Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Ajatuksella tehty

Töitä on ilo katsella, mutta vielä enemmän näyttelystä saa irti, kun malttaa lukea tehtävänannot.

Uutiset - 2.5.2013 kello 9.05
Ajatuksella tehty
Santeri Friman ja Michelle Huokuniemi tutkivat, mitä ajatuksia muut lukiolaiset ovat kuvanneet pienoisveistoksissa.

Kangasalan lukion kevätnäyttely antaa väreineen ja ideoineen sellaisen piristysruiskeen, että kevätväsymys kaikkoaa hetkessä.

Töitä on ilo katsella, mutta vielä enemmän näyttelystä saa irti, kun malttaa lukea tehtävänannot.

Kuvataiteen lehtori Heini Järvinen on nimittäin laittanut kurssilaisensa ajattelemaan. Pienoisveistokset esimerkiksi kuvaavat mielentiloja, ajatuksia ja tunteita.

Niinpä kuvallisen muodon ovat saaneet muun muassa ajatukset Taunon viha purkautuu tulivuoren lailla tai Kohti korkeuksia, kuvaa omaa yrittämistä.

Yhdellä seinällä voi tutkailla, mitä nykynuoret haluavat sisällyttää asetelmiin. Nyt ei nähdä kippoja, kuppeja ja kukkia vaan esimerkiksi autoja.

Lukuvuoden aikana opiskelijat ovat pohtineet myös kahden tason todellisuutta ja liikkeen ilmaisemista.

– Välitilat-teemassa kurssilaiset ovat kuvanneet sitä, mitä näkyy kohteitten välissä. Tällainen havaintoharjoitus kehittää aivopuoliskojen yhteistyötä Järvinen kertoo.

Opettaja haluaa antaa kurssilaisilleen sisällöllisesti haastavia tehtäviä. Hän pitää tärkeänä sitä, että opiskelijat saavat kuvataiteen tunneilla keskittyä ja syventyä.

– Koulumaailma on muutoin niin kovin nopeatempoista, hän perustelee.

Esilläolon opettelua

Lukiolaiset Michelle Huokuniemi ja Santeri Friman sanovat hekin, että kuvataiteen tunnit ovat kuin keidas reaaliaineiden keskellä.

Kolmatta vuotta opiskeleva Santeri on mahduttanut opinto-ohjelmaansa kymmenkunta kurssia.

– Se onnistuu kyllä, kun aine on mieleinen.

Omien töiden tuominen näytteille ei jännitä. Tätä edesauttaa se, että kurssien aikana opiskelijat esittelevät töitään toisilleen.

– Olemme siis jo oppineet vastaanottamaan palautetta, Michelle sanoo.

Opettaja huomauttaakin, että näyttelyn yksi tavoite on lisätä nuorten ilmaisullista rohkeutta, nostaa heidän valmiuttaan olla näkyvillä.

Näyttelyssä ei suinkaan ole esillä vain valinnaiskurssien antia, vaan Järvinen on esimerkiksi valinnut mukaan yhden työn jokaiselta ykköskurssilaiselta.

Kangasalan lukion kevätnäyttely pääkirjaston taidetila Terrassa 8.5. saakka.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös