43 päivää juhannukseen | Vuosikertauutisia: Vinkkejä juhannukseen omasta pitäjästä ja pitäjän rajojenkin takaa vuodelta 1959

0
Joonas antoi vinkkejä juhannukseen Kangasalan Sanomissa juhannuksen alla 1959.
Joonas antoi vinkkejä juhannukseen Kangasalan Sanomissa juhannuksen alla 1959.

Kangasalan Sanomissa 19.6.1959 Joonas ohjeisti naimaonnea toivovia sekä ”omassa pitäjässämme että pitäjämme rajojen takaa tullein ohjein”.

Milloin mitäkin 

Pessimistinen englantilainen sanoi: 
– Kesä oli eräänä sunnuntai-iltapäivänä toukokuussa ja joku huomasikin sen.
 

Näin suuri pessimisti ei kuitenkaan ole ystäväni ikäpoika Liekkos-Kalle. 

Kun oli näitä koleita alkukesiä ja loppukesiäkin, niin hän piti villahousuja jalassaan juhannukseen saakka ja piste ne kiiruusti taas jalkaansa juhannuksesta. Voin kuitenkin kertoa salaisuuden, että hän on jo muutamana päivänä tämän kauniin alkukesän aikana jättänyt, tosin arastellen nämä välihousunsa naulaan. Mikä voisikaan olla tämän parempi kesän merkki. 

Juhannus on monen mielestä merkillinen. Moni pitää mahdottoman tärkeänä tätä sen vuoksi, että tällä yöllä on niin ratkaiseva merkitys lemmenasioissa. Mutta minä vakuutan, että ei naisella ole erityisempää syytä ajatella, että avioliitto on niin mahdottoman tärkeä. Tulee sitä muutoinkin toimeen, paremminkin kuin miehen kanssa. Mutta jos joku neito on sitä mieltä, että hänen pitäisi saada joku semmoinen karvanaama, niin ihmisenä voin antaa vanhoja ohjeita tämän päivän ja ensi yön varalle. Kun nämä ovat esi-isiemme, niin ne ovat päteviä. 

Ohje n:o 1: Mene juhannusyönä alasti kasteiselle niitylle ja kierittele siellä. Pue sen jälkeen toiset vaatteet päällesi. 

Ohje n:o 2: Mene kasteiseen ruispeltoon ja kulje siellä alasti niin kauan, että selkäsi on ihan märkä kasteesta. Jätä vaatteesi sitten peltoon. Palaa kotiisi alasti ja vasta kolmen päivän kuluttua voi esim. äitisi hakea vaatteesi pois ruispellosta. Mutta kummassakin kokeessa on tarkoin muistettava, että ei saa katsoa taakseen. Myöskään kukaan ei saa sinua nähdä. Jos saat sen rakastamasi karvanaaman syömään sen tallaamasi pellon jyviä, niin tulos on varma. Nämä kaksi ohjetta ovat pitäjämme rajojen takaa, mutta omassa pitäjässämme on käytetty näitä jäljellä olevia ohjeita. 

Ohje n:o 3: Juhannusvihta on tehtävä yhdeksän puun erilaisista lehdistä tai sitten yhdeksästä tienristeyksessä kasvavasta eri koivusta. Vihdan sekaan sidotaan yhdeksän erilaista kukkasta. Kun tällä vihalla vihtoo, niin tämä on oivallinen lemmentuoja. Tämä vihta on tehtävä kaikessa hiljaisuudessa ja kenenkään huomaamatta. Pahat silmät saavat aina pahaa aikaan. 

Ohje n:o 4: Kun tulet juhannusiltana kotiin, niin nouki yhdeksän erilaista kukkasta. Nämäkin tulee poimia ihan huomaamatta eikä saa katsella taakseen niitylle. Kun nämä yhdeksän kukkasta sitten panee tyynyn alle ja nukkuu, ei koiranunta eikä niinkuin tukki, vaan kevyesti ja haaveellisesti, niin saa nähdä hänet. Onhan hyvä oppia tuntemaan hänet jo noin etukäteen. Voihan sitä itsekin opetella alistumaan sen kuvan nähdessään taikka ottaa heti ohjakset esiliinansa taskuun. 

Niin lauletaan laulussa: On juhla ja juhannusilta ja koivuissa seppeleet. 

Hyvää juhannusta! 

Joonas 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.