Aika on aina suhteellinen käsite

0

Ihmiset valittavat herkästi kiirettä ja ajanpuutetta. Jokin asia on tekemättä, koska on kiire. Ei ehdi tavata ystäviä, sukulaisia tai liikkua, koska on kiire. Kodin siivoaminen tai ruuanlaitto jää puolitiehen, koska on kiire.

Usein kiireellä ei ole mitään todellisuuspohjaa. Se on pääosin itse aiheutettua ja huonon suunnittelun lopputulos.

Tämä pätee ainakin normaalissa elämäntilanteessa eläviin ihmisiin. Aivan pienten lasten vanhemmat ovat lähes vuorokauden ympäri kiinni pienokaisissaan, sama koskee myös sairasta omaista hoitavia omaishoitajia, kuten muitakin erityis­ryhmiä.

Mutta me tavalliset, terveet ja työssäkäyvät ihmiset pystymme tekemään paljon sille, kuinka kiire meillä oikeastaan on.

Hahmotetaanpa asiaa vuorokaudessa olevien tuntien kautta. Jokaisella meillä on aivan tasapuolisesti 168 tuntia aikaa jokaisessa viikossa. Jos nukumme ruhtinaallisesti kahdeksan tuntia yössä, jäljelle jää vielä 112 tuntia.

Ne, jotka käyvät päivittäin töissä, kuluttavat työhön viikkotasolla noin 40 tuntia. Yhä edelleen viikossa on 72 tuntia, jonka jokainen voi pääsääntöisesti käyttää itselleen tärkeisiin asioihin.

Vaikka tuosta 72 tunnista lohkaisee osan ruunlaitolle, pyykinpesulle ja työmatkalle, jäljelle jää huomattava määrä tunteja, jolloin voi liikkua, tavata ystäviä ja sukulaisia – tai jotain muuta tärkeää.

Aikaa siis on, mutta mihin sitä itse kukin käyttää. Yhä enemmän tuosta ajasta kuluu ruudun äärellä. Kannattaako se? Sitä kannattaa pohtia, onko someilu sen ajan arvoista.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.