Ampiaisten torjujilla on riittänyt töitä tänä kesänä – paikallisissa ravintoloissa vielä rauha maassa

0
Anssi Kiviniemi pukee suojavarusteet ylleen ennen torjuntatyön aloittamista. Paksut kumihanskat ja kumisaappaat suojaavat raajoja pistoksilta.

Kangasalalaisella tuholaistorjuntaa tekevällä Tuholais Pest Control Oy:lla on riittänyt kuluvana kesänä ampiaisten torjuntakeikkoja.

Toimitusjohtaja Anssi Kiviniemi kertoo, että Kangasalla ja lähikunnissa on ollut paljon ampiaispesiä sekä taloyhtiöissä, omakotitaloissa että vapaa-ajanasunnoissa.

– Tänä vuonna on todella paljon ampiaisia. Räystäslautojen alla on ollut jalkapallon kokoisia pesiä, Kiviniemi kertoo.

Kiviniemi kertoo esimerkiksi yhteyttä ottaneesta asiakkaasta, jonka riesana oli kolme isoa pesää.

Asiakas oli soittaessaan saanut jo kaksi pistosta pään- ja kaulan alueelle.

Hengitysteiden läheisyyteen osuneet pistokset voivat olla vaarallisia, koska pistoskohta saattaa turvota ja ahtauttaa hengitysteitä. Pahimmillaan pistos voi aiheuttaa anafylaktisen shokin eli yliherkkyysreaktion, joka voi olla hengenvaarallinen tila ja vaatii välitöntä lääkärin hoitoa.

Ampiainen eroaa mehiläisestä siten, että ampiainen ei yleensä kuole pistäessään, minkä vuoksi se voi pistää useita kertoja.

Tuholaistorjujat pyrkivät poistamaan ampiaisten pesät mahdollisimman luonnonmukaisin konstein.

– Pesä rikotaan ja poistetaan mekaanisesti. Pesän sisällä on kerroksittain vähän kuin hunajakennoja, mutta niissä kasvaa ampiaisia, Kiviniemi kertoo.

Toisinaan ampiaiset majailevat niin hankalissa paikoissa, että pesän kuhinaa on pakko rauhoittaa ensin myrkyttämällä.

Ampiaisen pesiä hävittäessä pitää käyttää aina asianmukaisia suojavarusteita, sillä yhdestä pesästä löytyy kymmenittäin kiukkuisia pörisijöitä.

– Yhdessä tapauksessa pesä oli terassilla olevan puulaatikon sisällä siten, että se oli kiinni sekä katossa että seinässä. Kun kantta vähän raotti, pesä räyskähti rikki. Sieltä pöllähti 200 ampiaista esiin.

Kiviniemen työntekijät ovat tänä kesänä välttyneet pistoksilta. Ampiaisten normaalia suurempi määrä ei ole myöskään näkynyt Kangasalan kaupunginsairaalan ensiavussa.

Avosairaanhoidon osastonhoitaja Petteri Männistön mukaan ensiavussa on käynyt pitkin kesää joitakin pistokseen apua tarvitsevia, mutta ei tavallisesta poikkeavan paljon.

Kiviniemen mukaan ampiaisia esiintyy toisina vuosina enemmän ja toisina vähemmän.

– Keväällä oli suotuisat olosuhteet tehdä pesiä. Mukavan lämmin kesä on suosinut ampiaisia, Kiviniemi toteaa.

Kesäkuukausina ampiaiset ­pysyvät kiireisinä pesästä huolehtiessaan. Loppukesällä ne hankkivat ravintoa vain itselleen.

– Ampiaisten määrä lisääntyy loppukesästä, kun ne eivät enää palvele pesää, vaan hylkäävät sen, Kiviniemi tietää.

Hyönteisten ja kukkien vähennyttyä pörisijät alkavat etsiä ­makeaa ja proteiinipitoista ravintoa ihmisten läheisyydestä.

Niille maistuvat niin grillissä valmistettavat liharuoat kuin alkoholikin.

Kangasalan ruokaravintoloissa ampiaisilta on ainakin toistaiseksi saatu olla rauhassa.

– Tänä vuonna ei ole vielä ollut isompaa haittaa. Vasta viime viikon aikana niitä alkoi oikeastaan esiintyä enemmän. Ne ovat vähän pökkyräisiä ja lentelevät päin, ravintola Pepperin vuoropäällikkö Essi Nikkilä toteaa.

Nikkilä kertoo, että ravintolalla ei ole mitään tiettyä keinoa ampiaisten karkotukseen.Pörriäisiä voi kuitenkin yrittää torjua huolehtimalla pöytien pintojen ja tarjoiluvälineiden puhtaudesta.

Pepperissä on pohdittu myös vesipussitekniikan kokeilemista, jos ampiaisista alkaa olla harmia.Aurinkoon sijoitettu vedellä täytetty pussi saa ilmeisesti ampiaisten suuntavaiston sekaisin ja pitää ne loitolla.

Ravintola Aryanassa tai ravintola Paakarissa mahdollisia karkotuskonsteja ei ole vielä jouduttu miettimään.

Aryanasta kerrotaan, että jonain kesänä katoksen alle pesän rakentaneista ampiaisista oli harmia.

Tänä kesänä pesiä ei ole ollut ja terassilla on ainakin toistaiseksi nähty vain yksittäisiä pörrääjiä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.