Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Alkutalvi toi kiireet katujen kunnossapitoon

Katujen kunnossapidosta vastaavat urakoijat olivat joulukuussa poikkeuksellisen paineen alla. Jatkuvasti vaihdelleet säät pitivät kaluston liikkeellä lähes päivittäin.

Uutiset - 12.1.2018 kello 8.30
Kangasalan Sanomat / Juha Jäntti
Alkutalvi toi kiireet katujen kunnossapitoon
Marko Hakkari viimeisteli maanantaiaamuna Vaarinmaantien aurausta.

Lämpötila keikkui viime vuoden viimeisillä viikoilla vuoron perään nollan molemmin puolin. Sää vaihteli lumipyrystä ja vesisateisiin. Urakoitsijat kamppailivat lumen, jään ja sohjon kanssa.

– Hankalimpia ovat olleet lumipolanteet, jotka sulavat sohjoksi. Kohdat ovat aurausten jälkeen uudelleen pehmeitä tai muuttuvat liukkaiksi. Sepelöinti painuu pehmeän sohjon läpi ja auttaa vain hetken, kertoo Destia Oy:n työmaapäällikkö Ville Köppä.

Kaupunki hankkii katujen kunnossapidon nauhataajamassa pääosin Destialta ja Sahalahdella Viherpalvelut Hyvönen Oy:ltä. Yhtiöt teettävät työt aliurakoitsijoillaan.

Urakoitsijat pyrkivät suunnittelemaan työt hyvin. Köpän mukaan toimenpiteiden oikea ajoittaminen on vaikeaa vaihtelevien kelien aikana.

Aurausten kannalta on merkittävää, mihin vuorokaudenaikaan lumisade tulee. Tavoite on ajaa väylät puhtaiksi ennen aamuliikenteen alkamista.

– Jos uusi lumi ehtii tamppaantua ennen aurausta, liukkauden torjunta on vaikeampaa, toteaa Viherpalvelut Hyvönen Oy:n työpäällikkö Tommi Juurinen.

Urakoijat huolehtivat itsenäisesti auraus- ja hiekoituskierroksille lähdöistään. Tilaajan mielestä talvikausi on sujunut pääosin vaatimusten mukaisesti.

– Joskus joku kuljettaja on sairastunut, eikä sijainen ole välttämättä muistanut kaikkia aurattavia paikkoja. Satunnaiset poikkeustilanteet ovat ymmärrettäviä, sanoo rakennusmestari Juha Rinta-Koivula Kangasalan kaupungilta.

Aurauskalusto lähtee liikkeelle, kun uuden lumen kerroksen paksuus lähentelee määriteltyä rajaa.

Tiukimmat aurauksen määräajat koskevat arkiaamuja ja -iltapäiviä. Jos lumisade alkaa aamuvarhaisella ja jatkuu pidempään, kalusto ei riitä takaamaan tavoiteajan toteutumista joka paikassa.

– Kun lumisade alkaa iltapäivällä ja loppuu viimeistään yöllä, saamme kadut puhtaiksi ennen aamuruuhkia, Rinta-Koivula arvioi.

Alkaneen viikon säämuutos toi helpotusta kunnossapitoon. Lämpötila pysyy pakkasen puolella, ja lumisateet ovat vähäisiä ainakin ensi viikon puoliväliin saakka.

Työkoneet ovat liikkeellä lähinnä siistimässä katujen lumipenkkoja ja poistamassa suurimpia lumikasoja.

Joulukuu toi paljon raskasta suojakelin lunta. Massiiviset lumivallit ovat kaventaneet jonkin verran asuntokatujen ajoväyliä.

Aurattu lumi on kertynyt korkeiksi kasoiksi joidenkin risteyksien tuntumaan. Näköesteiden kartoitus ja poisto on osa lähipäivien kunnossapitotyötä.

Lue lisää katujen kunnossapitotilanteesta 11.1.2018 ilmestyneestä numerostamme: https://kangasalansanomat.fi/ksdigi

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös