Säännölliset tarkastukset ja huolellinen omahoito turvaavat suun ja hampaiden hyvinvoinnin: Koronapandemia muutti käytäntöjä niin vastaanotto- kuin odotustiloissakin

0
Lavastetussa kuvaustilanteessa hammaslääkäri Enni-Maria Junnila kertoo kollegalleen Pasi Karhatsulle, miten hampaat harjataan oikeaoppisesti.
Lavastetussa kuvaustilanteessa hammaslääkäri Enni-Maria Junnila kertoo kollegalleen Pasi Karhatsulle, miten hampaat harjataan oikeaoppisesti.

Muistatko, milloin viimeksi kävit perusteellisessa hammastarkastuksessa? Lukeudutko kenties niihin, jotka eivät joko hammaslääkäri- tai koronapelon vuoksi ole uskaltaneet varata aikaa tarkastukseen? Tai niihin, jotka oireettomuuden vuoksi luottavat purukalustonsa olevan kunnossa?

– Suun ja hampaiden terveystarkastusväli vaihtelee yksilöllisesti, mutta kolmea vuotta pidemmäksi sitä ei kannata venyttää, korostaa hammaslääkäri Pasi Karhatsu Kangasalan PlusTerveydestä.

Hänen kollegansa Enni-Maria Junnila muistuttaa suun ja hampaiden terveyden tilan vaikuttavan kokonaisterveyteen. Vaikutus on kahdensuuntainen: esimerkiksi perussairaudet lääkityksineen heijastuvat eri tavoin suun hyvinvointiin.

Sairauksista ja lääkityksistä on tärkeä kertoa hammaslääkärille, jotta tämä osaa ottaa ne huomioon hoitopäätöksiä tehdessään.

PlusTerveyden hammastarkastuksessa tutkitaan huolellisesti myös suun limakalvot, ikenet ja purenta. Miltei poikkeuksetta asiakkaan suusta otetaan myös röntgenkuvat, jotta piilevätkin reiät ja muut mahdolliset vauriot huomataan ajoissa.

– Oireettomuus ei takaa, että kaikki on kunnossa. Kun vaivat hoidetaan jo varhaisessa vaiheessa, ei tarvita isoja, hintavia hoitotoimia, painottaa Junnila.

Hammaslääkäri ei tuomitse

Karhatsu ja Junnila lähettävät terveisiä hammaslääkäripelkoisille:

– Meillä on kummallakin kokemusta pelkopotilaiden hoitamisesta. Pitkä vastaanottoaika ja rauhallinen työskentelytapa tekevät hoitotilanteesta miellyttävän. Tärkeintä on, että asiakas uskaltaa tullessaan kertoa meille jännittävänsä tai pelkäävänsä.

Tarkastuksen yhteydessä lääkäri kyselee hampaiden omahoidosta sekä antaa tarvittaessa neuvoja ja vinkkejä.

Karhatsun ja Junnilan mukaan ihmiset ovat hyvin selvillä, miten tulisi toimia, mutta käytännön toteutus saattaa ontua syystä tai toisesta.

– On turha nolostella, jos suusta ja hampaista huolehtiminen on jäänyt vähemmälle. Aina voi parantaa! Hammaslääkäreinä pyrimme kannustamaan, emme tuomitsemaan, Junnila tähdentää.

Vastaanotolle saapuva saa täytettäväkseen esitietolomakkeen, jolla kartoitetaan perustiedot sairauksista lääkityksiin.
Vastaanotolle saapuva saa täytettäväkseen esitietolomakkeen, jolla kartoitetaan perustiedot sairauksista lääkityksiin.

Käytäntöjä uusittu koronan vuoksi

Kangasalan PlusTerveyden asemavastaavana tällä hetkellä toimiva hammashoitaja Anne-Mari Tillman kertoo, että korona iski viime keväänä nopeasti ja tehokkaasti myös ajanvarauskalenteriin.

– Asiakkaat peruivat aikansa, koska eivät uskaltaneet tartunnan pelossa tulla. Asemamme oli pari kuukautta kokonaan suljettu, mutta kesän edetessä tilanne kohentui ja palasi syksyllä jo lähes ennalleen.

Koronan vuoksi hammaslääkäriaseman käytäntöjä on muutettu niin odotus- kuin vastaanottotiloissakin.

Odotustiloista on poistettu kaikki ylimääräinen, kuten asiakkaiden viihdykkeeksi tarkoitetut  lehdet. Niiden puuttuessa katse etsiytyy kuin itsestään hygieniaohjeisiin, jotka opastavat muun muassa aivastamaan ja yskimään oikein. Käsidesiä löytyy odotusaulan lisäksi wc-tiloista.

– Nykyisen ohjeistuksemme mukaan myös asiakkaidemme sekä mahdollisten saattajien suositellaan käyttävän kasvomaskia odotustiloissa. Meiltä lähtiessä saa uuden kasvomaskin, Tillman sanoo.

Ennen hoitotoimien aloittamista asiakas purskuttelee suunsa desinfioivalla huuhteella.

Yhä useampi on kuunnellut hammaslääkäreiden suositusta ja vaihtanut sähköhammasharjaan. Kohentamisen varaa löytyy hammasvälien puhdistamisessa, sillä siihen ei paraskaan harja pysty.
Yhä useampi on kuunnellut hammaslääkäreiden suositusta ja vaihtanut sähköhammasharjaan. Kohentamisen varaa löytyy hammasvälien puhdistamisessa, sillä siihen ei paraskaan harja pysty.

Varaa aika verkossa tai puhelimitse

Tillmanin mukaan vastaanottoajat porrastetaan niin, että edellisen asiakkaan lähdettyä hoitohuoneen kaikki pinnat ehditään desinfioida huolellisesti ennen seuraavan hoidettavan sisään kutsumista.

Koronan vuoksi hoitohenkilöstön asustukseen kuuluu kasvomaskin ja kertakäyttökäsineiden lisäksi nykyisin myös visiiri ja hiussuoja. Jo pelkästään suojavarusteiden vuoksi Kangasalan PlusTerveydessä toivotaan, että asiakkaat hoitaisivat ajanvarauksensa verkossa tai puhelimitse.

– Meillä ei ole erillistä vastaanottohenkilökuntaa, vaan olemme käytännössä lähes aina kiinni hoitotyössä. Suojavarusteiden riisumiseen kuluu yllättävän paljon aikaa. Voi olla, että palvelua odottanut on ehtinyt jo poistua aulasta ennen kuin ehdimme paikalle, Tillman pahoittelee.

Vastaanottoajan voi ilman veloitusta nyt perua lyhyelläkin varoitusajalla flunssaoireiden vuoksi.

– Asiakkaamme noudattavat tunnollisesti yleisiä ohjeistuksia. Tähän mennessä yksikään ei ole tullut vastaanotolle flunssaisena, Pasi Karhatsu kiittelee.

Kaikilla PlusTerveyden vastaanotoilla koko maassa noudatetaan yhteisiä koronaohjeistuksia.

Hammashoitoa Kangasalan ytimessä

Kangasalan PlusTerveyden vastaanotto sijaitsee katutasossa Kangasalan ydinkeskustassa, Myllystenpohjantie kakkosessa.

– Koska asemamme on pieni, tarjoamme asiakkaille lähinnä perushammashoitoa. Yleensä meiltä saa avun myös äkillisiin särkyihin ja lohkeamiin samalle päivälle. Vaativampia toimenpiteitä varten ohjaamme asiakkaamme ketjumme muihin toimipisteisiin, kertoo Pasi Karhatsu.

PlusTerveys toimii vuonna 2015 käyttöön otetuissa tiloissa, joita uudistetaan jatkuvasti tarpeen mukaan.

– Käytössämme on nykyaikaiset työvälineet, ja kehitämme ammattitaitoamme osallistumalla säännöllisesti koulutuksiin, Anne-Mari Tillman sanoo.

Junnilan ja Karhatsun lisäksi Kangasalan PlusTerveyden hammaslääkärivahvuuteen kuuluu Mikael Rönkkö.

Varaa aika: kangasalanhammas.fi

PlusTerveys Hammaslääkärit -logo

KANGASALAN HAMMASLÄÄKÄRIASEMA
Myllystenpohjantie 2, KANGASALA | 03 273 0303

Varmistamme meille kaikille turvallisen hoitoympäristön ja siirrämme tarvittaessa hoitoaikoja parempaan ajankohtaan. Otathan yhteyttä, jos:

  • sinulla on akuutti hengitystieinfektio tai flunssaoireita,
  • olet palannut ulkomailta alle 10 päivää sitten, sinut on määrätty karanteeniin,
  • olet ollut lähikontaktissa koronaviruspotilaan kanssa.

Fakta

  • PlusTerveys Kangasalan Hammaslääkäriasema on osa PlusTerveys Hammaslääkärit Oy:tä.
  • PlusTerveys Hammaslääkärit Oy kattaa noin 110 yksityistä hammaslääkärivastaanottoa noin 70 eri paikkakunnalla. Jokainen vastaanotto on omanlaisensa ja osa paikallista yhteisöään.
  • PlusTerveys Hammaslääkärit Oy kuuluu PlusTerveys-konserniin, jonka kaksi muuta tytäryhtiötä ovat lääkäri-, fysioterapia- ja psykoterapiapalveluita tarjoava PlusTerveys Lääkärit Oy ja hammaslaboratoriopalveluihin erikoistunut PlusTerveys Kvalident Oy.
  • PlusTerveys Oy on täysin kotimainen yhtiö. Sen omistajat ovat yhtiössä työskenteleviä hammaslääketieteen ja lääketieteen ammattilaisia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.