56 päivää juhannukseen | Vuosikertauutisia: Suomen lippu 1928

0
KS-juhannuskalenteri kurkkaa vanhoihin juhannusuutisiin. Tässä mallia vuodelta 1928.
KS-juhannuskalenteri kurkkaa vanhoihin juhannusuutisiin. Tässä mallia vuodelta 1928.

Tänään 1.5.2021 liputetaan vapun, suomalaisen työn päivän kunniaksi. Toukokuun toisena sunnuntaina liput nostetaan salkoihin äitienpäivää juhlistamaan. Kesäkuun 4. päivänä vietetään puolustusvoimain lippujuhlan päivää, Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin syntymäpäivää.

Juhannuspäivä 26.6.2021 on Suomen lipun päivä ja luonnollisestikin liputuspäivä.

Kangasalan Sanomat kirjoitti Suomen lipusta ilmestymispäivänään lauantaina 16. kesäkuuta 1928.

Suomen lippu. 

Suomen lippu on itsenäisyytemme tunnus. Sen värit sininen ja valkoinen ovat sinisten järviemme ja valkoisten hankiemme vertauskuva. 

Suomen lipun päivänä on juhannus, jolloin vietetään erityisiä lippujuhlia kautta maan. Muut yleiset liputuspäivät ovat seuraavat: 1) 5.2. J. L. Runebergin syntymäpäivä. 2) 28.2. Kalevalan päivä. 3) 12.5. J. V. Snellmanin syntymäpäivä. 4) 16.5. Armeijan lippujuhla. 5) 10.10. Aleksis Kiven syntymäpäivä. 6) 6.12. Itsenäisyyspäivä. 

Suomen lippua voidaan käyttää myös perheen omina juhlapäivinä, kuten syntymäpäivinä, nimipäivinä y.m. Kesäisin voidaan maaseudulla käyttää lippua joka sunnuntai. 

Lippu on vedettävä salkoon auringon noustessa ja laskettava alas auringon laskiessa. Älköön lippua kuitenkaan vedettäkö salkoihin ennen klo 8 ap. Lipun tulee ehdottomasti aina olla puhdas ja sileä. 

Lipun jättäminen salkoon yöksi tai likaisen ja ryppyisen lipun käyttö on kansallistunnon häpäisemistä. 

Lippu on vedettävä joko rakennuksen päätyy kiinnitettyyn lippusalkoon tai mieluimmin rakennuksen pihamaalle pystytettyyn erilliseen lipputankoon. Jos lippu vedetään rakennuksen päätyyn kiinnitettyyn lippusalkoon, olkoon lipun leveys yksi kolmasosa lippusalon korkeudesta. Jos lippu vedetään pihamaalle pystytettyyn erilliseen lippusalkoon, olkoon lipun leveys yksi kuudesosa lipputangon pituudesta. Lipputangon tulee olla vaaleaksi maalattu tai öljytty. 

Suomen lippujen normaalikoot ovat seuraavat: 

Pöytäliput: 1) 11×23 cm. 2) 11×18 ” 
Tavallisimmat ja käytetyimmät lippukoot ovat seuraavat: 4) 204×125 cm. 5) 245×150 cm. 

Niitä vastaavat lipputangot ovat siis edelliselle lipulle 375 cm. ja jälkimmäiselle lipulle 450 cm. ja 900 cm. 

Lippuhistoriaa ja lipun yksityiskohtaista käyttöä selvitetään maisteri Arvo Viklundin kirjoittamassa ja Itsenäisyyden liiton julkaisemassa kirjassa ”Siniristilippumme”. Sen hinta on 24 mk, ja saa sen tilata Itsenäisyyden Liitolta. 

Suomen lippujen päälevittäjänä on Itsenäisyyden liitto joka myös järjestää lippukilpailut ja valvoo yleistä lippukulttuuria. 

Kaikkia näitä lippuja välittää vielä juhannukseksikin, jos tilaukset tehdään viimeistään maanantaihin mennessä, kunnankirjuri Väinö Pälli. 

Tästä pääset KS-juhannuskalenterin etusivulle kurkkimaan muihinkin luukkuihin!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.