Uusia huolia kaupan

0

Tokkopa ihmiset olisivat onnellisia, jos tietäisivät tulevaisuutensa. Tämä muinaisten roomalaisten sananlasku tuli mieleen, kun sukututkimusasioissa eksyin englanninkieliselle nettisivustolle. Hätääntyneet itselleen terveystestejä teettäneet kyselivät siellä maallikoille vaikeasti avautuvista raporteistaan.

”Sain dna-terveysraportin. Siitä paljastui, että minulla on geenimutaatio, joka altistaa erittäin harvinaiselle perinnölliselle sairaudelle. Tieto oli shokki. Olen 22-vuotias. Mistä saan lisätietoa? Pitääkö mennä lääkäriin?”

Erilaisten dna-testien tarjonta on suorastaan räjähtänyt ja hinnat ovat laskeneet pilvistä yhä useamman ulottuville. Kiinnostus oman itsensä tutkimiseen on samalla kasvanut. Monet ovat viime aikoina tilanneet itselleen dna-testejä, ei vain sukua selvittääkseen, vaan myös tautiriskejään.

Olin laboratorioalan konferenssissa, jossa asiasta keskusteltiin. Tämän alan tuntemukseni on ohut, pidinkin siellä luennon täydellisyyden tavoittelun kuormittavuudesta, mutta pääsin samalla kuuntelemaan kiinnostavia genomitiedon luentoja.

Asian­tuntijat pitivät monia dna-testien terveystuloksia arveluttavina. Riskit eivät välttämättä koskaan toteudu, koska geenit eivät yksinään säätele elämäämme.

Kehitystämme ohjaavia geenejä on reippaasti yli 20000. Niiden kaikkia vaikutusmekanismia ei vielä tunneta ja sairauksista suurin osa syntyy monen tekijän yhteisvaikutuksesta.

Erityisen huolestuttavana lääkärit pitivät sitä, että vastuu testitulosten tulkinnoista jää tilaajalle itselleen.

Valvontalakia ollaan vasta tekemässä Suomeen.

On siis olemassa monenlaisia dna-testejä, luotettavia, laajoihin tutkimuksiin perustuvia, ja vähemmän luotettavia.

Huuhaan luokkaan oltiin laittamassa treenaamiseen ja syömiseen liittyviä suosituksia. Ruoka­valio ja käyttäytyminen ovat niin moniulotteisia, että niissä geenit eivät olennaisesti vaikuta ihmisen terveyteen.

Huvittelusarjaan kuuluivat myös ihmisen ominaisuuksiin liittyvät testit.

Luotettavimpina pidettiin jo pitkään käytössä olleita testejä, miten omat perintötekijät vaikuttavat eri lääkeaineiden tehokkuuteen ja soveltuvuuteen itselleen.

Tutkijat ovat olleet kehittämässä Suomessa digitaalista työkalua sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn, KardioKompassia.

Siinä yhdistyy perinnöllisyystieto ja elämäntavat. Tämä hyödylliseltä kuulostava työkalu on jo Virossa perhelääkärikäytössä.

Kuitenkin, vaikka jotkut tutkimuksessa mukana olleet ihmiset ovat saaneet tietoon korkean riskinsä, kaikki eivät ole suinkaan ryhtyneet elämäntapamuutoksiin, kuten painonpudotukseen, tupakoinnin lopettamiseen tai liikunnan lisäämiseen.

He, jotka ovat, ovat jo hyötyneet niistä ja pienentäneet sairastumis- ja kuolemanriskiään.

Et voi vaikuttaa geeniperimääsi, mutta elämäntapoihisi kyllä. Eikö sinulla ole riittävästi muitakin murheita kuin ottaa vielä harteillesi uusia, mahdollisesti vailla pohjaa olevia terveyshuolia?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.