Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Arkipyhiä pitäisi vähentää reilusti

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 9.5.2018 kello 7.00

Maalis-, huhti- ja toukokuu ovat monin tavoin kivoja kuukausia. Useimmilla ihmisillä mieli virkistyy, kun pimeys väistyy ja kevät koittaa. Työhön liittyvät projektit ovat usein myös hyvässä vauhdissa.

Kevätkuukausiin liittyy kuitenkin vaikeus, joka on toisaalta ihan kiva mutta lopulta hankala asia. Nimittäin useat arkipyhät, jotka laittavat työpaikoilla viikko toisensa jälkeen päiväjärjestystä uusiksi.

Esimerkiksi tänä keväänä on hyvin lyhyellä ajanjaksolla neljä vajaata viikkoa.

Kukapa ei viihtyisi vapailla, mutta samaan aikaan täytyy miettiä, mitä se merkitsee tekemättömille töille. Yleensä tuloksena on ylitöitä normaaleina arkipäivinä ja siitä seuraavaa ylimääräistä stressiä.

Suomessa solmittiin kilpailu­kyky­sopimus kesällä 2016. Siinä sovittiin laajasti erilaisista työelämän säästötoimista, muun muassa työajan pidentämisestä.

Sopimuksen tuloksellisuudesta ollaan tasan kahta mieltä. Toisten mielestä se oli hyvä ratkaisu, joka synnytti lisää työpaikkoja, toisten mielestä se oli yhtä tyhjän kanssa.

Sen sijaan, että kikkaillaan päivittäisillä minuuteilla, olisi aika keskustella näistä arkipyhistä. Monet niistä ovat kirkollisia juhlapäiviä ja niiden ajankohta perustuu ikivanhaan kristikunnan laskentatapaan.

Se, että jostain ajankohdasta luovutaan, ei tarkoita, että koko perinne pitää heittää romukoppaan. Kyllä pitkäperjantaina on mahdollista edelleen elää kristillisen perinteen mukaisesti, vaikka kaupat ovatkin auki.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös