Alumaticin omistajille Kangasalan yrittäjäpalkinto

0
Mikko, Tarmo ja Minna Kylänpää sekä Fredi Mattsson kehittävät yhtiötä kohti kansainvälisiä markkinoita.

Kangasalan Yrittäjät palkitsi viikonloppuna Alumatic Oy:n Tarmo, Minna ja Mikko Kylänpään sekä Fredi Mattssonin Vuoden yrittäjä -palkinnolla.

Alumatic on vahvassa kasvussa oleva vaarallisten aineiden kuljetussäiliöiden ja ajoneuvokokonaisuuksien valmistaja.
Toimitusjohtaja Tarmo Kylänpää muistutti yrittäjäjuhlan kiitospuheessaan, että Kangasalla on koko valtakunnan mittakaavassa merkittävä kuljetussäiliövalmistuksen keskittymä.

Säiliöajoneuvoja on valmistettu pitäjässä jo 50-luvulta asti.

– Kaikki kangasalalaiset säiliöajoneuvoyritykset periytyvät tavalla tai toisella Mesirannan veljesten yrityksestä. Heidät on aikanaan palkittu tällä samalla palkinnolla, Kylänpää huomauttaa.

Tarmo Kylänpään työura alkoi isän pienessä autokorjaamossa Tampereella. 80-luvun alkuvuosina Kylänpää aloitti säiliöiden parissa työskentelyn omalla toiminimellään

Vuonna 1995 yritys hankki toimitilat Kangasalan Lentolasta ja yrityksen yhtiömuoto muuttui osakeyhtiöksi. Nimeksi tuli Taikamarkka Kylänpää Oy. Erikoinen nimi on saanut kysyjän jos toisenkin toteamaan, että anteeksi kuinka.

Nimi liittyy vaiheeseen, jolloin Kylänpää pohti syvällisesti, mitä hän yrityksellään tekee. Nimeksi hän valitsi sellaisen, joka sopii alalle kuin alalle.

Yhtiö jatkoi kuitenkin 5–7 työntekijän voimin säiliöautojen parissa, pääasiassa tehden alihankintatöitä isommille säiliövalmistajille.

Toiminnan laajentaminen tuli mahdolliseksi 2010, kun yritys hankki nykyiset toimitilansa Asemalta Luottamusmiehentieltä. 2012 yritys jaettiin kahtia: Kiinteistö Oy Taikamarkalle jäi toimitilat, Alumatic Oy perustettiin vastaamaan käytännön toiminnasta.

Laajennuksen myötä yritys pystyi ottamaan vastaan enemmän ja isompia töitä. Myös työntekijöitä palkattiin lisää.

Samaan aikaan myös Tarmo Kylänpään lapsista, nuoresta saakka yhtiössä työskennelleistä Minnasta ja Mikosta, tuli yhtiön osakkaita.

Samoihin aikoihin yritykseen tuli osakkaaksi ja tekniseksi johtajaksi myös Fredi Mattsson. Tällä kokoonpanolla yritys pyrkii nyt kansainvälisille markkinoille. Tavoitteena on säilyttää suunnittelu ja valmistus Suomessa.

Kasvusta kertoo hyvään suuntaan kehittyneet liikevaihtoluvut. Viimeksi päättyneellä tilikaudella liikevaihto oli 3,3 miljoonaa euroa. Pitkään yritys keikkui noin miljoonan liikevaihdossa.

Eläköitymistä suunnittelevalle toimitusjohtajalle tämä on merkinnyt entisestään lisääntyneitä työtunteja. Siitä huolimatta näköpiirissä on jo osa-aikaeläke, jota hänen on mahdollista hakea ensi vuonna.

– On ollut hienoa, että Tarmo on luottanut meihin nuorempiin ja antanut meidän viedä yritystä eteenpäin, Minna Kylänpää sanoo.

Vaarallisten aineiden kuljetus kumipyörillä on edelleen joustavin tapa saada tavara liikkumaan paikasta toiseen. Taistelu asiakkaista on kovaa, sillä alalta poistuu yrityskauppojen myötä jatkuvasti pieniä toimijoita.

– Asiakaskunta vähenee, mutta samalla jäljelle jäävät yritykset suurenevat, Fredi Mattsson sanoo.

Mattsson on kasvanut säiliörakentamisen maailmaan yrittäjäperheessä isäpuolensa vieressä.

Säiliöautoalalla tuotekehitys on kaiken a ja o. Tankkien pitää olla entistä kevyempiä ja muodoltaan sellaisia, että se auttaa yrittäjää säästämään muun muassa polttoainekuluissa.

Tällä hetkellä vaarallisia aineita kuljettava kokoonpano saa painaa 68 000 tonnia. Teknisillä ratkaisuilla yhdistelmän painopiste pyritään saamaan mahdollisimman alhaalle, jotta ajettavuus paranee.

Alumatic on saanut kansainvälistymiseen tukea ely-keskukselta. Se on mahdollistanut messumatkat Norjaan ja Saksaan. Sieltä löytyi sellaisia asiakaskontakteja, joita ei olisi muuten syntynyt.

Toinen suuri hanke on Mastertank Oy:n kanssa yhteistyössä toteutettava huoltoasemaprojekti. Siinä jokaiselle Suomen noin 750  Neste-asemalle asennetaan tuotetunnistusjärjestelmä, joka estää polttoaineen purkamisen säiliöautosta  väärään säiliöön huoltoasemalla.

– Projekti on nyt puolivälissä ja itse asiassa etuajassa. On hienoa, että olemme saaneet myös Suomen suurimman öljy-yhtiön asiakkaaksemme, Minna Kylänpää sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.