Äkkisyvää-kappaleesta palkittu Eveliina Virtanen ei hamua mainetta ja kunniaa: ”En todellakaan halua miksikään Emma Gaala artistiksi” – Kuuntele kappale ja katso video

1
Eveliina Virtanen on soittanut Suomen kansallissoitinta, kanteletta kahdeksanvuotiaasta asti. Se soveltuu monenlaisen musiikin tekemiseen ja oman itsen säestämiseen.

Lempeät ja rauhoittavat sävelet täyttävät Kangasalan lukion musiikkiluokan. Sulosoinnut ovat peräisin kanteleesta, jonka kieliä näppäilee abiturientti Eveliina Virtanen.
Virtanen on soittanut Suomen kansallissoitinta kahdeksanvuotiaasta asti.

– Olin miettinyt viulun tai kanteleen soiton aloittamista. Muistan, kun Valkeakosken musiikkiopiston hakupäivänä minulta kysyttiin, kumpaa alkaisin soittaa. Vastasin kanteleen.

Nuori muusikko on ollut tyytyväinen valintaansa. Instrumentin suosio musiikkimaailmassa on noussut viime vuosina. Yksi syy siihen lienee monipuolisuus: näppäilysoitin soveltuu moneen, myös itsensä säestämiseen.

– Siitä saa heti kauniin äänen toisin kuin esimerkiksi viulusta. Alkeet on suhteellisen helppo oppia, toki soitto vaikeutuu, kun etenee pidemmälle, Virtanen lisää.

Kanteleen ohella hän soittaa irlantilaista harppua, joka on kanteleen sukulaissoitin. Soittamisen lisäksi nuori muusikko sanoittaa ja säveltää kappaleita. Niitä on kertynyt pöytälaatikkoon jo jonkinmoinen pino.

– Aika paljon siellä on biisejä. Kokonaisia on muutama, keskeneräisiä paljon.

Jos opiskelupaikka joko Helsingistä tai Jyväskylästä heltiää, on edessä esimerkiksi muutto omilleen lapsuudenkodista Luopioisista.


Joku kappale on silloin tällöin nähnyt päivänvalonkin – ja osoittanut muusikon lauluntekijän lahjat. Virtasen kappale Äkkisyvää päätyi Kangasalan lukion musiikkilinjan viime vuonna tuottamalle levylle ja valikoitui linjalaisten musiikkivideokappaleeksi.

Virtanen osallistui herkällä laulullaan myös epäviralliseen valtakunnalliseen biisintekokilpailuun. Se palkittiin musiikinopettaja Arto Joutsimäen perheen rahastosta.

– Lähetin äänitteen kisaan viimeisenä iltana. Kahden kuukauden päästä kuulin, että voitin kilpailun ja sain stipendin.

Kangasalan lukion musiikkilinjalaiset kuvasivat Eveliina Virtasen Äkkisyvää-kappaleeseen musiikkivideon.

Mieltä sykähdyttävä kokemus oli, kun Virtanen pääsi esittämään Äkkisyvää-kappaleen Arto Joutsimäen 60-vuotisjuhlakonserttiin, jossa esiintyi esimerkiksi Lenni-Kalle Taipale ja
jäseniä Tuure Kilpeläisen yhtyeestä.

Ajatukset lukion jälkeisessä ajassa

Virtasen biisintekoprosessi alkaa yleensä lyriikoista. Sanoista sai alkunsa myös Äkkisyvää.
Vaikka nuori muusikko on purkanut tekstiin omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan pelkojen voittamisesta, hän toivoo, että kuuntelijat tulkitsevat sitä omista lähtökohdistaan.

Tällä hetkellä Virtanen valmistautuu kevään kirjoituksiin lukulomalla. Ajatuksista osa on kuitenkin jo lukion jälkeisessä ajassa ja maaliskuussa koittavassa yhteishaussa. Hakuvaihtoehdot ovat selvillä ja tavoitteet kirkkaana mielessä.

– Haen opiskelemaan Helsinkiin Sibelius Akatemiaan ja Jyväskylän yliopistoon.
Tähtämäisessä ovat musiikkipedagogin opinnot. Musiikinopettajan ammatti kiinnostaa, koska Virtanen on itse saanut opiskella innostavien opettajien johdolla sekä yläkoulussa että lukiossa.

Eveliina Virtanen soittaa kanteleen lisäksi irlantilaista harppua. Harppu on kanteleen tavoin näppäilysoitin.

– Ensin mietin, että hakisin opiskelemaan klassista kannelta, mutta se olisi aika yksipuolista. Musiikkipedagogiassa opetellaan monia soittimia. Opiskelusta saa aineksia omaan muusikkouteenkin, Virtanen miettii.

Musiikkiin liittyvissä unelmissaan hän ei tavoittele mainetta ja suuria esiintymislavoja, vaan toivoo pääsevänsä esiintymään pienissä tiivistunnelmaisissa ravintoloissa ja pubeissa. Niissä kanteleen herkkä sointikin pääsee paremmin oikeuksiinsa.

– Haluan kehittyä biisinkirjoittajana ja päästä esiintymään mahdollisimman paljon, mutta en todellakaan halua miksikään Emma Gaala artistiksi. Suomessa tehdään paljon hienoa musiikkia, josta ei välttämättä tiedetä paljon mitään.

Suuria muutoksia edessä

Jos kaikki menee suunnitellusti Virtanen valmistuu lukiosta keväällä kolmessa vuodessa. Puolet samaan aikaan aloittaneista musalinjalaisista jatkaa vielä neljännelle vuodelle. Yhteen hitsautuneesta porukasta luopuminen synnyttää monenlaisia tunteita.

– Fiilikset ovat toisaalta haikeat, mutta on kiva päästä elämässä eteenpäin.

Edessä häilyy joukko jännittäviä, pelottaviakin muutoksia. Jos opiskelupaikka joko Helsingistä tai Jyväskylästä heltiää, on edessä esimerkiksi muutto omilleen lapsuudenkodista Luopioisista.

– Yritän olla tässä vaiheessa miettimättä liikaa käytännön asioita ja suhtautua myönteisesti siihen, mitä on tulossa.

KUKA?

Eveliina Virtanen

  • Syntynyt vuonna 2001.
  • Kangasalan lukion musiikkilinjan abiturientti.
  • Asuu Luopioisissa.
  • Säveltäjä ja sanoittaja. Soittaa kanteletta ja irlantilaista harppua.
  • Haluaa musiikkipedagogiksi.
  • Perheeseen kuuluvat isä, äiti ja isosisko.
  • Voitti viime vuonna biisinkirjoituskilpailun sanoittamallaan ja säveltämällään Äkkisyvää-kappaleella.

1 kommentti

  1. Erittäin paljon onnea ja siunausta Eveliinalle ja koko musikaaliselle perheelle, upeaa on musiikkinne🙏♥️😊

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.