Äksy tekee töitä kiitos- ja nakkipalkalla

1
Kyötikkälän koirakentällä on hyvä tehdä perusharjoituksia. Arkistokuva Kangasalan Sanomat

Työvuoron päätyttyä vanhempi konstaapeli ja koiranohjaaja Matti Tikkanen laittaa poliisin univormun naulaan. Työkaveri belgianpaimenkoira malinois Xy eli Äksy lähtee samaa matkaa, mutta se ei pääse poliisikoiran karvoistaan eroon kotonakaan.

– Ei se ihan tavallinen lemmikki ole. Oman porukan kanssa osataan olla, mutta esimerkiksi vieraiden tulo vaatii hieman järjestelyjä, Tikkanen toteaa.

Tikkanen on ollut Äksyn ohjaaja viisi vuotta. Sitä ennen hän toimi poliisikoirapartion toisena jäsenenä.

Koulutettavat koirat valikoi Poliisiammattikorkeakoulun alainen Poliisikoiralaitos, joten oman ohjattavansa Tikkanen haki sieltä, mistä käskettiin.

Pentueesta mies sai itse valita työkaverinsa.

– Katsoin helposti käsiteltävän pennun, joka ei ollut se kaikista vilkkain tai syrjäänvetäytyvin.

Äksy eli kennelnimeltään Harmaahurstin Irwin muutti Tikkasen perheeseen seitsemän viikon ikäisenä. Siitä lähtien koira ja mies ovat kulkeneet tiiviisti yhdessä.

– Enemmän minä tämän kanssa vietän aikaa kuin perheeni kanssa.

Äksy etsii esineitä, jäljittää kadonneita ja on tarvittaessa valmis voimankäyttötehtäviin. Poliisikoirat koulutetaan myös yhteen erikoisetsinnän osa-alueeseen, joka voi olla huumeiden, räjähteiden, palavien nesteiden tai ruumiiden etsintä. Äksyn erikoisalana ovat huumeet.

Kolmevuotiaaksi asti Äksy harjoitteli Tikkasen kanssa päivittäin. Edelleenkin treenejä on useita kertoja viikossa. Tikkanen tekee Äksyn kanssa kaksin perusharjoituksia, mutta voimankäyttöä varten tarvitaan maalimies.

– Maalimiehellä on hiha kädessä tai puku päällä, kun hän ottaa purun. Se voi näyttää hurjalta, mutta varusteet ovat aika hyviä.

Palkkioksi hyvin tehdystä työstä Äksy saa kehuja, pallon tai nakin. Paras palkinto on kuitenkin ohjaajan ilahduttaminen.

– Nämä laumoittuvat niin ohjaajaan, että sille riittää kun se aistii ohjaajan tyytyväisyyden.

Edellä mainittujen palkkioiden lisäksi ruoka tulee kaksi kertaa päivässä koirankuppiin. Ohjaajille maksetaan erikseen palkkio koiran pitämisestä. Ruokapalkalla Äksy ahkeroi kiltisti myös kiky-tunnit.

– Kantaa kyllä kortensa kekoon niin kuin muutkin. Tosin pääsihän se täysille lomille jo seitsemänviikkoisena.

Koirapartioiden työtehtävät vaihtelevat, mutta syksyisin tarkkanenäisiä poliisivoimia työllistävät etenkin sienestäjät ja marjanpoimijat.

– Muutama ihan hyvä kadonneen etsintä meillä on viime kesältä. Löysimme esimerkiksi hillametsään eksyneen miehen, joka oli niin uupunut, ettei enää jaksanut kävellä.

Äksy on myös kunnostautunut esine-etsinnöissä ja tehnyt tärkeitä löytöjä. Koirapartio voi esimerkiksi jäljestää rikospaikalta paenneen murtomiehen jälkiä. Tai jos jäljelle ei päästä, niin etsiä tippuneita tavaroita, kuten työkaluja.

Koiria koulutetaan leikin avulla, mutta itse työstä leikki on kaukana. Etenkin huonot työolosuhteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

– Jos tarkastamme, onko jossain tilassa henkilöitä, niin siellä voi olla pimeää ja lasinsiruja. Välillä käytetäänkin tassunsuojia.

Raskas työ vaatii vastapainoksi lepoa. Yövuoron jälkeen Tikkanen nukkuu yleensä viiden–kuuden tunnin yöunet. Äksylle riittää vähempikin, tosin sen työsuhde-etuihin kuuluu autossa nukkuminen.

– Koirahan ei tarvitse niin paljon unta kuin ihminen. Ehkä se malttaa tunnin nukkua yövuoron päälle. Jos on ollut oikein vilkas työpäivä, niin se on kotona vähän rauhallisempi.

Poliisikoiran tavoiteltu eläkeikä on kymmenen vuotta, mutta usein koiria jää pois työelämästä jo paria vuotta aikaisemmin.

– Työ on aika kuluttavaa. Ensin olet pitkiä aikoja autossa, sitten pitää pystyä tekemään työt sata lasissa.

Viisivuotiasta Äksyä työ ei vielä paina. Tikkasen mukaan huonoja päiviä ei ole koskaan.

– Se on aina kiinnostunut tarkkailemaan ympäristöään, oli kyse sitten poliisitehtävistä tai seinän tapetoinnista.

Keskiviikkona 29.11. ilmestyneessä numerossamme tutkailemme perustuslain suomalaisille turvaamia oikeuksia kangasalalaisten näkövinkkelistä.

1 kommentti

  1. Ihana Äksy! Tapasinkin Matti Tikkasen pari vuotta sitten Poliisin Päivänä, tosin Äksy ei ollut siinä. Hienoa työtä tekevät nämä koirat ohjaajineen, se työmäärä koiran osaamisen takana on valtava.
    Turvallisia ja menestyksekkäitä työtehtäviä sekä Äksylle että Matille!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.