyak, 7, edustavat kisan junioriosastoa, mutta hekään eivät ole ensikertalaisia Kangasala Triathlonilla.

– Lapset osallistuivat kisaan jo viime vuonna vain 3- ja 6-vuotiaina, lasten isä Heikki Kuusniemi ker­too.

Puitteet kunnossa

Kuten sanottua, Vesaniemi on loistopaikka triathlonkisan järjestämiseen. Vesijärvessä uintia turvaa­vat kajakit ja veneet, ja pyöräily tapahtuu selkeällä ja turvallisella reitillä hyvällä, asfaltoidulla maan­tiellä. Profiililtaan suhteellisen tasaisen juoksureitin päällysteenä on niin ikään asfaltti.

– Kilpailijoiden kisailua on turvaamassa iso joukko kisatoimitsijoita niin järvellä, pyöräilyosuudella kuin juoksussa. Reitin varrella on liikenteenohjaajia sekä huoltopisteitä, joissa on tarjolla urheilujuo­maa ja vettä, Hillo sanoo.

Triathlonin reitti kulkee Kangasalan ainutlaatuisen keskustan kautta, jossa myös yleisö pääsee kan­nustamaan kisailijoita.

Myös ensikertalaisille

Triathlonia vasta harkitsevien ei kannata arastella osallistumistaan, sillä kisa soveltuu mainiosti myös ensikertalaisille. Yksi ensimmäiselle triathlonilleen osallistuvista on kangasalalainen Aleksi Mäkelä, joka lähtee haastamaan itseään sunnuntain perusmatkalle.

– Olen aiemmin osallistunut juoksu- ja pyöräilytapahtumiin, mutta omassa kotikaupungissa järjes­tettävä triathlon houkutteli nyt kokeilemaan sitäkin, juoksua ja pyöräilyä aktiivisesti harrastava Mä­kelä kertoo.

Koska uintia ei ole koronatilanteen vuoksi päässyt treenaamaan uimahalleihin, päätti Mäkelä osal­listua ennen kisaa järjestettävälle avovesiuintikurssille.

– Uinti on lajeistani heikoin, joten päätös kurssille osallistumisesta oli helppo, Mäkelä sanoo.

Uintia kannattaa treenata myös avovedessä

Itse avovesiuintia ohjaava Hillo kannustaa kaikkia harjoittelemaan avovedessä uimista, sillä esimer­kiksi veden lämpötila, kirkkaus ja luonnon läsnäolo tarjoavat uimiseen aivan toisenlaiset puitteet kuin uimahalli.

– Myös sääolosuhteet, uintipoijut ja suunnistamisen mahdollinen haastavuus kannattaa ottaa huo­mioon avovedessä uidessa, Hillo vinkkaa.

Luonnonvedet ovat vielä varsin viileitä, joten Hillo suosittelee uimista märkäpuvun ja neopreeniva­rusteiden, kuten hanskojen, sukkien ja hatun, kanssa. Märkäpuvun alle on myös mahdollista laittaa muutakin lämmintä vaatetta.

– Kuuma, sokeripitoinen juotava on myös suositeltava lisä avovesiuinnin oheen, Hillo sanoo.

Kisavarusteissa tietyt rajoitukset

Triathlonin pyöräilyosuuden voi taittaa minkälaisella pyörällä tahansa – kunhan se kulkee lihasvoi­malla. Siksi esimerkiksi sähköavusteiset polkupyörät eivät ole kisassa sallittuja.

– Uinnissa ei myöskään saa käyttää räpylöitä, Hillo naurahtaa.

Lisätiedot:
Simo Hillo
P. 0400 594 385
simo.hillo@pedart.fi
kangasalatriathlon.fi
Kangasala Triathlon Facebookissa!
Katso myös Kangasalan Triathloseuran sivut!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.