Ainakin 12 000 kilometriä

0

On vetämätön olo. Oikeastaan mikään ei huvita paitsi suklaan syöminen, mutta onneksi sitä ei löydy kaapista.

Sen sijaan kaksi suklaanruskeaa silmäparia tuijottaa minua herkeämättä. Koirani haluavat lähteä viettämään hyvin ansaitsemaansa ulkoilulenkkiä.

He ovat koko päivän ahkerasti nukkuneet, kun minä olen tehnyt töitäni ja nyt on aika päivän kohokohdalle. Muuta vaihtoehtoa ei ole kuin pukea vaatteet päälle ja lähteä ulos.

Minusta tuli koiran omistaja reilu kuusi vuotta sitten. Tyttäreni toivoi meille koiraa. Minä vastustelin, olinhan vannoutunut kissaihminen.

Naapuriin muuttanut suloinen, kaunis ja rauhallinen Elmo sulatti sydämeni, ja meille tuli pitkäkarvainen collie. Nyt koiria on jo kaksi, Lucas sai viime vuonna seurakseen Aapelin.

Kokemattomana koiranomistajana olen kokenut tärkeänä, että olen saanut hyvää koulutusta koiran kanssa toimimiseen. Kangasaltakin löytyy hyvä koirakoulu, jonka kursseilla olemme molempien koirien kanssa opetelleet arjen taitoja ja harrastuslajeja.

Erilaiset koiraharrastukset ovatkin olleet tärkeä osa elämäämme. Koiranäyttelyissä olemme jännittäneet tuomarien arvosteluja, agilitykentällä ihmetelleet koiran kykyä lukea ihmisen antamia sanallisia ja sanattomia ohjeita. Kaverikoiratoiminnassa olen saanut koiran kautta tuoda iloa monille vanhuksille, nuorille ja lapsille.

Kangasalla asuu paljon koiria. Näitä kaupunkimme koirakansalaisia on kuitenkin huomioitu niukasti.

Kangasalta ei vielä löydy koirapuistoa, jossa koirat voisivat leikkiä yhdessä ja koiranomistajat voisivat tavata toisiaan. Kakkapussiautomaattejakin löytyy useista kaupungeista kiitettävästi, mutta ei vielä Kangasalta.

Olisi hienoa, jos kaupunkimme rakentaisi koirille oman viihtyisän, aidatun puiston. Sellaisia olen nähnyt useissa kaupungeissa ja kunnissa koiriemme kanssa matkustellessa.

Jotta koirasta kasvaa hyvä koirakansalainen, sen pitää saada jo pennusta lähtien tavata monenlaisia ihmisiä ja myös muita koiria. Tämä sosiaalistaminen on koiran omistajan tärkeä tehtävä. Koirapuisto helpottaisi tätä tehtävää.

Koirapuistossa koiran omistajat voisivat keskustella koirista. Koirapuistossa koirat tapaisivat vapaana erilaisia koiria ja oppisivat toimimaan yhdessä. Hihnaan kytketty koira ei nimittäin voi toimia lajinomaisesti.

Hieno koirapuisto voisi olla jopa matkailukohde. Koirapuisto ei siis ole kurainen läävä, vaan se voi olla kauniisti rakennettu ja pohjustettu alue.

Palaan koirien kanssa lenkiltä paljon paremmalla mielellä kuin olin lenkille lähtiessä. Iltapäivän huono tunnelma on tiessään.

Olen saanut raitista ilmaa, liikkuminen on tehnyt hyvää ja luonnon keskellä kävely on virkistänyt mieltä. Koira on myös mainio terapeutti, kuuntelee mukisematta kaikki harmit ja surut.

Koirat tuovat minulle iloa, ja ehkäpä myös terveyttä. Laskin juuri, että koirat ovat ulkoiluttaneet perhettämme ainakin 12000 kilometriä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.