Koti Pääkirjoitus Arkipyhiä pitäisi vähentää reilusti

  Arkipyhiä pitäisi vähentää reilusti

  0

  Maalis-, huhti- ja toukokuu ovat monin tavoin kivoja kuukausia. Useimmilla ihmisillä mieli virkistyy, kun pimeys väistyy ja kevät koittaa. Työhön liittyvät projektit ovat usein myös hyvässä vauhdissa.

  Kevätkuukausiin liittyy kuitenkin vaikeus, joka on toisaalta ihan kiva mutta lopulta hankala asia. Nimittäin useat arkipyhät, jotka laittavat työpaikoilla viikko toisensa jälkeen päiväjärjestystä uusiksi.

  Esimerkiksi tänä keväänä on hyvin lyhyellä ajanjaksolla neljä vajaata viikkoa.

  Kukapa ei viihtyisi vapailla, mutta samaan aikaan täytyy miettiä, mitä se merkitsee tekemättömille töille. Yleensä tuloksena on ylitöitä normaaleina arkipäivinä ja siitä seuraavaa ylimääräistä stressiä.

  Suomessa solmittiin kilpailu­kyky­sopimus kesällä 2016. Siinä sovittiin laajasti erilaisista työelämän säästötoimista, muun muassa työajan pidentämisestä.

  Sopimuksen tuloksellisuudesta ollaan tasan kahta mieltä. Toisten mielestä se oli hyvä ratkaisu, joka synnytti lisää työpaikkoja, toisten mielestä se oli yhtä tyhjän kanssa.

  Sen sijaan, että kikkaillaan päivittäisillä minuuteilla, olisi aika keskustella näistä arkipyhistä. Monet niistä ovat kirkollisia juhlapäiviä ja niiden ajankohta perustuu ikivanhaan kristikunnan laskentatapaan.

  Se, että jostain ajankohdasta luovutaan, ei tarkoita, että koko perinne pitää heittää romukoppaan. Kyllä pitkäperjantaina on mahdollista edelleen elää kristillisen perinteen mukaisesti, vaikka kaupat ovatkin auki.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän