Apteekin ovi käy tiuhaan tahtiin – Suoraman apteekki otti käyttöön mobiilisovelluksen asiointia helpottamaan

0
Suoraman apteekissa voi nyt asioida myös puhelinsovelluksen avulla. Kun valitsee videopuhelun, pääsee keskustelemaan kasvokkain vaikkapa apteekkari Ulla-Maija Kimmel kanssa.
Suoraman apteekissa voi nyt asioida myös puhelinsovelluksen avulla. Kun valitsee videopuhelun, pääsee keskustelemaan kasvokkain vaikkapa apteekkari Ulla-Maija Kimmel kanssa.

Suoraman apteekki on ottanut käyttöön puhelinsovelluksen, jonka avulla voi tilata reseptilääkkeet ja muut apteekkituotteet vaikka kotisohvalla istuen.

Myös reseptien uusinta onnistuu sovelluksella.

Remomedi-sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta. Sen käyttäminen edellyttää käyttäjäksi rekisteröitymistä ja vaatii niin sanotun vahvan tunnistautumisen. Tunnistautumistapa valitaan omien tietojen syöttämisen yhteydessä.

Halutessaan asiakas voi tallentaa järjestelmään pankkikorttinsa tiedot, jolloin maksu veloitetaan suoraan hänen tililtään.

Nouto marketin puolelta

Sovelluksen avulla apteekkiin soittava voi valita, hoitaako asiansa tavallisena puheluna vai videopuheluna.

– Meillä on kahdessa asiakaspalvelupisteessä videopuheluvalmius. Kannattaa kuitenkin varautua lyhyeen odotukseen, sillä kesken toisen asiakkaan palvelun puheluihin ei vastata, apteekkari Ulla-Maija Kimmel sanoo.

Hän suosittelee kokeilemaan videopuhelua.

– Siinä pääsee keskustelemaan kasvotusten, mikä helpottaa kysymysten esittämistä puolin ja toisin.

Kun tilaus on tehty, sen sisältö toimitetaan apteekin noutolokerikkoon. Lokerikko löytyy Prisman kassalinjaston tuntumasta. Asiakas voi noutaa tuotteet marketin aukioloaikoina.

Lokeron lukitus avautuu numerokoodilla, jonka apteekki lähettää asiakkaan puhelimeen tilauksen valmistuttua.

Tarkasti valvottua toimintaa

Palvelun käyttöönotto viivästyi hieman lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean viimeaikaisten kiireiden vuoksi.

– Nyt kaikki on kunnossa ja sovellus toimii, kertoo apteekkari Ulla-Maija Kimmel.

Ennen luvan myöntämistä Fimea varmisti, että asiointi sujuu kaikin tavoin turvallisesti ja luotettavasti niin sovelluksen kuin lääkkeiden käsittelyn osalta.

Kimmelin mukaan Fimea halusi tietoa muun muassa lääkkeiden noutolaatikostosta: onko se oma vai vuokrattu, miten laatikoston lämpötilaa seurataan.

– Lisäksi kysyttiin kotiinkuljetusten lämpötilaseurannasta. Meillä se on sikäli helppo, että hoidamme kuljetukset itse. Toimitamme tilauksia kymmenen kilometrin säteellä apteekilta.

Kotiinkuljetus maksaa 5–10 euroa. Summa määräytyy matkan perusteella.

– Remomedi-sovellus on käytettävissä pääosin apteekin aukioloaikoina, mutta joudumme sulkemaan sen ennen varsinaista sulkemisaikaa. Kotiinkuljetuksia emme tee enää kello 16.30 jälkeen, Kimmel tarkentaa.

Varautuminen lisääntynyt

Kimmel suosittelee sovelluksen ja kotiinkuljetuksen käyttämistä riskiryhmiin kuuluville, mutta myös jos apteekkiin lähteminen on oman kunnon vuoksi hankalaa tai karanteenin vuoksi kielletty.

Koronan lisäksi kangasalalaisia vaanii tällä hetkellä myös influenssa, mikä näkyy muun muassa särkylääkkeiden kysynnässä.

– Varautuminen on kasvanut. Viime viikon lopulla meille oli poikkeuksellisen paljon asiakkaita. Esimerkiksi torstaina asiakaskäyntejä oli noin 50 prosenttia enemmän kuin yleensä. Hankalaksi tilanteen tekee se, että kysyntä heijastuu tukkuihin: ne eivät ehdi toimittaa lääkkeitä ja tarvikkeita samassa tahdissa kun tilausmäärät kasvavat, Kimmel tietää.

Esimerkiksi kasvonsuojuksia ei Suoraman apteekkiin ole saatu.

Niin kiireisiä kuin viime päivät apteekeissa ovat olleetkin, on kokonaisuus hänen mielestään Suomessa vielä hyvin hallinnassa.

– Koronan osalta tilanne muuttuu koko ajan. Meille apteekkiinkin tulee uusia ohjeita tämän tästä. Esimerkiksi Kela ilmoitti väljentävänsä toimitusvälejä, mikä varmasti osaltaan helpottaa ja vähentää reseptilääkkeitä käyttävien asiointikertoja.

Apteekin toiminnan kannalta on tärkeää, että sen henkilökunta pysyy terveenä.

– Jos tilanne pahenee, saatamme asennuttaa asiakaspalvelupisteisiin pleksit. Ne eivät ole kauniita, mutta suojaavat tartunnoilta molemmin puolin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.