Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Antti-patsaan saaja on viestintämyönteinen ja kansantajuinen

Kangasalan Sanomat on palkinnut Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskuksen johtavan­­­­­­­­­ ylilääkärin Sari Mäkisen Antti-patsaalla. – Mäkinen osaa kansantajuistaa vaikeita terveydenhuoltoon liittyviä asioita ja ehtii kiireisestä työstään huolimatta vastata nopeasti paikallislehden kysymyksiin, Kangasalan Sanomien päätoimittaja Tuula Ruusumaa perustelee valintaa. Ruusumaan mukaan ylilääkäri ymmärtää viestinnän merkityksen myös kiperissä tilanteissa. – Lisäksi Mäkinen nauttii valtakunnallista arvostusta. Hän osallistui muun muassa edellisen soten järjestämislakityöryhmään ja on edelleen valtakunnallisen perusterveydenhuollon johtajaverkoston aktiivijäsen. Ylilääkäri katsoo, että hänen viestintämyönteisyytensä on perua yli 20 vuotta kestäneestä potilastyöstä. – Lääkärin ja potilaan yhteistyö on huomattavasti tuloksellisempaa, kun kuuntelemme ja ymmärrämme toisiamme. On oleellista, että asiakas tulee kuulluksi ja oleellista, että lääkäri perustelee selkeästi, miksi antaa tietyt toimintaohjeet.

Uutiset - 1.12.2015 kello 8.16
Antti-patsaan saaja on viestintämyönteinen ja kansantajuinen
Palaverit ja neuvonpidot ovat Sari Mäkisen arkipäivää. Viime viikolla keskusteltiin muun muassa päihdetyöstä. Ajatuksia hänen kanssaan vaihtamassa osastonlääkärit Eveliina Hakala ja Yrjö Lagus.

Vastavuoroisuus on 1990-luvun alussa yleislääkäriuransa aloittaneelle Mäkiselle luontainen tapa kohdata potilaat. Tästä hän on saanut myös kiitosta.
Nykyisin, yhteistoiminta-alueen ylilääkärinä potilastyöhön jää harvakseltaan aikaa.
– Kaipaan sitä kovasti, mutta toisaalta olen tehnyt itselleni selväksi, että tehtäväni on nyt järjestää asiat niin, että palvelut pelaavat parhaalla mahdollisella tavalla koko alueen asukkaita ajatellen.

Viestimisen näkökulmasta tämä tarkoittaa aktiivista tiedon välittämistä kuntalaisille ja tiivistä vuorovaikutusta henkilökunnan kanssa.
Hän kannattaa proaktiivista tiedottamista eli asioiden kertomista mahdollisimman pikaisesti.
– Huhu täyttää nopeasti tiedon tyhjiön, hän tietää.
Lääkärin ammatin ylin arvo, vaitiolovelvollisuus asettaa omat rajat tiedottamiselle. Mäkinen kertoo pohtineensa paljon avoimuuden ja tietosuojan välistä suhdetta. On mietittävä tarkkaan, mitä voi kertoa julkisuuteen esimerkiksi toimitilojen sisäilmaongel­mista.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Muutosten edessä viestinnän merkitys korostuu. Ja muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollossa on luvassa.
– Ainoa tapa motivoida henkilökunta vanhoista toimintatavoista luopumiseen ja uusien synnyttämiseen on vuorovaikutus.
– Muutoksia ei voi asiantuntijaorganisaatiossa viedä läpi muuten kuin keskustelemalla. Puheelle pitää jäädä aikaa ja tilaa.
Mäkisen mielestä oikeat ratkaisut eivät synny yksistään esimiesten ajatuksissa, vaan asioita on puntaroitava ja pohdittava henkilökunnan kanssa. On oltava myös kykyä korjata päätöksiä, jos niin on tarpeen.

Sote-uudistuksen kulmakivi, sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö, ei suinkaan ole Kangasalla uusi asia. Pisimmille tiimityötä on viety terveydenhuollon ja vanhuspalveluiden sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden välillä, mutta viime vuosina koko sosiaali- ja terveyskeskus on nivoutunut tiiviiksi yhteiseksi toiminnaksi.
Sotella on kunnassa myös yhteinen kuukausitiedote, joka on kaikkien luettavissa intranetissä ja löytyy myös kahvihuoneista.

Joulukuussa tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Sari Mäkinen aloitti yhteistoiminta-alueen johtavana ylilääkärinä. Sitä ennen hän ehti työskennellä Ruovedellä ja Orivedellä, molemmissa myös ylilääkärinä.
Ylimmän johdon tehtäviin siirtyminen toi lääkärin työn oheen ikään kuin toisen ammatin, joka sekin vaatii kouluttautumista. Mäkinen on muun muassa suorittanut sosiaali- ja terveysalan johtamiskoulutuksen eMBA-tutkinnon.
Hän asuu Ruovedellä, joten työpäiville tulee matkoineen pituutta.
– Henkireikäni on liikunta, etenkin hiihto ja jumppa. Ne ovat minulle parhaat pään nollauskeinot.

Fakta

ANTTI-PATSAS

  • jaettu vuodesta 1981 lähtien,
  • kunnioitetaan ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden julkaisijan, rovasti Antti Lizeliuksen (1708–1795) elämäntyötä,
  • paikallislehdet jakavat alueillaan Antti-patsaita tunnustukseksi paikallislehtien hyväksi tehdystä työstä.
  • Kangasalan Sanomien Antti-patsaan ovat aikaisemmin saaneet Kangasala Seura (1985), agronomi Pertti Ruokonen (1987), kaavoitusinsinööri Markku Lahtinen (1995), Kesä alkaa Kangasalta -toimikunta (1998), hallintojohtaja Teppo Kaivola ja ylilääkäri Toivo Rintamäki (2001), professori Aulis Aarnio (2003), rakennusmestari Kauko Ilonen (2008), seurakunnan tiedottaja Tuomo Vanhanen (2011) ja Kangasalan Naisvoimistelijoiden kunniapuheenjohtaja Marjatta Tiitola (2013).
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös