49 päivää juhannukseen | Vuosikertauutisia: Elokuvan tekoa Vääksyn kartanolla 1936

0
Vääksyn kartanolla Kangasalla kesällä 1936 kuvatussa elokuvassa Arja Lumian roolissa Ansa Ikonen ja insinööri Heikki Alhoa näytellyt Kaarlo Kytö. Kuva: elonet.finna.fi
Vääksyn kartanolla Kangasalla kesällä 1936 kuvatussa elokuvassa Arja Lumian roolissa Ansa Ikonen ja insinööri Heikki Alhoa näytellyt Kaarlo Kytö. Kuva: elonet.finna.fi

Kangasalan Sanomat 20.6.1936  

”Ja alla oli tulinen järvi.” Suomi Filmi filmaa Kangasalla.  

Saatuamme kuulla, että Vääksyn kartanoon oli keskiviikkona saapunut Suomi Filmin omalla linja-autolla suuri filmiseurue, rohkaisimme luontomme ja päätimme ottaa asioista selvän. Siksi soitimme rouva Ahströmille pyytäen häntä pitäjämme sanomalehden puoluelaiseksi, jotta pitäjäläiset saisivat tietoja ”salaperäisistä” puuhailuista, joita pitäjällä on huhuiltu Vääksyn kartanon alueella nyt tapahtuvan. 

Kun saimme rouva Ahströmin puoluelaiseksemme, saimme eilen illalla filmaustöiden päätyttyä luvan lähteä haastattelumatkalle Vääksyn kartanoon. 

Pelonsekaisin tuntein nousimme kartanon portaita, sillä lähestyimmehän ensi kertaa ”filmiherraa”, jotka ennen kuulemiemme mukaan, ovat pelättäviä herroja. Mutta mielihyväksemme totesimme, että pelkomme oli turha, vaikka edessämme olikin itse Suomi Filmin johtaja tekeillä olevan filmin ohjaaja Risto Orko. Ystävällisesti hän suostui vastaamaan tekemiimme kysymyksiin. 

Kysyimme ensin: ”Mikä on nyt tekeillä olevan filmin nimi ja kuka on sen käsikirjoituksen tekijä?” 

”Filmin nimi on ’Ja alla oli tulinen järvi’, tai kuten me sitä vain nimitämme ’Tulinen järvi’. Filmin on käsikirjoittanut kirjailija Maila Talvio ja on se sisällöltään ensimmäinen yhteiskunnallinen draama, joka on Suomessa kirjoitettu.” 

”Miten te satuitte tulemaan juuri Vääksyyn tätä filmausta suorittamaan?” 

”Olimme maaliskuusta asti etsineen aiheeseen sopivaa herraskartanoa. Olemme kierrelleet Etelä-Suomen, Varsinais-Suomen, Etelä-Hämeen, vieläpä osin Suomen länsirannikonkin herraskartanot, kunnes aivan sattumalta tulimme Vääksyyn, joka erinomaisen hyvin sopii tarkoitukseemme. Paras löytyi onneksi viimeinkin, sillä olimme jo aikeissa ryhtyä rakentamaan aiheeseemme sopivaa filmiherraskartanoa. 

Kysyimme: ”Tuleeko koko filmaus suoritettavaksi Vääksyssä?” 

”Ulkokohtaukset, joita on noin kolmas osa filmin pituudesta, suoritetaan kartanon mailla ja sen sivutilalla Aitolahden Tasanteella, mutta muu osa suoritetaan atelierissämme Helsingissä..” 

Rohkenimme kysyä: ”Eikö paikkakuntalaisten ihailemalla Vääksyn joella myöskin suoriteta filmausta?” 

”Kyllä, filmin ainoa lyyrillinen rakkauskohtaus tulee suoritettavaksi juuri siellä.” 

”Olisimme vielä uteliaita kuulemaan, kutka ovat tämän filmin pääosien esittäjät?” 

Kun saimme rouva Ahströmin puoluelaiseksemme, saimme eilen illalla filmaustöiden päätyttyä luvan lähteä haastattelumatkalle Vääksyn kartanoon, kirjoittaa toimittaja Kangasalan Sanomissa lauantaina 20. kesäkuuta 1936.
Kun saimme rouva Ahströmin puoluelaiseksemme, saimme eilen illalla filmaustöiden päätyttyä luvan lähteä haastattelumatkalle Vääksyn kartanoon, kirjoittaa toimittaja Kangasalan Sanomissa lauantaina 20. kesäkuuta 1936.

”Naispääosissa esiintyvät ‘Vaimokkeessa’ yksimielisen tunnustuksen saavuttanut Ansa Ikonen sekä rouva Hanna Taini, joka ’Siltalan pehtoorissa’ tuli pehtoorin rouvaksi, ja jonka näytteleminen on ulkomaillakin herättänyt ansaittua huomiota. Ensi kerran on filmiin lupautunut, tosin piehehkössä osassa, eräs puhenäyttämömme parhaimmista kyvyistä, näyttelija Hilda Pihlajamäki. Miespääosissa esiintyvät ennestään tunnetut kyvyt: Joel Rinne, Huugo Hytönen ja Kaarlo Kytö

Tämän filmin kuvausta varten on kiinnitetty eräs Ruotsin lahjakkaimmista kuvaajista, herra Albert Rudling ja äänityksestä huolehtii ins. Broden”. 

Kangasalta lähtöisin olevan Hilja Pihlajamäen muistolaatta löytyy Rantakoivistosta.
Kangasalta lähtöisin olevan Hilda Pihlajamäen muistolaatta löytyy Ranta-Koivistosta.

”Kuinkahan kauan filmaus Vääksyssä kestää?” 

”Ehkä näin 2–3 viikkoa, mutta filmauksen aika riippuu korkeammista herroista”, sanoi johtaja Orko, osoittaen kädellään pilviä kohti.  

– Eihän sitä vielä tiedetä, milloin filmi esitetään ensi kerran elokuvateattereissa?”  

– Kyllä, filmin ensi esitys on ehkä loka–marraskuun vaihteessa.  

Kun kiitimme johtaja Orkoa niistä tiedoista, joita olimme häneltä saaneet, pyysi hän lopuksi mainitsemaan, että hän on erittäin tyytyväinen ja äärettömän ihastunut Vääksyyn sekä kiitollinen sen ystävälliselle isäntäväelle, jotka ovat tarjonneet heidän käytettäväkseen nämä loistavat filmausmahdollisuudet.  

Ennenkuin lopetamme, toivotamme Suomi Filmille ja sen johtajalle työssään onnea ja menestystä!  

Tästä pääset KS-juhannuskalenterin etusivulle kurkkimaan muihinkin luukkuihin!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.