Koti Pääkirjoitus Ajattele ennen ostopäätöstä

  Ajattele ennen ostopäätöstä

  0

  Uusi massatuotettu matto voi maksaa huonekaluliikkeen alennusmyynnissä vähemmän kuin sen pesettäminen pesulassa, kertoi paikallisen pesulan yrittäjä.

  Valitettavasti matot ovat vain yksi tämän päivän kertakäyttö­kulttuuria kuvaava esimerkki. Myös vaatteiden tai kenkien hankkiminen ketjuliikkeestä rokottaa usein lompakkoa vähemmän kuin vanhojen korjaaminen.

  Kuten pitkän linjan pesulayrittäjä totesi, kyse on ekologisesta valinnasta: heittääkö likaantuneen maton pois ja hakee uuden tilalle vai huolehtiiko ostamastaan tuotteesta.

  Kirpputorit ovat toki oiva keksintö, mutta valitettavasti ne eivät suoraan vähennä olemassa olevan tavaran määrää. Pöydät pursuilevat aina tarpeettomasta tavarasta.

  Tuotteiden kestävyyttä ja helppohoitoisuutta kannattaa miettiä jo ostovaiheessa.

  Halpa tuote houkuttelee kaupassa, mutta myöhemmin se ei välttämättä tunnu huolenpidon arvoiselta, etenkään jos puhdistaminen tai korjaaminen vaatii tavallista enemmän vaivannäköä.

  Suurin osa meistä maksaa varmasti mielellään arvokkaan maton tai vaatteen pesulalaskun, mutta harkitsee hartaasti, jos se on maksanut uutena muutaman kympin.

  Kertakäyttökulttuuri tekee myös monen yrittäjän yritys­toimintaa kannattamattomaksi ja turhaksi. Korjaus-, kunnostus- ja puhdistuspalveluita tarjoavat yritykset eivät voi laskea loputtomasti hintoja, vaikka kulutushyödykkeiden hinnat poljettaisiin nollaan.

  Kun käytämme ostopäätöksiä tehdessä edes hitusen harkintaa, tuemme yrittäjiä, jotka huolehtivat tavaroistamme.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän