Uutiset

Vauvojen RS-​virusinfektioiden ehkäisy on alkamassa Pirkanmaalla – pistokset annetaan Taysissa ja neuvoloissa

Myös Pirkanmaan hyvinvointialueella on loka-marraskuussaa alkamassa RS-virusta vastaan kehitetyn uudenlaisen vasta-aineen antaminen viruskaudella syntyville vauvoille. Kuva: Pixabay

Loka-marraskuussa on alkamassa RS-virusta vastaan kehitetyn uudenlaisen vasta-aineen antaminen pienille lapsille, tiedottaa Pirkanmaan hyvinvointialue.

Lääkityksen tavoitteena on ehkäistä suurin osa RS-viruksen (respiratory syncytial virus) aiheuttamasta vauvojen sairaalahoidosta.

RS-virus on maailmanlaajuisesti yleisin pienten lasten sairaalahoitoon johtava hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Tilastojen mukaan noin kaksi prosenttia kaikista syntyvistä lapsista joutuu RSV:n vuoksi sairaalahoitoon ensimmäisen ikävuotensa aikana.

Vakavan RSV-taudin ja siitä johtuvan sairaalahoidon riski on suurimmillaan alle kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla, joista noin 15 prosenttia joutuu sairaalahoitonsa aikana tehohoitoon. 

RSV-infektion ehkäisemiseksi on viime vuosina kehitetty pitkävaikutteinen vasta-aine nirsevimabi. Se voidaan antaa jo vastasyntyneelle, ja se tarjoaa lapselle hyvän suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan koko talven epidemiakaudeksi.

Valmiste on ollut käytössä jo talvella 2023–2024 useissa maissa, joissa se on estänyt 80–90 prosenttia RSV:n aiheuttamasta sairaalahoidosta.  Suomessa nirsevimabia tullaan tarjoamaan talvikaudella 2024–2025 kaikille RSV-epidemian aikana syntyville lapsille sekä niille, jotka ovat epidemian alkaessa alle 3 kuukauden ikäisiä. Tämän lisäksi nirsevimabia tarjotaan tiettyihin vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville alle 1-vuotiaille lapsille. 

– Nirsevimabi annetaan yhtenä pistoksena lihakseen. Pirkanmaalla RSV-kauden aikana syntyvät vauvat saavat sen pian syntymänsä jälkeen Taysissa ja vanhemmat vauvat neuvolakäynnillä, lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Merja Helminen Taysista kertoo tiedotteessa.

Nirsevimabin voi antaa samassa yhteydessä rokoteohjelman rokotteiden kanssa. Jos äiti on saanut RSV-rokotteen odotusaikana, vauva ei tarvitse nirsevimabia. 

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.