Millaista taidetta haluaisit Kangasalan keskustaan? – Äänestä omaa suosikkiasi Timanttikorttelin taidekilpailun ehdotuksista

4
Timanttikortteliin on tulossa kaupungin omia toimintoja, liiketiloja ja asuinkerroksia. Kuva: Arkkitehdit LSV Oy

Timanttikortteli on Kangasalan keskustaan rakentuva julkisia palveluita, liiketiloja ja asumista yhdistävä korttelikokonaisuus. Kortteli sijoittuu uimakeskus Kuohun ja Kangasalan torin väliin. Rakennuskokonaisuuteen kuuluu kuusikerroksinen virastotorni sekä kuusi- ja seitsemänkerroksiset asuintornit, joita yhdistää matalammat palvelusiivet. Kohteen suunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Arkkitehdit LSV Oy. Korttelikokonaisuuden on määrä valmistua vuoden 2025 alkupuolella.

Kiinteistöosakeyhtiö Kangasalan Timantti järjesti avoimen taidekilpailun Suomessa asuville ja toimiville taiteilijoille ja taiteilijaryhmille. Kilpailun tarkoituksen oli saada teosehdotuksia Timanttikortteliin sijoittuvista taideteoksista. Teosta saattoi ehdottaa rakennuksen eteen muodostuvalle aukiolle tai julkisiin aulatiloihin. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä 57 teosehdotusta.

Millaista taidetta sinä haluaisit nähdä Timanttikorttelissa? Tutustu palkintolautakunnan valitsemiin potentiaalisimpiin ehdotuksiin ja äänestä omaa suosikkiasi! Äänestys on auki 4.6. asti. Teosehdotukset ovat esillä myös Kangasala-talon aulassa 23.5.–4.6.2023.

Äänestäneiden kesken arvotaan 1 kpl 50 euron arvoinen lahjakortti joko Kangasala-taloon tai uimakeskus Kuohuun arvonnan voittajan valinnan mukaan.

Yleisön suosikkiehdotuksen laatineelle taiteilijalle jaetaan erillinen 1000 € tunnustuspalkinto. Kilpailun tuloksen ratkaisee kohteen palkintolautakunta ennen juhannusta 2023.

ÄÄNESTYSLOMAKE LÖYTYY TÄÄLTÄ: https://q.surveypal.com/Timanttikorttelin-taidekilpailu-aanestys-4.6.-mennessa/0

TUTUSTU TEOSEHDOTUKSIIN

KAJASTUS

Teosehdotus Kajastus on moniosainen lasista ja pronssista toteutettava teos, joka sijoittuu Timanttikorttelin sisätiloihin.

Taiteilijan tiivistelmä teoksesta:

Teosehdotus “Kajastus” on messinki- ja lasiveistoksien kokonaisuus, jonka heijastamasta valoista ja väreistä muodostuu mielikuva alueen vesistöistä eri vuodenaikoina. Pääteokset sijoittuvat pääsisäänkäyntien korkeaan ilmatilaan, mutta teoksen pienempiä lasi satelliittiosia sijoittuu myös käytävälle sekä pääaulan leikkialueelle. Mobilet vilkuttavat tilaan saapuvalle ja sieltä poistuvalle kävijälle, sekä pienemmät veistokset ovat sijoiteltu lähempää katsottavaksi ja osin myös koskettavaksi tuoden taiteen lähelle katsojaa.

KOLO

Teosehdotus Kolo on suuri Cortex-levyistä valmistettava veistos, joka sijoittuu ulos Timanttikorttelin pääsisäänkäynnin läheisyyteen.

Taiteilijan tiivistelmä teoksesta:

Kolo-veistos on saanut ideansa kannosta, jonka on ottanut käyttöönsä erilaiset kasvi- ja eläinkunnan asukkaat. Luonnonmuotoja mukaileva Kolo-veistos on luontevassa suhteessa Kangasalan keskustan vanhaan ja uuteen rakennuskantaan, mutta sen digitaalisesti aikaansaatu muotokieli on tulevaisuuteen katsovaa. Veistos koostuu toisiinsa lomittuvista virtaviivaisista Corten-levyistä, jotka muodostavat kennomaisen labyrintin.

3 x 3

Teosehdotus 3 x3 on noin 2,7 metriä korkea veistos, joka sijoittuu Timanttikorttelin pääsisäänkäynnin läheisyyteen. Sen materiaalina on jauhemaalattu alumiini.

Taiteilijan tiivistelmä teosehdotuksesta:

Teoksen 3×3 läpi voi kulkea kolmesta suunnasta. Se saattaa tuoda mieleen jotain tuttua.

LEIKITÄÄNKÖ PIILOSTA

Teosehdotus Leikitäänkö piilosta on Timanttikorttelin sisätiloihin levittäytyvä pronssiveistosten sarja. Veistosten koko vaihtelee ja on suurimmillaan noin 40 x 40 x 80 cm.

Taiteilijan tiivistelmä teosehdotuksesta:

Leikitäänkö piilosta -teos on pronssivaluna valmistettavien veistosten sarja. Teoksen hahmona on tyttö, joka näyttää ilmestyvän eri paikkoihin. Haluan tuoda teoksen avulla leikkisyyttä rakennukseen, ja haluan luoda paikasta erityisesti lasten silmissä jännittävämmän paikan.

PAIKALLISIA HAVAINTOJA

Teosehdotus Paikallisia havaintoja sijoittuu Timanttikorttelin sisätiloihin. Se koostuu lattiapintoihin toteutettavista laatoituksista.

Taiteilijan tiivistelmä teosehdotuksesta:

Kaksiosainen, lattialaatoilla toteutettu sääpäiväkirja merkitsee muistiin läheiseltä havaintoasemalta kerättyjä sääilmiöitä Timanttikorttelin rakennusajalta. Jokainen ruutu kertoo värillään yhden päivän lämpötilan ja sademäärän. Yhdessä laatoista muodostuu kirjava räsymattomainen pinta, joka tuo kodikkuutta rakennuksen aula- ja käytävätiloihin.

PUHUVAT PAADET

Teosehdotus Puhuvat paadet sijoittuu Timanttikorttelin pääsisäänkäynnin läheisyyteen ja uimakeskus Kuohun ja Timanttikorttelin väliin muodostuvalle Toukontorille. Sen materiaalina on graniitti.

Taiteilijan tiivistelmä teosehdotuksesta:

Puhuvat paadet koostuu kiviveistossommitelmista, joihin on saatu idea torin ihmisvilinästä. Veistoskokonaisuudet sijoittuvat sekä korttelin etupihalle että Toukontorin puolelle. Teokset veistetään 500 x 500 mm kokoisista graniittiaihioista, joiden pituus vaihtelee. Pintojen viimeistely on kiiltävä. Vuorovaikutus kokijan ja veistoksen välillä on visuaalinen, kosketuksellinen ja tilallinen. Teokset ottavat kaupunkitilaa haltuun luomalla oman labyrinttinsa osaksi aukiota.

PUUTARHAJUHLA

Teosehdotus Puutarhajuhlat on öljypastellein ja lyijykynäpiirustuksella toteutettu teospari.

Taiteilijan tiivistelmä teosehdotuksesta:

Puutarhajuhlat koostuvat kahdesta eri juhlapaikasta rakennuksen vastakkaisilla puolilla luoden ikikirjavaa ja mielikuvituksellista kaupunkiympäristöä. Koivuvanerille toteutettu öljypastelli- ja lyijykynäpiirustus yhdistää reliefiä ja muraalia tavalla, joka on poikkeuksellista julkisessa taiteessa. Puutarhajuhlat viittaa aiheellaan Tove Janssonin teospariin Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla tuoden teeman nykypäivään.

VERSO

Teosehdotus Verso on noin 7 metriä korkea teräsveistos, joka toteutetaan happovapaasta, pintakäsitellystä teräksestä. Se sijoittuu Timanttikorttelin pääsisäänkäynnin läheisyyteen.

Taiteilijan tiivistelmä teosehdotuksesta:

Veistoksen ylöspäin ”versoava” kasvimainen rakenne tukeutuu vahvan teräksisen rungon ympärille erillisistä lehtimäisistä, yhteen kasvavista muodoista. Ne elävät valon ja varjon vaihteluina niin veistoksen sisäpinnoilla, heijastuksina maassa, sekä lähirakennuksen seinä- ja ikkunapinnoilla. Veistoksen olemus ilmentää elinvoimaista, kasvavaa kokonaisuutta, joka pohjautuu yksittäisten yhteensulautuvien rakenteiden voimalle ja yhteistyölle.

ÄÄNESTYSLOMAKE LÖYTYY TÄÄLTÄ: https://q.surveypal.com/Timanttikorttelin-taidekilpailu-aanestys-4.6.-mennessa/0

4 kommenttia

  1. KOLO
    Tämä teos tuo upeasti kontrastia Timanttikorttelin terävien linjojen vastapainoksi. Se on erilainen. Paljon vaikuttaa toki miten valaistus tässä toteutetaan, mutta uskon että se on myös se ajateltu loppuun.

    PUHUVAT PAADET
    Toukotorille sopii tämä todella hauska teos.

  2. Puhuvat paadet näyttää ihananalta! tuntuu hyvältä että hieman uinuvaa keskustaa aletaan virkistämään!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.