Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Metsästä on moneksi

Kolumni - 12.6.2019 kello 7.01
Merja Palin

Tällä viikolla vietetään suurta urheilujuhlaa Kangasalla, kun yli 20 000 suunnistajaa kirmaa etsimään rasteja Heponiemen metsiin. Kangasala­lainen metsä on päänäyttämönä suur­tapahtumassa ja metsä tarjoaa suunnistajille upean yhteisen kokemuksen.

Liikunta oli minulle koululaisena hiukan haastava oppiaine, mutta suunnistuksessa pärjäsin hyvin. Rastit löytyivät helposti. Rastit eivät löytyneet loistavien suunnistustaitojeni ansiosta, vaan Kirkkoharjun ja Isolukon metsät olivat minulle niin tuttuja.

Tiesin kivet ja kumpareet, polut ja supat. Tunsin metsän kuin omat taskuni, koska olin viettänyt siellä niin paljon aikaa ihan pienestä tytöstä lähtien.

Kun sain liikuntatunnilla käsiini kartan, tiesin aina lähes kaikki rastipaikat ja hyvät oikopolut niiden tavoittamiseksi. Metsä ei siis tarjonnut minulle ensisijaisesti urheilukokemusta, vaan luontokokemuksen.

Metsällä on monenlaista annettavaa erilaisille ihmisille. Minulle metsän mieltä hoitava merkitys on suuri. Metsä virkistää ja rauhoittaa minua.

Tutkimustenkin mukaan metsässä oleskelu nopeuttaa stressistä palautumista, laskee sydämen sykettä ja verenpainetta. Joissakin terveyskeskuksissa on jo järjestetty luontokävelyitä masentuneille ihmisille. Japanissa terveysmetsät ovat tavallisia.

Metsät ovat myös loistavia ruoka-aittoja. Mustikkametsässä saan metsän mieltä hoitavien elementtien lisäksi terveellisiä marjoja talven varalle.

Juuri viime viikolla Helsingin Sanomat kirjoitti tutkimuksesta, jonka mukaan kupillinen mustikoita päivässä tekee hyvää sydänterveydelle. Syksyllä vedän saappaat jalkaan ja kerään puolukoita ja sieniä. Viime vuonna keräsin en­sim­mäis­tä kertaa myös karpaloita.

Metsät ovat monien retkeilijöiden, partiolaisten ja erämiesten ja -naisten toinen koti. Laavulla, metsän keskellä nukuttu yö on onnen täyttymys.

Itse olen retkeillyt nuoresta lähtien, aikuisena minusta tuli myös partiolainen. Lähimetsäretkeilyn lisäksi minulla on tavoitteena tutustua Suomeen kaikkiin kansallispuistoihin. Täältä meidän kaupunkimme alueelta löytyy useita hyviä retkeilyreittejä ja laavuja; Kaarinan polku ja Laipanmaa tulevat heti mieleen.

Metsä antaa minulle myös paljon ideoita taiteilijana. Suurin osa suunnittelemistani kankaista ja kuosieista syntyy metsän ja luonnon inspiroimana.

Minulle tärkeät harrastukset metsässä mahdollistaa jokamiehenoikeus. Tämä on todella hieno oikeus meille kaikille suomalaisille. Saamme vapaasti kulkea metsissä ja kerätä marjoja ja sieniä.

Olen kiitollinen metsänomistajille, että he pitävät metsistä hyvää huolta, jotta niistä on iloa kaikille suomalaisille. Metsien moninaisuuden ja metsän lajien säilyminen on toivottavasti tärkeä tekijä tulevaisuuden metsänhoidossa.

Metsä on minulle tärkeä. Mitä metsä merkitsee sinulle?

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös