Aarreaitta

0

Mahtavatkohan kaikki kangasalalaiset tietää, millainen aarrearkku avautuu tulevana viikonloppuna Ruutanantien varteen?
Kangasalan Kädentaitajien Kesäpuoti avaa ovensa nyt 15:nnen kerrran, mutta uskallan veikata, etteivät läheskään kaikki, eivät edes paikkkakunnan naiset, ole siellä poikenneet.
Ilmiö on tuttu. Jos joku on liian lähellä, sitä ei huomaa. Kun perhe ajelee lomamatkalla jossain päin Suomea ja vaimo äkkää esitteestä kivan tilapuodin tai paikallisia kädentaitoja esittelevä putiikki, auton nokka kääntyy välittömästi siihen suntaan.
Ei haittaa, vaikka kiertotietä kertyisi kolmekymmentä kilometriä.

Omalla kotipaikkakunnalla nähtävyyden ohi voi kulkea tuhansia kertoja ja ajatella, että siinähän se pysyy. Paikkaan ehtii poiketa vielä joskus paremmalla ajalla. Sitten vierailu yksinkertaisesti jää, jopa vuosi toisensa jälkeen, tekemättä.
Sama koskee mökkimatkaa. Aina on kiire joko itse kohteeseen tai sieltä kotiin. Matkan varrella olevat nähtävyydet tulee helposti sivuutettua. Mutta annas olla, kun ollaan liikkeellä Oulussa tai Savonlinnassa. Ihan sydäntä särkee, kun ei ehdi kesäteattereihin tai kaikkiin kehuttuihin muikkuravintoloihin.

Lepokoti, nähtävyys itsessään sekin, ja siellä sijaitseva Kesäpuoti ovat hyviä esimerkkejä paikoista, jotka mökkiläiset ja paikkakunnalla vierailevat saattavat tuntea jopa paremmin kuin oma väki.
Kenties niiden koetaan olevan syrjässä. Ruutanantien risteyksestä kun on paikan päälle matkaa huikeat 260 metriä!
Kangasalalaisten kannattaa nyt ottaa kalenteri käteen ja merkitä sinne joko päivämäärä 2.7. tai 10.7. Silloin järjestetään Lepokodin opastetut kierrokset. Esittelijänä on itse Jalmari Finne.

Kuulun itse niihin kansakoululaisiin, joille äiti neuloi opettajalta salaa tumppuun peukalon ja joka sai porttikiellon poljettavalle ompelukoneelle, koska neula katkesi joka kerta.
Ehkä siksikin käsityöläisten puodit herättävät minussa suurta ihailua
Yhtään en tiedä tekniikoista enkä tekotavoista, mutta osaan arvostaa. Kuten  muotoilun asiantuntija, kriitikko Kaj Kalin taannoin lausui Avotakka-lehdessä: Onellinen on se, joka osaa valmistaa yhdenkin tarpeellisen tavaran. Vaikka villasukat.
Kannattaa kesän aikana käymään katsomassa, mitä reilut kaksikymmentä eri alan osaajaa on jälleen saanut aikaan. Juhlavuonna käsityöläiset ovat itse esittelemässä tuotteita ja pitämässä työnäytöksiä.

Sitäkin sopii ihailla, että käsityöläisten pitää oman ammattinsa ohessa osata myös markkinoida ja myydä. Tavalliselle ammatinharjoittajalle riittää, että osaa työnsä.
On hienoa, etteivät paikalliset taidonnäyteet jää pimentoon tavellakaan, sillä Kädentaitajat ja Mobilia aloittavat yhteistyön ensi syksynä.
Tuotteita tulee myyntiin museomyymälään. Siellä tunnettavuutta syntyy kuin itsestään, kun autokylän kävijämäärä kasvaa entisestään kesäkuussa avattavan Rallimuseon myötä.

Ensi viikolla jaettava Kangasalan Sanomien Kesälehti osoittaa, että paikkakunnan kesä tulee olemaan runsas. Kesäkuusta elokuuhun ajoittuvaan päivyriin on kertynyt tapahtumia liki 30 000 merkin verran.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.