Apua kipuihin ja kahvitilauksiin – kansalaisopiston kursseista on moneksi

0
Kirsi-Marja Piekkala on hyödyntänyt kansalaisopiston kurssitarjontaa jo 30 vuotta.

Tutkiessaan Valkeakoski-opiston kurssitarjontaa Kirsi-Marja Piekkala tuntee olevansa kuin lapsi karkkikaupassa – kursseja on joka lähtöön ja monelle niistä tekisi mieli osallistua.

– Vaikka olen eläkkeellä, aika tuntuu välillä olevan kortilla. Minulla on sellainen sääntö, että osallistun joka lukuvuosi noin kolmelle kurssille, Piekkala kertoo.

Perinteisesti Piekkala valitsee kurssitarjonnasta kieliä ja jumppaa. Ensi syksynä hän osallistuu seniorilavikseen ja opiskelee ainakin englantia ja espanjaa. Lisäksi Piekkala kertoo ”harkitsevansa vakavasti” palaamista aiemman harrastuksensa pilateksen pariin.

– Pilateksesta oli minulle suuri apu, kun aikanaan mursin olkapääni laskettelumäessä. Olkapäähän sattui joka askeleella. Muistin pilatesopettajan ohjeet lapatuesta ja siitä, miten ylävartaloa kannatellaan. Niillä ohjeilla sain kivut huomattavasti pienemmiksi.

Kirjanpitoa, laskentaa ja pukuompelua. Sellaisia kursseja tarjosi vuonna 1957 perustettu Kangasala-opisto (nyk. Valkeakoski-opisto) alkutaipaleellaan.Nykyään kurssit ovat vallan toisenlaisia. On Voimasana-kirjoittajaleirejä, kehon- ja mielenhuoltoa, itämaista tanssia ja atk-klinikoita.

Kangasala-opiston rehtorina 20 vuotta työskennellyt Piekkala tietää, että kansalaisopistot kulkevat ketterästi samaa matkaa yhteiskunnan trendien kanssa.

– Nuoruudessani koulujen englannin kielen opetus oli aika kehnoa. Opin kirjoista lähinnä vaatekappaleiden nimiä ja kuinka englantilaista nurmikkoa hoidetaan.

Kansalaisopistojen englanninkurssit ovat vuosien varrella paikanneet Piekkalan kielien oppimiseen liittyviä aukkoja.

– On aivan mahtavaa, että huolimatta kouluaikojeni kieltenopetuksen innostamattomuudesta kykenen nykyään kommunikoimaan englannilla kiitettävästi.

Piekkala on hyödyntänyt kansalaisopistojen kurssiantia jo 30 vuoden ajan. Puolisokin käy ahkerasti kursseilla – kenties vielä ahkerammin kuin Piekkala itse. Se on harvinaista, sillä Piekkalan mukaan Valkeakoski-opiston kävijöistä kaiken kaikkiaan vain noin 20 prosenttia on miehiä.

Miesten määrää kursseilla pyritään alati nostamaan. On kehitetty esimerkiksi äijäjooga, jotta miehillä olisi matalampi kynnys osallistua naisellisina pidettyihin harrastuksiin.

– Miehet harrastavat ja pelaavat kaikenlaista, mutta eivät koskaan venyttele ja huolla kehoaan! Ei ihme, että sitä vanhana vähän kangistuu, Piekkala puuskahtaa.

Kaikkinaisen hyvinvoinnin ylläpitämisen vuoksi Piekkala vuodesta toiseen ahnehtii kansalaisopiston kursseja. Hiljattain hän luki lehdestä, että ihmisen tulisi hyvinvoinnin nimissä ottaa päivässä vähintään 10 000 askelta.

– Ei sitä määrää saa täyteen, jos kulkee kotona sohvan ja keittiön väliä. Tunti päivässä jonkun mielenkiintoisen harrastuksen parissa täyttää askelvaatimuksen.

Aina harrastukseen ei tee mieli lähteä. Joskus puolestaan olo on sellainen, että haluaisi olla porukassa, mutta ilman höpöttämistä.

– Liikuntatuokiot, vaikkapa allas- tai aamujumppa, täyttävät tuollaisen sosiaalisuustarpeen. Ei ole pakko, eikä oikein voikaan, puhua, mutta siinä on joku koko ajan vierellä. Se on todella mahtavaa, Piekkala toteaa.

Rakenna robotti tai laula itsesi terveemmäksi

Valkeakoski-opiston syksyyn mahtuu monenmoista uutta kurssia. Rakennetaan robotti -kurssilla tutustutaan Arduino-mikrokontrolleriin, jonka avulla voidaan rakentaa robotteja, kastelujärjestelmä kukille tai vaikkapa etäluettava sääasema.

Sähköopin ja ohjelmoinnin perusteiden hallinta on kurssilla hyödyksi, muttei kuitenkaan välttämätöntä. Kurssin opettaja Juha Tuurnan oma innostus ohjelmoitavien laitteiden rakenteluun syttyi pari vuotta sitten, kun ystävä rakensi siivousrobotin.

– Päätin itsekin kursia kasaan robotin. Siitä tuli lopulta kierrätysromuista rakennettu esimiesrobotti, joka piippasi, välkkyi valoja ja rullaili satunnaisesti sinne tänne. Välillä se päästeli höyryjä ihmisesimiesten tapaan, Tuurna naurahtaa.

Kaisa Tienvieren Kuorosta hyvinvointia ja terveyttä -kurssi on suunniteltu aivan jokaiselle laulamisesta kiinnostuneelle.

– Toimintaa sovitetaan osallistujien mukaan sellaiseksi, että jokainen voi olla mukana liikuntavammasta tai muusta terveydellisestä syystä riippumatta. Kurssille voi tulla happiviiksissä tai rollaattorilla, Tienvieri havainnollistaa.

Tienvieren mukaan laulaminen edistää terveyttä monella tapaa. Se muun muassa auttaa hengityksen tehostumisen kautta verenkierron ongelmiin, auttaa astmapotilaiden hengitystekniikkaa, lisää vastustuskykyä, parantaa muistia ja tukee tunnesäätelykyä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.