Aktivointimalli eläkeläisillekin?

0

Edelläni portaissa Helsingin asematunnelissa nilkutti nainen, jolla oli ihana oranssi takki. Kiiruhdin avaamaan hänelle oven havaitakseni myös kirkkaanoranssin huulipunan ja kivan vihreän pipon.

–Voi, olet niin ihanan värinen, sanoin spontaanisti.

–Sinullehan nämä paremmin sopisivat, hän tuumasi luodessaan minuun päästä jalkapäihin ulottuvan katseen.

– Vaihdoin nimittäin punaisesta toiseen väriin, etten ikävystyisi. Olen 67-vuotias ja nautin elämästä täysin rinnoin. Oletko jo eläkkeellä?

–Minä vasta suunnittelen.

–Minun on pakko antaa sinulle neuvoja: Kampin palvelukeskuksesta saa hyvää ruokaa ja halvalla. Ja Missio Helsingin puitteissa käyn harrastamassa kuorolaulua ja oopperassakin laulan, se on niin hienoa. Myy sitten asunto, kun pääset eläkkeelle. Minäkin tein niin ja asun nyt asumisoikeusasunnossa. Katsopa kenkiäni, ostin ne Saksasta! Jälkikasvu lupasi antaa minulle myös rahaa, kun autoin heitä työssä ollessani. Niinpä nyt joka kuukausi kilahtaa tililleni 200 euroa. Eikös kasvatustyö olekin onnistunut?

Hengästyin jo neuvojenkin kuuntelemisesta. Nyt sitten olen eläkkeellä lykättyäni sen aloitusta muutamaan kertaan. Pistin yritykseni pussiin viime kesänä ja panin jo paljon sitä ennen täydellisen stopin luentopyynnöille. Siksi, että tarvitsin aikaa ajatuksille ja perheelle, koska kovaa tahtia ja suurella innolla olin viime vuodet porhaltanut. Halusin pohtia, mitä tilalle.

Liikuntaa olen aina harrastanut kiitos isäni, joka oli ollut kilpaurheilija. Toki on tunnustettava, että teini-iässä mikään ei liikuttanut ainakaan urheilumielessä.

Kun olin rauhoittunut, huomasin, olisipa kiva taas pitää muutama luento ja rasittaa päätäänkin. Toki maan kuokkiminen ja käsityötkin menettelevät, mutta Hassua kyllä, olen alkanut nähdä myös ihania seikkailu-unia, kun taas työaikana oli yöllä aina väärässä junassa väärään aikaan. Nähtävästi päässä ei enää ole pestävää niin paljoa. Aivothan pyykkäävät kuonat yön aikana kuin viemäriin ja sitä pyykkiä on riittänyt, kun on tehnyt työtä kiivaasti.

Nyt keväälläkin on muutama kiva keikka kevytyrittäjänä eli minun ei tarvitse huolehtia muusta kuin prosenttien maksamisesta laskutusfirmalle, esityksen lisäksi.

Paljon on olemassa tietoa, miten hoksottimensa ja terveytensä saisi pidettyä joltisessakin kunnossa eläkkeellä. Lukeminen, liikunta, terveellinen ruoka­valio, yhteisöllisyys ja ennen kaikkea hyvä mieli edesauttavat. Ehdotankin, että eläkeläisille luotaisiin positiivinen aktivointimalli, jonka perusteella itsestään huolta pitäville maksettaisiin ylimääräistä bonusta sote-puolelta säästyvistä maksuista. Sehän ehtisi vielä lausunnolla olevaan lakiin?

Kenelle jakaisin ensimmäiset bonukset, jos minulla olisi valta? Vihreäpukuiselle miehelle, joka eka kerta ladulla tavatessamme oli 80 vuotta ja 3 päivää. Hän on viilettänyt vastaan joka kerta minun hiihtäessä Kyötikkälästä Tampereen suuntaan. Ja iso bonus Pepe Niskaselle, joka on eläkkeellä ollessaan kulkenut valokuvaamassa ja ilahduttanut muitakin kuin itseään ihanilla luontokuvilla Kangasalta. Samalla hän on tehnyt kaupunkiamme tunnetuksi koko Suomessa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.