Kangasalla annettiin vanhentuneita koronarokotteita – Syynä inhimillinen virhe

0
Kuva: KS Arkisto

Kangasalan kaupunki tiedottaa, että Suoraman neuvolassa on annettu maanantaina 18. lokakuuta vanhentuneita koronarokotteita. Jokainen vanhentunutta rokotetta saanut kontaktoidaan kaupungin mukaan henkilökohtaisesti.

Kaupungin tiedotteen mukaan 3 päivää vanhoja Pfizerin koronarokotteita annettiin noin 35 asukkaalle. Syynä kerrottiin olleen inhimillinen virhe.

Kaupunki kertoo, että vanhentuneen rokotteen turvallisuudesta ja tehosta on neuvoteltu THL:n kanssa.

– Ei ole näyttöä siitä, että vanhentunut rokote aiheuttaisi mitään turvallisuusriskiä. Uusinta-annoksen tarpeellisuus arvioidaan jokaisen asukkaan kohdalla yksilöllisesti, tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteen mukaan yleisperiaate on, että jos vanhentunut rokote on aiheuttanut paikallisia tai yleisreaktioita (paikallinen kipu, kuume, kipeä olo), on rokote herättänyt toivotun immuunivasteen.

– Mikäli potilas kuuluu ikänsä tai perussairauksien takia vakavan koronataudin riskiryhmään, suositellaan uutta rokotusta mahdollisimman pian. Nuorilla ja perusterveillä uusinta-annoksesta ei katsota olevan hyötyä. Kaikille halukkaille tarjotaan mahdollisuus uusintarokotteeseen, tiedotteessa sanotaan.

Kangasalan terveyspalvelut pahoittelee virhettä ja kertoo pyrkivänsä tarkastamaan prosesseja, jotta virhe ei pääse toistumaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.