Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Arvokas aika

Kolumni - 14.8.2015 kello 8.16
Lotta Loikkanen

Omaa aikaa tarvitaan arkiaherruksesta palautumiseen, rauhoittumiseen ja luovuuden lannoitukseen. Työhön ja nukkumiseen menee suurin osa päivästä, mikä tekee jäljelle jäävästä ajasta arvokasta kauppatavaraa. On syytä miettiä, mihin tai kenelle sitä tuhlaa.
En tuhlaisi omaa aikaani esimerkiksi auton renkaiden vaihtoon. Se on epämiellyttävää puuhaa, johon kuluisi minulta koko päivä.
Jos lasken vapaa-ajalleni hinnan, niin kannattaa lopulta maksaa ammattilaiselle. Oman aikani voin sitten käyttää esimerkiksi urheiluun, lukemiseen, ystävien tapaamiseen tai ihan vain joutenoloon.
Syksyn myötä alkavat harrastukset, nuo ihanat aikasyöpöt. Parhaimmillaan ne antavat paljon, mutta välillä ne vievät salakavalasti kaiken vapaa-ajan. Liika on liikaa, vaikka tekemisestä nauttisikin.
Olen tällä hetkellä kahden vaiheilla suostuako erääseen urheiluseurani talkooprojektiin. Tiedän, että pesti on stressaava ja aikaavievä, eikä kukkaroni tule siitä hyötymään.

Kun olin pieni, isä ja äiti lähettivät minut taloyhtiön talkoisiin ja jäivät itse kotiin. Riitti, että perhe oli jotenkin edustettuna. Minä menin mielelläni, koska sieltä sai jaffaa. Joskus jopa kaksi pulloa.
Myöhemmin olen myynyt partiolaisten joulukalentereita, kaupitellut vessapaperia ovelta ovelle, osallistunut inventaarioon, vetänyt treenejä ja ollut järjestämässä urheilutapahtumia.
Nykyään entistä harvempi käyttää aikaansa talkootyöhön. Ymmärrän sen, koska minullakin on turhauttavia kokemuksia kiittämättömyydestä, liiasta kuormittamisesta ja hukkaan heitetystä ajasta.
Olen esimerkiksi istunut järjestelytoimikunnan kokouksessa, jossa väännettiin tunti siitä, saako yleisötapahtumassa viedä limupullon katsomoon vai ei. Tiedottajan näkökulmasta se oli krooh pyyh.
Talkootyön viehätys piilee siinä, että se poikkeaa normaalista arjesta. Sen ei kuulu tuntua työltä, josta ei makseta palkkaa. Sen ei kuulu olla pitkäveteistä ja kaavoihin kangistunutta.

Hyvän talkooporukan tunnistaa jo kaukaa. Kangasalla olen kesän aikana poikennut esimerkiksi kesäkahviloissa ja kyläyhteisöissä, joissa on ollut hyvä ryhmähenki. Se tekee kyläjuhlista, kesäkahviloista ja markkinoista jokavuotisia tapahtumia.
Sama voima pyörittää urheiluseuroja, neulekahviloita ja näytelmäporukoita. Yhteisen hyvän vuoksi haluaa työskennellä, kun henki on kannustava, ketään ei jätetä yksin, ja pinnistely palkitaan kiitoksella.
Seurat ja järjestöt kaipaavat toimintaansa lisää aktiivista väkeä. Mukaan kannattaa mennä, koska parhaimmillaan talkoo- tai vapaaehtoistyö antaa kokemuksia ja elämyksiä itselle ja muille. Muutaman tunnin voi aina vaihtaa hyvään mieleen.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös