Roboreel XR -kokeilulla laajennetun todellisuuden kokemuksia ja kehittämispolkuja Kangasala-talossa

0

Kangasala-talon Roboreel XR -kokeilusta tietoa ja kokemuksia laajennetun todellisuuden käyttämisestä ohjeistuksissa ja simuloinneissa

Teollisissa ympäristöissä nousevat esiin erilaiset huolto- ja korjaustehtävät, joissa asentajalle on hyötyä kahdesta vapaasta kädestä luettaessa ohjeita tai videoitaessa puheohjauksella. XR -kokeilussa luodaan virtuaalinen oppimisympäristö, jossa asentaja perehtyy kunnossapitotehtävien suorittamiseen. 

Virtuaalikierros Kangasala-talossa

Vuonna 2015 avatussa Kangasala-talossa sijaitsee 300-paikkainen konserttisali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasalan kaupungin valtuustosali ja kaupunginhallituksen kokoushuone. Konserttien sekä muiden kulttuuritapahtumien lisäksi talo tarjoaa kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluja. Monikäyttöinen ja runsaasti ajanmukaista esitys-, tapahtuma- ja talotekniikkaa sisältävä kokonaisuus on tarjonnut hyvän ja toimivan kokeiluympäristön kokeilulle.

Kokeilussa käytetty tekniikka

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Kangasala-talo Oy:n yhdessä toteuttama Roboreel XR -kokeilu on tuonut runsaasti tietoa ja kokemuksia laajennetun todellisuuden mahdollisuuksista talo-, esitys- ja tapahtumatekniikan käytön valmennuksessa ja perehdyttämisessä. Kokeilua on toteuttu tietokoneilla, älypuhelimilla ja taulutietokoneilla. Lisääarvoa ovat tuoneet RealWear HMT-1 -älylasit, joiden avulla korjausta tekevä henkilö voi olla yhteydessä muihin asiantuntijoihin. 

Suunnittelun ja toteutusten pohjana ovat olleet käytettävyys, helppokäyttöisyys ja omaksuttavuus. Niitä on kehitetty autenttisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Ohjelmistosuunnitelman tukena on “RoboreelXR2020” -virtuaalikierros. Suunnitelman ja simulaation tuloksena tuotetun  Roboreel XR 2020 ohjeistuksen toteutus ja verkkojakelu tapahtuu Mobie LXP – html5-oppimisalustalla. Syntynyttä talo-, esitys- ja tapahtumatekniikan valmennuksen ja perehdyttämisen sisältökokonaisuutta voidaan hallinnoida, esitellä ja jakaa hyödyntäen Mobie LXP tuotanto-  ja jakelualustaa

Koulutusta, kulttuuria ja elinkeinoelämää tukevaa sisältö- ja tapahtumatuotantoa

Roboreel XR -kokeilun konseptoinnista ja sisältötuotannosta on vastannut kangasalalainen Harjula Production -tuotantotalo. Yhtiöllä on pitkä kokemus avoimista oppimisympäristöistä sekä jaetuissa tiloissa  toteutettavista verkostotuotannoista. Kansainvälisten sisältö- ja tapahtumatuotantojen lisäksi Harjula Production tarjoaa palveluita kulttuuriteollisuuden ja koulutuksen toimijoille. Niiden perustana ovat suomalaisen koulutusjårjestelmän laaja tuntemus sekä ajanmukaisten työskentelymenetelmien ja päivittyvän osaamisen hallinta.

Kokeilun hyödyt yrityksille ja oppilaitokselle

Tampereen seudulla on paljon yrityksiä, jotka tekevät asennustöitä ympäri maailmaa. Uutta teknologiaa hyödyntävä asentaja voi tehdä vaativiakin tehtäviä etäohjauksessa. Käytännössä työtä voidaan ohjata mistä päin maailmaa hyvänsä. Tredu antaa opiskelijoille valmiudet toimia etäohjauksessa ja viedä uutta tekniikkaa yrityksiin. Älylasit antavat myös uuden ulottuvuuden esim. ammatillisen näytön antamiseen työpaikalla.

”Tredun ja Kangasala-talo Oy:n Roboreel XR -kokeilu on tuonut runsaasti tietoa ja kokemuksia laajennetun todellisuuden mahdollisuuksista talo-, esitys- ja tapahtumatekniikan käytön valmennuksessa ja siihen perehdyttämisessä. Kokeilussa perehdyttämistä toteutetaan laajennetun todellisuuden (XR) tekniikoilla, alustoilla ja niiden tarjoamilla mahdollisuuksilla”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Antti Lyhteilä Tredun Roboreel-hankkeesta.

Kokeilun aikana vaikuttanut koronapandemia  on tuonut mukanaan kansallisen digiloikan, joka on näkynyt mm.  etäyhteyksien käytön lisääntymisenä. Samalla verkossa tapahtuvan työskentelyn työvälineet ovat kehittyneet ja monipuolistuneet. Tämä taas on kasvattanut simulaatioiden ja ohjelmistosuunnitelman toteutuksessa syntyneiden hyvien käytänteiden sekä käyttökokemusten hyödyntämistä talo-, esitys- ja tapahtumatekniikan ohjeistusta kehitettäessä. Se osaltaan on palvellut yleistettävää hyötynäkökulmaa.

Syntynyt Roboreel XR 2020 -ohjeistus on prosesseineen siirrettävissä toisiin yrityksiin siten, että käynnissä olevaa laajennetun todellisuuden (XR) nopeutunutta kehitystä voidaan seurata ja hyödyntää. 

Robottikamerat ovat vakiintuneet jo pitkään osaksi monikameratyöskentelyä. Kangasala-talon YouTube-kanavan ”Luolia & lohikäärmeitä ”-pöytäroolipelin livestriimauksessa 29.4.2020 ohjaaja Ismo Santapukilla ja Tredu Mediapoliksen Harjula TOP2020 -tuotantoryhmällä oli käytössään kaksi miehitettyä ja kolme robottikameraa. Kuva: Heikki Mäenpää.

Opiskele ja kehitä itseäsi – missä ja milloin tahansa

Mobie LXP (Learning Experience Platform) on seuraavan sukupolven oppimisympäristö, joka luo käyttäjilleen elinikäistä oppimista tukevan henkilökohtainen oppimisportfolion, ja opiskelijoiden oppimisen edistymistä tarkastelevan tekoäly -pohjaisen oppimisrekisterin, johon tallentuu kaikki järjestelmän sisällä ja ulkopuolella tapahtuvat oppimistoiminnot. Mobie LXP tarjoaa myös tekoälypohjaiset tilastot sekä raportit, jotka tukevat mentorointia ja osaamisen kehitystä.

Mobie LXP on modulaarinen ja joustava järjestelmä, joka hyväksyy helposti uudet ominaisuudet ja työkalut. Se sisältää xAPI-liitännän, joka mahdollistaa xAPI-yhteensopivalla ulkoisella ohjelmistolla luotujen kurssielementtien sisällyttämisen kursseihin.

Palvelussa on yli 70 erilaista interaktiivista sisällöntuotannon työkalua, kuten AR, 360 asteen panoraamakuvat ja interaktiiviset videot, jotka mahdollistavat adaptiiviset oppimispolut, reaaliaikaisen oppimisprosessin seurannan.

Mobie LXP sisältää Facebook-tyyppisen sosiaalisen median toiminnallisuuden, jossa on mukana viestiseinät, ryhmät, keskustelut, sisäiset videokeskustelut, keskustelufoorumit ja interaktiiviset verkkofoorumit. Mobie LXP -palvelu täyttää tiukimmatkin tietoturvavaatimukset (E-taso) ja toimii kaikissa päätelaitteissa missä ja milloin tahansa.

Lisätietoja:
Heikki Mäenpää, Harjula Production
050 564 4777, heikki.maenpaa@harjulaproduction.com
Antti Lyhteilä, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
050 571 2992, Antti.Lyhteila@tampere.fi

Linkkejä:
matleenalaakso.fi
DIGI 2020 – Verkon uusia välineitä ja menetelmiä
project.mobie.fi


Kiitos, kun jaat tämän jutun omissa verkostoissasi käyttämällä jutun jakonappeja!
Tutustu kanavamme kaikkiin juttuihin sisältömarkkinointikanavamme etusivulla.

Kangasalan Yrittäjät ry verkossa
Kangasalan Yrittäjät Facebookissa
Kangasalan Yrittäjät Instagramissa
#yrittäjät #kangasalanyrittäjät #pirkanmaanyrittäjät #kangasala

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.