Koti Uutiset VAALIT 2019 | Sonja Koto on kuin kotonaan terveydenhuollossa ja vihreissä

  VAALIT 2019 | Sonja Koto on kuin kotonaan terveydenhuollossa ja vihreissä

  0
  Tasa-arvo vaalii yhteiskuntarauhaa, uskoo vihreiden kansanedustajaehdokas Sonja Koto. Burmankissa Karkki maastoutuu sohvan väriin.

  Terveys on ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu Sonja Koton ykkösteema eduskuntavaaleissa. Lääkäri ja Kangasalan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja uskoo, että hänellä on asiantuntemusta eittämättä jälleen kerran käynnistyvään sote-uudistukseen.

  Koton mielestä jo kuopatun hallituksen alkuperäiset suunnitelmat suuremmista alueista ja yhteistyön lisäämisestä olivat hyviä, mutta sitten alkoi mättää. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon uudistamisajatukset jäivät kesken, ja käsittely keskittyi valinnanvapauteen ja maakuntauudistukseen.

  – Itse en lähtisi räjäyttämään koko terveydenhuoltoa, koska sen laatu ja kustannustehokkuus on huippua. Perusterveydenhuolto tarvitsee lisää resursseja, Koto sanoo.

  Lääkärin mielestä jonottaminen lisää jonoja, mistä aiheutuu ongelmia koko  sairaanhoidon ketjulle. Nopeampi pääsy hoitoon korjaisi koko systeemiä.

  Koto ei ole myöskään vakuuttunut valinnanvapauden autuudesta. Jos maksukykyiset hakeutuvat yksityiselle, hoitaa julkinen terveydenhuolto vähävaraiset ja monisairaat.

  – Jos työ muuttuu liian raskaaksi, terveyskeskustyö ei houkuta lääkäreitä. Lääkäripulan jälkeen ongelmat alkavat syventyä, Koto arvelee.

  Ihmisten tasa-arvo onkin Koton perusarvoja. Sukupuolten tasa-arvoa hän haluaa edistää perhevapaauudistuksen kautta. Isien oma kiintiö perhevapaista hyödyttää sekä miehiä että naisia.

  – Isä–lapsi-suhde paranee, kun isä on lapsen kanssa kotona. Kiintiön vuoksi olisi normaalia, että isä on kotona. Kolmanneksi perhevapaidenrahoitus pitää jakaa molempien vanhempien työnantajille, mikä taas parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla, Koto luettelee.

  Poliittinen ilmapiiri, asenteiden koventuminen ja sote-uudistus saivat Koton liittymään Vihreisiin ja asettumaan kunnallisvaaliehdokkaaksi pari vuotta sitten. Ennen vaaleja hän oli kartuttanut poliittista kokemusta ylioppilaskunnan edustajistosssa sitoutumattomana jäsenenä.

  Vihreiden arvot kohtasivat nuoren, koulutetun naisen ajatukset.

  – Pidän myös siitä, että  vihreillä ei ole ryhmäkuria, eikä valintoja sanella ylhäältä.

  Ilmastonmuutoksen torjuminen kaipaa tuekseen päätöksiä. Käytännössä muutos edellyttää sääntelyä hiilidioksidipäästöihin eli liikenteeseen, energian- ja ruuantuotantoon.

  – Isossa kuvassa valinnat eivät voi jäädä ihmisten vastuulle, vaan niitä täytyy ohjata verotuksella tai muilla päätöksillä, Koto uskoo.

  Tamperelaislähtöiselle Kotolle joukkoliikenne on tärkeä kehityskohde, vaikka sillä ei maaseudun liikkumista ratkotakaan.

  Omassa elämässään Koto syö vielä jonkin verran lihaa. Ravinto on kasvispainotteista, ”koska se on terveydenkin kannalta hyvä valinta”.

  Kunnallispolitiikka on antanut jo yhden perusopetuksen politiikasta, mikä pätenee myös eduskunnassa: päätöksenteko on hidasta ja yksin ei voi tehdä mitään. Myös osallistavampi valmistelu miellyttäisi kaupunginvaltuutettua.

  Salibandyä ja jalkapalloa edelleen harrastava kunnallispoliitikko luottaa yhteistyöhön yli puoluerajojen. Introverttina Koto myöntää, että verkostoitumistaitoja voisi vielä parantaa.

  – Onneksi omasta puolueesta löytyy hyvä esimerkki. Oras Tynkkynen on menestynyt, vaikka onkin introvertti, Koto naurahtaa.

  Koto keräsi kunnallisvaaleissa toiseksi eniten, 368 ääntä Kangasalla. Siitä on vielä kirittävää kansanedustajaksi.

  – Läpimenoakin varten on tehty suunnitelma, Koto toteaa.

   

  FAKTA

  Sonja Koto

  Vihreät

  Ikä: 34

  Koulutus: Lääketieteen lisensiaatti, yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri

  Ammatti: Lääkäri

  Perhe: Mies ja kaksi alle kouluikäistä tytärtä sekä kissat

  Tätä et minusta tiennyt: Harrastan edelleen salibandyä ja jalkapalloa

  Motto: ”Kaadu kuusi kertaa, nouse seitsemän kertaa.”

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän