Abiturientti panostaa pänttäämisessä laatuun, ei määrään

0
Nieminen myöntää, että lukion aikana yöunet ovat jääneet välillä vähäiseksi. – En ole halunnut tinkiä opiskelusta enkä kavereiden näkemisestä, Nieminen selittää. Kevään ensimmäinen kirjoituskerta on tämän viikon perjantaina, kun abiturientteja testataan äidinkielen tekstitaidon kokeella.

Konsta Nieminen, 18, muistaa ensimmäisen koulupäivänsä Kangasalan lukiossa elävästi. Yläasteen tuttu kaveriporukka oli lähtenyt kukin eri opinahjoihin. Lukiossa vastassa oli joukko uusia kasvoja, uusi koulurakennus ja uudet opetustavat.
– Ensimmäisenä koulupäivänä mietin kovasti, että pärjäänköhän täällä. Hyvin olen lopulta pärjännyt, ja keskiarvo on pysynyt yli kahdeksassa, Nieminen toteaa nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin.
Lukion alkupäivien tuntemattomista kasvoistakin on tullut tuttuja – ainakin päätellen siitä tahdista, jolla Nieminen nyt tervehtii lukion käytävillä vastaan tulevia.
Lukiossa Nieminen on keskittynyt kieliin. Hän luki saksaa ensin pitkänä ja sitten lyhyenä. Lukujärjestykseen mahtui myös viisi kurssia venäjää. Lisäksi Nieminen kävi lisäkursseja englannista. Syksyllä hän kirjoitti keskipitkän ruotsin.
Koska Nieminen suoritti viime syksynä ruotsin lisäksi uskonnon ylioppilaskokeen, keväälle jää enää kolme koetta.
Äidinkieli, lyhyt matematiikka ja pitkä englanti vievät Niemisen liikuntasaliin eväsretkelle vielä viidesti, sillä äidinkielen ja englannin kokeet suoritetaan kumpainenkin kahdessa osassa.
Vaikka ylioppilaskokeet ovat sähköistyneet Kangasalan lukiossakin asteittain viime syksystä lähtien, Nieminen suorittaa omat kokeensa perinteisesti paperisina.
– Olisin ollut avoin kokeilemaan sähköistäkin ylioppilaskoetta, mutta pidän kyllä enemmän tuosta perinteisestä. Reaaleissa olisin kokeillut sähköistä koetta ihan mielelläni, sillä ison tekstimassan muokkaaminen on tietokoneella paperia helpompaa.
Sähköiset laitteet ovat tulleet Niemiselle tutuksi lukion kursseilla. Hän kuuluu lukion viimeisiin ikäluokkiin, jotka saivat lukioajaksi käyttöönsä iPadin. Sitä on käytetty tunneilla ahkerasti.
Vaikka Nieminen näpyttelee laitetta tottuneesti ja esittelee erilaisia opetussovelluksia asiantuntijan elkein, on hänellä antaa sähköisyydestä myös kritiikkiä.
– Esimerkiksi psykologian kertauskurssilla sähköinen oppikirja on pakko hankkia. Siinä opiskelijoille ei anneta vaihtoehtoja, kun kurssin sisältöjä vastaavaa oppikirjaa ei myydä paperisena. Saan päänsäryn, kun yritän lukea kokonaista oppikirjaa pädiltä, Nieminen puuskahtaa.
Abiturientin katse on jo suunnattu lukion jälkeiseen aikaan. Nieminen on jo ehtinyt hakea kesätöitä, samoin korkeakoulupaikkaa.
– Hain tammikuussa Aalto-yliopiston Mikkelin kampuksen International business -kandidaattiohjelmaan. Myöhemmin keväällä haen myös suomenkielisiin koulutuksiin. Esimerkiksi logopedia kiinnostaa.
Niemisen lukiotaipaleen päättäviä penkinpainajaisia eli penkkareita vietetään ensi viikon torstaina. Silloin abiturientit pukeutuvat hullunkurisiin asuihin ja kiertävät rekkojen kyydissä ympäri Kangasalaa heittelemässä karamelleja.
Penkkaripäivänä Nieminen aikoo pukeutua Nalle Puheista tuttuun Tikru-asuun. Heti penkkaripäivän iltana Nieminen lähtee kymmenien muiden Kangasalan lukion abien tavoin abiristeilylle.
Risteilyn jälkeen alkaa lukuloma, jonka varalle Niemisellä on jo lukusuunnitelma.
– Yritän lukiessani panostaa enemmän laatuun kuin määrään. Aion työskennellä joka päivä jonkin aikaa täydellä teholla ja lopettaa, kun lukeminen käy tehottomaksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.