Koti Kolumni Olen herännyt poliittisesta horroksesta

  Olen herännyt poliittisesta horroksesta

  0

  Minua on hieman hävettänyt eräs asia: nämä olivat ensimmäiset vaalini, joissa kävin äänestämässä. Minulla on ollut äänioikeus melkein 10 vuoden ajan, joten äänestämisen ensikertalaiseksi olen jo iäkäs. Tänä keväänä minulla oli jo ajoissa valittuna puolue ja ehdokas, joita äänestin. Käytin vihdoin oikeuttani, joka ei ole kaikille tässä maailmassa mikään itsestäänselvyys.

  Omasta myöhäisherännäisyydestä huolimatta uskon, että vaikka äänestävien nuorten joukko ei ole vielä iso, se on koko ajan kasvava. Tällä hetkellä vaikuttaminen, ekologisuus ja ilmastoystävällisyys ovat paljon esillä myös nuorempien aikuisten keskuudessa. Tällaiset asiat olivat vasta puhkeamassa kukkaan silloin, kun itse keikuin äänioikeuden kynnyksellä.

  Politiikan kiemurat voivat hämmentää, mutta niitä tuodaan koko ajan enemmän ja selkeämmin nuorten keskuuteen muutenkin, kuin vain sivistys- ja opetusmielessä. Olen pienen ajan sisällä törmännyt mm. Yle Kioskin 18-29-vuotiaille suunnattuun, chat-tyyppisesti toteutettuun Vaalibottiin. Joskus vaalikoneet kysymyksineen eivät välttämättä aukea täysin, mutta tämä nuoremmille äänestäjille suunnattu Vaalibotti esittelee politiikkaa puhuttelevalla ja selkeällä tavalla. Botti pohjustaa kysymyksiä tiiviisti ja saa täten mielenkiinnon pysymään yllä ja ajatukset heräämään jo etukäteen. Kysymykset kuitenkin ovat aika samoja, kuin muissakin vaalikoneissa, mutta tämän kautta saa niistä paremmin otetta. Asioita on käsitelty kaikesta huolimatta aikuisella tavalla, sopivasti pilke silmäkulmassa.

  Olen poiminut myös muutamia juttuja muualta Suomesta, joilla myös Tampereen seudulla voitaisiin innostaa nuorisoa enemmän politiikan pariin. Huomioni kiinnittyi mm. Uudessakaupungissa järjestettävään nuorisopaneeliin, jossa oli paikalla viisi eri puolueen edustajaa vastaamassa nuorten kysymyksiin. Tilaisuudessa ei tarvinnut välttämättä edes olla paikalla, sillä se striimattiin nähtäväksi myös kotisohvalle. Googlen mukaan vastaava tilaisuus on järjestetty myös Pirkanmaalla ainakin vuonna 2015! Idea nuorisopaneelista on mielestäni hyvä ja vetävä. Lisäksi kuulin, että Hämeenlinnassa yksi ennakkoäänestyspaikoista sijaitsee HAMK:ssa, joka on mielestäni erinomainen valinta äänestyspaikan sijainniksi. Se ainakin tavoittaa korkeakouluopiskelijat tehokkaasti ja täten helpottaa äänestämistä.

  Perehtymistähän vaalit vaativat, mutta se voi avartaa omaa näkemystä ja opettaa myös uutta itsestä. Itse olen lyhyen ajan sisällä pohtinut paljon omia arvojani ja sitä, minkälaisen maailman haluan jälkipolville jättää. Ymmärrän entistä paremmin, että vain omaa ääntä käyttämällä voi vaikuttaa. Ennakkoäänestyspäiviä on useampia, ja paikkoja laajalti, joten äänestämisen mahdollisuuksia tarjoutuu jo arkisella kauppareissulla Kangasalan Prismaan.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän