Ammattilukio palaa Kangasalle

0
Koulutuspäällikkö ja toimipistevastaava Ari Holsti, koulutuspäällikkö Eija Haverinen, leipuri-kondiittoriopiskelija Laura Martikainen ja opinto-ohjaaja Hannele Nieminen iloitsevat ammattilukion paluusta Kangasalle.

Ensi syksynä Tredun Kangasalan toimipisteessä voi jälleen vuosien tauon jälkeen suorittaa kaksoistutkinnon siten, että lukio-opinnoista vastaa Kangasalan lukio.

Kurssiaikataulut ovat jo siltä osin valmiina, että kaikki tuntipaikat ovat tiedossa. Ammatilliselle opetukselle on varattu kolme päivää viikosta ja lukiolle kaksi.
Kangasalan lukiossa opiskelijat opiskelevat valitsemiaan aineita kolme 75 minuutin oppituntia viikossa kerrallaan.
Ammatillista perustutkintoa samanaikaisesti suorittavat osallistuvat näille tunneille siis kaksi kertaa viikossa.
Yhden oppitunnin he opiskelevat etäopetuksena saamiensa ohjeiden perusteella.
– Vähän jännittää, kuinka opiskelijat pärjäävät, myöntää koulutuspäällikkö Eija Haverinen.

Yhteistyö Kangasalan lukion kanssa koskee vain tulevia ryhmiä. Nykyiset Tredun Kangasalan toimipisteen opiskelijat jatkavat lukio-opintonsa loppuun Tampereen ryhmässä, Koivistontiellä sijaitsevassa Tredun toimipisteessä.
Opinto-ohjaaja Hannele Nieminen arvioi, että tulevana lukuvuonna kaksoistutkinnon suorittajien määrä säilynee entisenlaisena, koska tieto yhteistyöstä Kangasalan lukion kanssa ei ehtinyt painettuihin yhteishaun valintaoppaisiin.
Sen sijaan verkkoversiosta ajantasaiset tiedot koulutuksesta löytyvät. Lopullinen ammattilukion valitsevien määrä selviää kuitenkin vasta syksyllä.
– Puhutaan yksittäisistä opiskelijoista. Jotain suuntaa saadaan, kun yhteishaku päättyy, Nieminen sanoo.

Ammattilukiota suorittavat eivät muodosta sinänsä omaa ryhmäänsä, vaan he opiskelevat ammattiopintojaan omissa ryhmissään ja osallistuvat niille lukion kursseille, jotka tarvitsevat ylioppilaskirjoituksiaan varten.
Ammattilukiota käyville tarjolla on rajallinen määrä lukioaineita: äidinkieli, englanti, ruotsi, lyhyt tai pitkä matematiikka ja yksi reaaliaine.
Tahti on tiivis ja vaatii sitoutumista heti opintojen alusta, sillä kaksoistutkinnon suorittamisen tavoiteaika on kolme vuotta.

Ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon yhdistäminen helpottuu Kangasalla vuonna 2018, jolloin uuden kampusalueen pitäisi olla valmis.
Kun Tredun Kangasalan toimipiste saa uudet tilat Kangasalan lukion kupeesta, ammatti- ja lukio-opintojen yhdistäminen käytännön tasolla yksinkertaistuu.
Koulutuspäällikkö ja toimipistevastaava Ari Holstin mukaan uudet Kangasalan toimipisteen opiskelijat kyselevät aina syksyn alussa, onko Tredulla asuntolaa tai asuntoja.
– Asuntolaa meillä ei ole ollut vuosikausiin, mutta Kiinteistö Oy Taloherttua tarjoaa vuokra-asuntoja myös opiskelijoille, Holsti sanoo.

Ensi syksynä opintonsa aloittavat pääsevät siis suunnitelmien mukaan hyötymään yhdistetystä kampusalueesta ihanteellisesti juuri abivuotenaan.
– Tällä hetkellä opiskelijoistamme 45 prosenttia on Kangasalta, 37 prosenttia Tampereelta, 10 prosenttia Pälkäneeltä ja loput noin kymmeneltä eri paikkakunnalta, Holsti kertoo.
Muutto lukion viereen tuoneekin helpotusta monen opiskelijan liikkumiseen Pikkolan hyvän sijainnin ansiosta.

Fakta

Tredun Kangasalan toimipiste

  • Eri alojen ammatillista perustutkintoa suorittavat voivat valmistua Kangasalan toimipisteestä ICT-asentajaksi, sähköasentajaksi, talonrakentajaksi, elintarvikkeiden valmistajaksi, leipuri-kondiittoriksi, lihatuotteiden valmistajaksi, kokiksi ja tarjoilijaksi.
  • Ensi syksystä lähtien opiskella voi myös kiinteistönhoitajaksi, lähihoitajaksi ja turvallisuusvalvojaksi.
  • Elintarvikealaa voi opiskella jatkossa paitsi peruskoulupohjalta myös ylioppilaspohjaisessa ryhmässä.
  • Opiskelemaan haetaan yhteishaussa, joka on tänä vuonna 23.2.–15.3. Lisäpaikkoja tulee hakuun vielä kesän erillishaussa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.