Roosa Laakkonen – huippu-urheileva lähihoitaja: ”Haluan auttaa vanhuksia niin hyvin kuin pystyn ja vähentämään heidän yksinäisyyttään”

0
Koronan vuoksi etäopiskelu kotona on tullut hyvin tutuksi Roosa Laakkoselle. Ikävä on kuitenkin jo takaisin kouluun ja näkemään luokkakavereita.

Historiallisissa vuoden 2019 lentopallon Euroopan Mestaruuskisoissa lentopallofaneja huudattanut Roosa Laakkonen haaveilee nykyään ammatista vanhusten parissa. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen sujuu Tredun erinomaisessa ympäristössä. Kysyimme miten ajatus lähihoitajaksi syntyi ja miten opiskelu luonnistuu uransa parasta lentopalloa pelaavalta Roosa Laakkoselta.

Milloin kypsyi ajatus opiskelusta urheilun ohella?

Ulkomailla pelatessani minulla kypsyi ajatus, että haluan pelata Suomessa vielä yhden kauden täysammattilaisena ja sen jälkeen haluaisin opiskelemaan. Halusin, että minulla on ammatti takataskussa sitten joskus, kun päätän lopettaa pelaamisen. Ja näin onneksi kävi!

Olen aina halunnut sosiaali- ja terveysalalle opiskelemaan ja hain myös AMK:iin sosionomiksi, mutta sinne oli tällä kertaa liian kova taso. Lähihoitajaopinnot ovatkin olleet minulle juuri oikea tie.

Kuinka kuvailisit pääsykokeita näin koronan aikaan ja montako valittiin hakijoiden joukosta?

Pääsykokeet olivat koronasta johtuen tänä vuonna etänä. Siihen kuului kirjallisia tehtäviä sekä haastattelu videopuheluna. Ne sujuivat oikein mukavasti. Luokallani on 21 oppilasta ja hakijoita oli mielestäni 40–50. 

Ennen ensimmäistä koulupäivää minua jännitti ihan kauheasti. Edellistä koulupäivästä oli vierähtänyt seitsemän vuotta. Meidän luokkamme on ihan mahtava ja harmittaakin, että nyt olemme vuoden loppuun asti etäkoulussa. On myös ikävä Tredun kahvilaa, josta haettiin aina leivoksia koulupäiviä piristämään. 

Millainen paikka tredu on opiskella (miten onnistuu urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen)? Tukeeko akatemiatoiminta millä tavalla urheilua?

Tredussa otetaan urheilijat erinomaisesti huomioon. Ilmoitan aina uuden jakson alkaessa opettajille, että kuulun koulun urheilulinjaan, joten minulle tulee välillä poissaoloja aamutreenien tai pelien takia. Opettajat ovat olleet tähän ymmärtäväisiä ja joustavia ja jos tunteja jää välistä, teen kotona tarvittavat ylimääräiset tehtävät ja käyn tunnin materiaalin läpi. Tärkeintä onkin ilmoittaa poissaolot tarpeeksi etukäteen. 

 Meille akatemiaurheilijoille kuuluu kolmesti viikossa aamutreenit, ja ne ovatkin olleet hyvä lisä etäkoulussa, kun voin mennä aamulla tekemään itsenäisesti esim. punttireenin ja sen jälkeen liityn muiden mukaan Teamsiin opiskelemaan. Näin varmistan sen, että saan iltaisten pallotreenien lisäksi sisällettyä viikkoon ne voimatreenit, joita tarvitsen.

Roosa Laakkonen (vas.) ja Karoliina Friberg (oik.) ovat ehdolla syksyn AJ Tuotteet Tähdistö -kentälliseen. Tähdistöön valitaan syksyn parhaat pelaajat. Roosaa ja Karoliinaa voit äänestää tänään perjantaina klikkaamalla kuvaa!

Mitä asioita olet oppinut syksyn aikana ja mihin erikoistuit ja miksi? Yllättikö jokin asia?

Tämä syksy on varmasti ollut elämäni tapahtumarikkain. Tottakai korona on tuonut siihen oman lisänsä, että nyt opiskelemme etänä, mutta syksy on tuonut minulle niin paljon uusia opittuja asioita, uusia koulukavereita sekä uuden suunnan opiskeluille. 

Olen melkeinpä koko elämäni ollut varma siitä, että tulevaisuudessa haluan työskennellä lasten parissa, sillä minulla on sieltä paljon työkokemusta ja se on vain tuntunut omalta alalta. Mutta! Meillä oli ensimmäinen työssäoppiminen vanhusten parissa, enkä vielä sitä edeltävällä teoriajaksolla osannut ajatella, että siitä voisikin tulla minulle tuleva ammatti. Kokonaan uusi aihealue oli minulle vieras, sillä en ollut koskaan työskennellyt vanhusten parissa. Sinä kuutena viikkona, kun olin töissä vanhainkodissa, aloin miettimään hämmentyneenä; tämähän on ihan mahtavaa työtä. Päivät olivat täynnä kaikkea uutta ja mielenkiintoista ja se, miten huomasin kehittyväni työssä, sai minut ajattelemaan osaamisalan vaihtoa. Nautin jokaisesta päivästä ja palkitsevinta työssä onkin asukkaiden kiitokset ja se, että saan olla heidän kanssaan aidosti läsnä. 

Työ on hektistä ja fyysisesti rankkaa, ja en voikaan väittää, ettei joskus ollut päiviä, jopa viikkoja, jolloin fyysinen jaksaminen oli kortilla työn, treenien ja pelien takia, mutta se mitä se minulle antoi, on paljon enemmän. Haluan auttaa vanhuksia niin hyvin kuin pystyn ja vähentämään heidän yksinäisyyttään.

Mitä terveisiä haluaisit lähettää muille jotka pohtivat urheilun ja opiskelun yhdistämistä Tredussa? 

Voin suositella Tredua ihan jokaiselle, joka haluaa yhdistää opiskelun ja urheilun. Opiskelu on ollut joustavaa ja opettajat ymmärtäväisiä, että urheilukin vie aikaa.  Se vaatii, että tekee itsenäisesti hommia, jos ei pääse kaikille tunneille. Mutta eihän se meille urheilijoille ole ongelma, sillä olemme aina tottuneet tekemään kovasti töitä eikö vain!

Akatemiatoiminta on ollut suuri apu, ja siihen kuuluukin paljon muita etuuksia kuin vain aamutreenit. Olen aina voinut kysyä apua, jos sitä tarvitsen.

Teksti ja kuvankäsittely: Jani Huoponen


LP Kangasalan kapteenit Katja Kylmäaho ja Roosa Laakkonen järjestää yllätyksiä täynnä olevan TONTTULive-shown! Mukana yllätysvieraita Suomesta ja ympäri Eurooppaa!

Lauantaina 19.12. LP Kangasalan kapteenit Katja Kylmäaho ja Roosa Laakkonen järjestää historian ensimmäisen TONTTULive-shown, joka on katseltavissa Instagram-livestä. Lähetys alkaa klo 14:00 LP Kangasalan Instagram tilillä. Mukana TONTTULivessä yllätysvieraita Suomesta ja ympäri Eurooppaa!

Lähetys on hyvin kevytmielinen ja jouluaiheinen, joten tule kertomaan kaunein, hauskin tai ikimuistoisin joulumuistosi, laulamaan vaikka joululauluja yhdessä tai hauskuuttamaan vitsien muodossa, samalla kun päätontut koristelevat joulupipareita.

Lähetykseen voit lähettää kysymyksiä ja päätontut Katja & Roosa vastaavat parhaansa mukaan.

Teksti ja kuvankäsittely: Jani Huoponen

Kuva: Rami Myllymaa


Kiitos, kun jaat tämän jutun omissa verkostoissasi käyttämällä jutun jakonappeja!
Tutustu kanavamme kaikkiin juttuihin sisältömarkkinointikanavamme etusivulla.

LP Kangasala – Lentopalloseura Kangasala ry – on kangasalalainen, vuonna 1994 perustettu lentopalloseura, joka pelaa Suomen korkeimmalla sarjatasolla, Mestaruusliigassa. Kotiottelut pelataan Pitkäjärven koululla Kangasalla.

LP Kangasala verkossa
LP Kangasala Facebookissa
LP Kangasala Twitterissä
LP Kangasala Instagramissa
#lpkangasala #lentopallo #mestaruusliiga_suomi #yhes #volleyimages #kangasala

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.