Äänestysinto ja arvostus eivät kulje käsi kädessä

0

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on ohi. Seuraava ja viimeinen mahdollisuus antaa näissä vaaleissa äänensä on kuluvan viikon sunnuntaina isänpäivänä.
Kangasalla kantansa kävi ilmaisemassa ennakkoon reilut 2 000 ihmistä. Lukumäärä nousi neljän vuoden takaisesta. Seurakuntavaalien kokonaisäänestysprosentti oli silloin valtakunnallisesti hitusen päälle 17 ja Kangasalla 16,5. Ei siis kovin korkeita lukuja
Matala äänestysprosentti ei kuitenkaan ole suoraan verrannollinen siihen, miten paljon kirkkoa arvostetaan. Laiskuus vaaliuurnilla ei tarkoita sitä, etteikö seurakunnan toimintaa pidettäisi tärkeänä.
Moni tapakristitty kuuluu kirkkoon ja maksaa kiltisti kirkollisveronsa, koska haluaa rahoilla tehtävän jotain hyvää. Verot maksamalla on ikään kuin tehnyt oman osuutensa asiasta.
Mitä tämä hyvä on ja mihin raha suunnataan, ei oikein jaksa kiinnostaa. Ajattelemme, että demokraattisesti valitut päättäjät tietävät asian parhaiten. Tämä ei ole lainkaan huono peruste olla kirkon jäsen.
Samoin kuin kuntaan niin kirkkoonkin kuulumisen kylkiäisenä tulee kuitenkin myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuka asioista päättää.
Juuri nyt on se aika, jolloin demokratian toteutumista voi omalta osaltaan edesauttaa. Jos ääni on käytettävänä, se kannattaa hyödyntää ja miettiä, kenen seurakuntavaaliehdokkaan arvomaailmaa haluaa kannattaa.

Erobuumit ravistelevat kirkkoa aika ajoin. Viimeksi tilanne oli sellainen neljä vuotta sitten, juuri vaalien kynnyksellä.
 Jos suivaantuu kirkon asenteisiin, eroaminen on selkeä signaali ja vahva kannanotto. Mutta samalla se vie mahdollisuuden vaikuttaa asioihin seurakunnan sisällä.
Selkänsä kääntämällä ei saa paljoa aikaan. Jos lähtee neuvotteluista ovet paiskoen kahvihuoneeseen, ei pääse enää suorassa kontaktissa vaikuttamaan päätöksiin. Silloin laskee aseensa ja antaa vallan muille.

Kangasalan kokoisessa seurakunnassa on helppo antaa äänensä. 83 ehdokkaan joukossa on varmasti jo jollakin tavalla aiemmista toimistaan tuttuja henkilöitä.
Esimerkiksi Tampereella valinnan tekeminen on jo huomattavasti vaikeampaa. Ehdokkaaksi on ilmoittautunut yli 400 henkilöä, ja lisäksi samaan aikaan käydään kahdet vaalit. Valita pitää suosikkinsa sekä seurakuntaneuvostoon että yhtymän yhteiseen valtuustoon.
Kuten eduskunta- ja kunnallisvaaleissa on seurakuntavaaleissakin käytössä vaalikone, joka on äärimmäisen käyttökelpoinen tapa tutustua ehdokkaisiin ja heidän mielipiteisiinsä.
Vaalikoneesta saatiin jo viime vaaleissa hyvää palautetta. Se helpottaa äänestämistä erityisesti silloin, jos ehdokkaat eivät ole ennestään tuttuja.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.