Koti Pääkirjoitus Tavat parantuneet tilastollisesti

  Tavat parantuneet tilastollisesti

  0

  Kangasalan rikostilastot ovat vuoden 2013 ensimmäiseen puolikkaaseen verrattuna laskusuunnassa. Rattijuoppoja on vähemmän, liikenteessä törttöillään harvemmin eikä ilkivaltaakaan jakseta enää tehdä viimevuotiseen malliin.

  Näin kertoo poliisi. Mistä suuntaus johtuu? Onko kansa tullut kiltimmäksi, kirjauskäytäntö keventynyt vai valvonta heikentynyt?

  Ensimmäisen vaihtoehdon tyrmää jokainen auton ratissa vähänkin istunut. Liikennekulttuuri ei ole kohentunut meillä niin merkittävästi kuin rikostilaston luvut antavat ymmärtää.

  Kenenkään ei siis auta parannuksen luulossa paukutella henskeleitään, vaikka ensimmäisellä vuosipuolikkaalla esimerkiksi liikennerikkomuksia kirjattiin sadoittain vähemmän kuin vuotta aiemmin.

  Toinen otaksuma, joka perustuu peltipoliiseissa piilevien valvontakameroiden kirjauksiin, pitää paremmin kutinsa.

  On selvää, että yksittäisen kunnan kärytilaston seuranta hankaloituu ja vuosivertailu vaikeutuu, kun näitä liikennerikkomuksia ahkerimmin kalastavia kameroita vaihdellaan tolpasta ja kunnasta toiseen.

  Vertailukelpoisen aineiston keruu edellyttäisi tietysti kiinteää kameramäärää ja passipaikkojen samankaltaisuutta, ainakin likimääräistä sellaista.

  Mutta liikenteen rikostilastot eivät osoita laskua ainoastaan Kangasalla, vaan myös Pirkanmaan muissa kunnissa ja koko Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella.

  Lasku kautta linjan merkitsee sitä, että kolmaskin olettama on oikea – autoilijoiden valvonta on alkuvuodesta heikentynyt. Tämä johtuu liikenteen automaattivalvonnan valtakunnallisesta uudistuksesta, joka on pistänyt osan kameroista kesälomille.

  Töihin ne palaavat, kun valvonta on pantu yhteen kuosiin nykyisen seitsemän sijasta. Seuraava toimi on arvatenkin peltipoliisien ja kameroiden määrän kartuttaminen.

  Ajotavan muutoksista liikennerikkomusten kunnioitettava pudotus ei siis Kangasallakaan kerro, ainoastaan väläytys- ja käräytyskykyisen peltipoliisikannan tilapäisestä kaventumisesta.

  Miten se menikään? Vale, emävale, tilasto.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän