Sivukylillä ja keskustaajamalla on yhteisiäkin tarpeita

0

Kangasalan nauhataajaman ulkopuolisilla asuma-alueilla asumisessa on hyvät puolensa, mutta totta kai myös ne huonot. Minä katselen tätä nyt Suinulan näkövinkkelistä, se kun on oma kotikyläni. Täältä, kuten muistakin kylistä, puuttuu monta palvelua joista keskustaajamien asukkaat saavat nauttia. Oli niitä joitain täälläkin ennen, mutta sitten keskusliikkeet lopettivat kaupat liian vähän tuottavina, VR teki saman tempun paikallisjunaliikenteelle, matkustajien väheneminen vähensi myös bussiliikennettä ja Postinkin postilaitos vei pois.

Kaikilla näillä pois viedyillä palveluilla ja monilla muilla puutteilla on se yhteinen nimittäjä, että kunta/kaupunki ei ole niihin syyllinen. Tielaitos, VR, Posti ja kaupan keskusliikkeet ovat sen verran valtio valtiossa, että ei kunta ole niiden saneeraustoimille mitään voinut, vaikka on yrittänytkin.

Kunta on sentään tänne tuonutkin jotakin, nimittäin vesihuollon ja pari kevyen liikenteen väylää.  Ja tietenkin omalta osaltaan tuon rautatien alikulun, jonka tulevaisuus nyt on ollut uhattuna. Ja tarjoaahan kaupunki Suinulalaisillekin samat palvelut kuin nauhataajaman asukkaille, pidemmän matkan päässä vain, kieltämättä.

Näin vaalien alla sivukyläläisten on syytä miettiä, mitä nyt sitten kannattaisi Kangasalan tulevilta päättäjiltä vaatia, mikä voisi vaikka toteutua. Aika rohkea saa vaaliehdokas olla, jos jotakin erityisempää jollekin kylälle uskaltaa luvata. Mutta koska suurin osa tarpeista on kuitenkin yhteisiä sekä sivukylien että nauhataajaman asukkaille niin vaadittaisiinko niistä tärkeimpiä, tietysti hieman kylän omilla tarpeilla höystettynä.

Itse aloittaisin siitä, että lasten ja nuorten pitäisi saada hyvä koulutus elämää varten, ja mieluimmin sen koulutuksen pitäisi edelleen alkaa tuossa omassa, tutussa koulussamme.  Varhaiskasvatustakin pitäisi saada siedettävän matkan päässä, vähintään tuossa Ruutanassa.  Perusterveydenhuollossa varmasti olisi parantamisen varaakin, ja tuosta kuitenkin aika hyvin toimineesta Ruutanan terveysasemasta ei kai millään luovuttaisi. Ja jos elämänhallinta pääsee karkaamaan joko lapsilta tai vanhemmilta, tai molemmilta, niin kyllä siihenkin pitää apu löytyä.

Ja sitten vanhukset. Kun heitä nyt pyritään mahdollisimman pitkään kotonaan hoitamaan, niin kyllä pitää vaatia siihen hommaan kunnolliset resurssit.  Auttajien pitää olla tuttuja ja turvallisia, heillä pitää olla aikaa muuhunkin kuin vain hätäiseen poikkeamiseen. Kuitenkaan se vanha oma koti ei ole enää autettunakaan hyvä paikka asua silloin, kun vanhuus tuo omat lisävaikeutensa asumiseen ja olemiseen. Oma koti pitää silloin perustaa paikkaan, jossa ovat auttajat lähellä ja valmiina. Ja naapureitakin on hyvä olla. Yhteiskunnalla pitää olla tarjota tarvittavan tasoinen tuetun asumisen paikka silloin kun ikäihminen sen tarvitsee.

Onhan näitä sitten ihan ikiomia Suinula-puutteitakin.  Isot liikenneväylät, rautatie, Ysitie ja Korvenperäntie aiheuttavat monta vaaran paikkaa kyläläisille. Teitä pitkin sentään pääseekin johonkin, mutta rautatie ei ole muuta kuin vaaraksi. Rautatien ali, ja tietenkin myös ysitien yli pitäisi päästä turvallisesti kulkemaan.  Rautatien alituksessa kaupunki on osapuoli, toivottavasti aktiivinen sellainen. Ysitien ylityksessä kaupunki on edelleen korkeintaan lausuntojen antaja, toivottavasti kovaääninen sellainen. Ja nyt näyttää siltä, että hiihtoladutkaan eivät oikein hyvin Suinulan seutua tavoita.

Suurin puute Suinulan infrassa on kuitenkin mielestäni Korvenperäntieltä puuttuva kevyen liikenteen väylä. Jokainen Pohjois-Kangasalan asukas joka tietä käyttää, ja heitä on varsin paljon, toivoo Korvenperäntielle lähtiessään että voi kun siinä ei nyt olisi jalankulkijoita tai pyöräilijöitä, heitä kun on niin vaikea kapealla tiellä turvallisesti ohittaa. Jos tulee toinen auto vastaan, niin lähes mahdoton.  Sydän kylmänä ovat vanhemmatkin, jos joutuvat lapsensa Korvenperäntielle päästämään.

Korvenperäntien kevytväylän suunnittelu on jo tietääkseni tehty, siinä siis makaa sijoitettua rahaa turhan panttina. Jos se tehtäisiin, niin se olisi luonnollinen jatke Kirkonkylä – Ruutana kevytväylälle, ja yhteys Siitamantien väylälle. Se olisi myös Ruutanan koululaisille turvallinen reitti Suinulan urheilukentälle ja Suinulan kyläläisille turvallinen reitti Päivärinnan kohdalla olevalle Bussin kääntöpaikalle. Liikuntareittinä kahden kylän välille se olisi myös vallan verraton. Se olisi siis todella hyvä ja tarpeellinen väylä.

No lupaanko minä nyt että Korvenperäntien kevytväylä rakennetaan seuraavan valtuustokauden aikana. Enpä uskalla. Ei sitä voi kukaan muukaan luvata. Sen voin luvata, että yritän koko ajan keksiä keinoja väylän saamiseksi toteutettavien investointien listalle.

Isto Kaarne

Jos haluat tulla mukaan päättämään paremmasta arjesta – lähde SDP:n ehdokkaaksi kuntavaaleihin! Pääset mukaan ottamalla yhteyden johonkin näistä osoitteista:
hanna.laine@kangasala.fi
pekka.lahti@kangasala.fi
heikki_salmela@kolumbus.fi
isto.kaarne@kolumbus.fi
jari.markkinen@kangasala.fi

Ehdokkaaksi voit ilmoittautua myös tämän linkin kautta: https://sdp.fi/fi/kuntavaaliehdokkaaksi/

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.