Koti Kolumni Puu kaatuu

  Puu kaatuu

  0

  Kunnan ja kaupungin työn­tekijöi­tä moititaan usein lapioon nojailemisesta työaikana. Tämä tarina todistaa toisenlaista.

  Olimme juhannussunnuntaina käymässä kummisetäni mökillä Kurussa. Kesken kahvittelun naapurimme lähetti Messengerillä kuvan, jossa valtava, noin 25-metrinen koivu, oli kaatunut takapihallemme.

  Kotiin palatessa odotimme kauhulla, millaisia vaurioita on tullut.

  Onneksi ei mitään – paitsi koira-aita oli mennyt hiukan lyttyyn, mutta toisaalta koirakin kuoli jo toukokuussa. Vaimon kukkapenkki oli säästynyt niukasti noin 10 sentillä. Siinä se puu kuitenkin rötkötti pitkin pituuttaan keskellä takapihaa.

  Hankala sanoa, mikä puun oli kaatanut, koivun läpimitta soli 52 senttiä, joten mistään ihan nuoresta yksilöstä ei ollut kyse.

  Sunnuntaina toki tuuli melkoisesti, mutta kun puu oli katkennut noin viiden metrin korkeudelta, ei kai tuuli voi tuosta kohtaa puuta pätkäistä?

  Salama puolestaan olisi jättänyt jotakin palojälkiä puuhun, mutta sellaisiakaan ei näkynyt. Olisiko jokin trombi? Ilkivaltaankaan en jaksa uskoa, ellei kylillä asu viisimetristä humanoidia

  Soitin maanantaina aamulla kaupungille, olin peruspessimistinä täysin varma, että juhannuksen jälkeen menee viikkoja ennen kuin ketään saadaan paikalle.

  Kuinka väärässä olinkaan. Hövelit kaupungin miehet saapuivat puoli tuntia soittoni jälkeen. Touhusivat hetken, karsivat rungon, veivät pienet oksat ja lehdet pois sekä jättivät isoimmat rungot ja paksut oksat valmiiksi pilkottuna takapihallemme.

  Erinomaista palvelua sanoisin. Noilla puilla lämmittää ensi talvena takkaa viikkokausia.

  Lähistöllämme kaupunki puuhaa isompaakin hanketta. Aakkulan­tien ja Kaarina Maununtyttären tien risteykseen puuhataan liikenneympyrä.

  Tietysti kärsimättömänä ja aikaa säästävänä nykyihmisenä harmittaa, että tie on nyt poikki ja matka vaikkapa S-Marketille tai keskustaan pitenee nyt muutamalla minuutilla. Mutta mitä siitä. Risteys on nimittäin ollut todella tukkoinen ja jopa vaarallinen.

  Liikenneympyrä sopii siihen kuin nenä naamaan ja tekee risteyksen huomattavasti sujuvammaksi ja turvallisemmaksi. Hieno juttu, valmista pitäisi olla syyskuussa.

  Olen monesti ihmetellyt, miksi Suomessa ei rakenneta ympyröitä enemmänkin.

  Kävin toukokuussa Espanjan Torreviejassa ja siellä oli isolla rantatiellä Torreviejasta Santa Polaan noin 25 kilometrin tie, missä on arviolta 20 liikenneympyrää. Santa Polasta Elcheen niitä on vielä enemmän. Normiristeyksiä on todella harvassa.

  Liikenne sujuu ja kaaharit eivät pääse kaahaamaan, kun ympyröitä on niin paljon. Otetaanpa mallia.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän