Älä, hyvä ihminen, purematta niele

0

Turvapaikanhakijoiden taannoinen vierailu seura­kunnan kerhoissa sai aikaan melkoisen lokamyrskyn. Asiaa mutusteltiin niin blogiteksteisteissä, sosiaalisessa mediassa kuin niin kutsutussa vaihtoehtomediassa.

Laadukas journalismi pyrkii objektiivisuuteen ja antaa myös vastapuolelle tilaisuuden esittää vastineensa. Itse tarjosin vaihtoehtomediamoguli Ilja Janitskinille mahdolli­suuden ilmaista näkemyksiään, kun haastattelin häntä taannoin Lieksan lehteen.

Vatialan päiväkerhossa vierailleet miehet julistettiin Janitskinin luotsaaman MV-lehden sivuilla lasten ahdistelijoiksi. Eräästä todettiin, että Irakin viranomaiset ovat etsintäkuuluttaneet hänet epäiltynä sota- tai terroristirikoksista.

Vaihtoehtouutisissa jätettiin haastattelut sikseen. Ne näyttävät koostuvan ainoastaan löyhiin lähteisiin, facebook-päivityksiin ja arvailuihin perustuvista väitteistä.

Kun haastattelin Janitskinia, hän esitti faktana, että MV-lehdellä on paremmat lähteet kuin valtamedialla . Katsotaanpa:

Ahdistelusyytös näyttäisi perustuvan valokuvaan, jossa esiintyy kerhossa vieraillut turvapaikan­hakija lapsen kanssa. Kuvan saatetekstinä oli Ottaako suomalainen mies noin nuorten lasten kanssa tuollaisia selfietä, EI. . Itse kuvassa ei kuitenkaan näkynyt mitään sopimatonta.

Vastaavanlaisia kuvia suomalaisista miehistä ja lapsista voi löytää internetistä parilla napin painalluksella. Jokainen tehköön tulkintansa siitä, käykö intuitio pätevästä lähdeaineistosta.

Sen sijaan kuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa muodosti ongelman. Useimmissa kerhoissa lasten vanhemmilta kysytään kuvauslupa, kun jälkikasvu aloittaa kerhon. Kuvia ei toki silti voi jakaa mielensä mukaan. Tätä turvapaikan­hakijat eivät ilmeisesti ymmärtäneet, kun he lisäsivät kuvia facebookiin.

Rikosepäily- ja etsintäkuulutusväitteiden ainoana lähteenä on käytetty Foreign Relations Bureau-Iraq-London -sivustoa. Sivuston mukaan kyseinen turvapaikan­hakija olisi kuulunut Irakissa vaikuttavaan, ei-valtiollisten sotilaallisten järjestöjen katto-organisaatioon, Al-hashid Al-shaabi militiaan.

Relations Bureau -sivusto ei kuitenkaan ole Irakin viranomaisten ylläpitämä nettisivu. Kyseisen sivuston facebook-profiilin kuvauksessa sen kerrotaan olevan uutisseurantasivusto, joka tuo Irakista uutisia ja näkökulmia, joita ei näe valtamediassa.

Sivusto näyttää käyttävän lähteenään Facebookia, Twitteriä, Iraqi Revolutionin facebook-sivua ja, kappas, löytyypä lähteiden joukosta muutama MV-lehden uutinenkin.

MV-lehden lähteinä on siis tässä tapauksessa toiminut epämääräinen Foreign Relations -sivusto ja henkilökohtainen näkemys. Tämä ei tietenkään sulje pois mahdolli­suutta, etteikö kyseisten turvapaikanhakijoiden joukossa voisi olla ahdistelijoita tai terroristirikollisia .

Vaihtoehtomedia ei kuitenkaan ole tällaista toteen näyttänyt.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.