Arki on lomaa tärkeämpää

0

Tänä vuonna elokuun ensimmäinen päivä oli sopivasti maanantai. Lisääntyneestä sähköpostin määrästä päätellen se tarkoitti monelle loman päättymistä ja arjen alkamista.
Suomalaisille loma on kaikki kaikessa. Sitä odotetaan ja kun se on ohi, seuraavaan lomaan lasketaan jo päiviä. Loman pituus on myös aihe, jota vertaillaan eri alojen kesken.
Opettajien koko kesän kestävä loma, tai koulutyön kesäkeskeytys, kuten asia virallisesti kuuluu ilmaista, on ollut ikiaikainen kateuden aihe.
Pitkän, yhtämittaisen loman arvostus näkyy myös työehtosopimuksissa. Monissa sopimuksissa vuosiloman pituudeksi suositellaan vähintään kolmen viikon jaksoa kerrallaan.

Lomalla suomalainen antaa periksi. Ei ole niin väliä, vaikka luottokortin luottoraja täyttyy tai vyötärölle kertyy pari ylimääräistä jenkkakahvaa. Sekä velkaa että läskiä ehtii sulattaa sitten tulevan talven aikana.
Olivatko yllä luetellut asiat pelkkiä typeriä yleistyksiä vai osuiko niistä joku oikeaan?
Ainakin Tampereen yliopistossa työskennellyt saksalainen tutkijatohtori Jessica de Bloom on sitä mieltä, että pitkänkin loman vaikutus haihtuu noin viikossa.
Hän on suositellut, että lomaa pitäisi pitää tasaisesti pitkin vuotta. Hänen mukaansa pitkällä viikonlopulla voi olla samanlainen palauttava vaikutus kuin monta viikkoa jatkuneella lomalla.

Tutkijatohtorin päätelmät käyvät arkijärkeen. Suomalaisten turhan latautuneet odotukset loman suhteen aiheuttavat monesti pettymyksiä. Loma ei ollutkaan sellainen kuin oli odotettu.
Arki on sitä aikaa, jota elämme noin 11 kuukautta vuodesta. Sen pitäisi olla mielekästä, tasapainoista ja toisaalta itsessään palauttavaa, jotta työ maistuu ja työn ulkopuoliselle elämälle jää riittävästi aikaa ja energiaa.
Tässä mielessä ei ole mitään järkeä elää tuota aikaa vain tulevasta lomasta haaveillen. Elämä on tässä ja nyt, ei seuraavalla lomalla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.