Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Päikyntädit, nuo paljon vartijat

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 19.9.2018 kello 7.00

Yhteiskunta tiukentaa otettaan varhais­kasvatuksen laadusta. Syyskuun alussa astui voimaan uusi varhais­kasvatuslaki, joka tuo uusia vaatimuksia muun muassa henkilöstön koulutukselle.

Eri puolilla Suomea kokeillaan parhaillaan viisivuotiaiden maksutonta varhais­kasvatusta. Kokeilun avulla selvitetään, tuoko se entistä enemmän viisivuotiaita varhais­kasvatuksen piiriin.

Taustalla on ajatus, että varhais­kasvatus tasaa kotien eroja ja antaa mahdolli­suuden puuttua esimerkiksi oppimisongelmiin aikaisemmassa vaiheessa.

Päiväkodin henkilökunta on paljon vartijoina. He viettävät päivässä usein enemmän aikaa lasten kanssa kuin näiden omat vanhemmat.

Lainsäädännöllä ja muulla yhteiskunnan normituksella saadaan ohjattua varhais­kasvatuksen isoa suuntaa.

Kunta- ja kaupunkitasolla tehdään kuitenkin lopullinen työ. Mikään mikään laki saa ihmistä innostuneeksi. Se kaikki lähtee työnantajan luomista puitteista ja omasta itsestä.

Alalle tarvitaan motivoituneita, asialleen omistautuneita työn­tekijöi­tä. He ovat hyväksi lapsille, koska silloin he haluavat ja jaksavat olla luovia ja keksiä uutta.

Paraskaan laki ei ohjaa tähän suuntaan, se lähtee ihmisestä itsestään.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös