48 päivää juhannukseen | Hortoiluvinkkejä joka koriin – katso Heinin ja Pekan reseptit

0
Keittiömestari Pekka Tolppa hyödyntää keittiössään luonnon ja kotipuutarhan antimia. Kuva: Heini Tolppa
Keittiömestari Pekka Tolppa hyödyntää keittiössään luonnon ja kotipuutarhan antimia. Kuva: Heini Tolppa

Hortoilu on suosittu harrastus keväisin. Luonto puhkeaa vihreään ja villivihannesten kerääjät kulkevat koppineen katse tiukasti maassa. Myös villiyrtteinä ja hortana tunnetut kasvit ovat luonnossa kasvavia ja syötäviä. Niitä voi hyödyntää ruoanlaitossa ja rohtoina.

Luonnossa kasvaa paljon myös ei-syötäviä, pahanmakuisia ja jopa myrkyllisiä kasveja. Hortoilemaan lähtevän on syytä perehtyä lajikirjoon samalla tavalla kuin sienestäjänkin.

Vitamiinipitoiset villikasvit ovat maultaan usein voimakkaampia kuin ruokakaupasta hankkimamme salaatit. Vasta-alkajan kannattaa tutustua vaikkapa maitohorsmaan, voikukkaan, nokkoseen tai vuohenputkeen. Kannattaa kysyä Kangasalan kirjastosta vinkkejä alan kirjallisuuteen. Käyttökasveja käsittelevistä kirjoista tai netistä löydät selkeitä kuvia syötäväksi kelpaavasta luomulähiruoasta.

Ravintola-alalla vuosikymmenet työskennelleet, kangasalalaiset Heini ja Pekka Tolppa käyttävät ruoanlaitossa niin luonnon kuin oman puutarhankin antimia. Pariskunta vinkkasi muutaman hyväksi havaitun ja omaksi tuunatun reseptin. Heini muistuttaa käyttämään luonnon antimia myös ruokien koristelussa.

Tutustu resepteihin ja valmista villiherkut vaikkapa juhannuspöytään.

Näiden kaveriksi Heini suosittelee etsimään netistä ihastuttavan syreenispritzerin ohjeen. Se näyttää, maistuu ja tuoksuu kesältä!

Kuva: Canva

Chimichurri villiyrteistä

Tämä alun perin argentiinalainen maistuva yrttikastike sopii mahtavasti grillatun lihan, kasvisten tai makkaran kaveriksi.

4 annokseen tarvitset:

0,5 dl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
pari valkosipulinkynttä hienonnettuna
pari kevätsipulia hienonnettuna
chilipaprika pieneksi kuutioituna
2 dl villiyrttejä
2 rkl oreganoa hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset yhteen, anna makujen tiivistyä muutama tunti ja tarjoile grilliruoan kanssa.

Villipesto

Italialainen valmistaa pestonsa morttelissa nuijimalla. Teet niin tai näin, tärkeintä on saada aikaan jähmeähkö tahna, jota voi nauttia leivän tai vaikkapa pastan kanssa.

6 annokseen tarvitset:

30 g villiyrttejä tai kotipuutarhan tuoretta basilikaa
50 g pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä
pari valkosipulinkynttä
100g parmesaania raastettuna
1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Kuva: Canva

Tästä pääset KS-juhannuskalenterin etusivulle kurkkimaan muihinkin luukkuihin!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.