Arvot mekin ansaitsemme

0
Ennen kunnallispolitiikkaa tehtiin arvojen pohjalta. Arvot jakoivat poliitikot oikeaan, vasempaan ja keskelle sen mukaisesti, miten he halusivat kuntaa kehitettävän. Kuntalaisille tämä oli helppoa, sillä kokoomuslaisista kansandemokraatteihin kaikki tiesivät saavansa juuri sellaista politiikkaa, mitä vaaleissa tilasivat.

Toista on nyt. Vaalien alla ei tahdo enää aina tietää, kuka ehdokas mitäkin puoluetta edustaa, koska ehdokkaiden puheet ovat ylimalkaisia, toistensa kaltaisia ja vailla syvempää arvopohjaa. Valtuustotyössä tämä heijastuu nurkkakuntaisuutena, heikkona sitoutumisena ja haluttomuutena nähdä kokonaisuuksia.
Tähän on varaa, jos kunnalla menee taloudellisesti hyvin. Kangasalla ei mene, joten olisiko valtuustossa aihetta pieneen toimenkuvan tarkistukseen? Vaikkapa sen mietintään, mikä on kunnan kokonaisedun kannalta olennaista, mikä ei.
Ajatustyön lähtökohdissa ei ole kehumista, sillä edessä on huonoja vaihtoehtoja: ulkoistuksia, leikkauksia ja lakkautuksia.

Pitkään valmisteltu, kuulemisia ja valtuustoseminaareja myöten läpikäyty Raikun ja Kautialan kyläkoulujen lakkauttamisesitys oli yksi näistä ikävistä vaihtoehdoista. Aie oli kuntataloudellisesti perusteltu, mutta valtuusto hylkäsi sen, ja koulut jatkavat.
Kaivetaanko vastaavat säästöt nyt taajamien koulumenoista, muista palveluista vai otetaanko lisälainaa, selviää myöhemmin. Tämä päätös on valtuustolle kyläkoulujen lakkauttamista helpompi, sillä se ei koske kotinurkkia eikä kohdentamattomana tule muutenkaan iholle. Taloudellista realismia päätöspaketista on turha hakea.

Raikun ja Kautialan koulujen puolustajat ovat alusta pitäen luottaneet vain omiin rätinkeihinsä ja pitäneet virkamiesten laskelmia harhaanjohtavina, virheellisinäkin. Myös osa valtuustosta on yhtynyt arvosteluun. Ilmiö on yleismaailmallinen. Virkaportaasta on helppo tehdä syntipukki, jos sen näkemykset eivät vastaa omia.
Raikussa ja Kautialan suunnalla uutinen koulujen jatkamisesta otettiin vastaan riemurinnoin. Ja aiheesta, sillä se valaa uskoa huomiseen ja kylien kehittymiseen. Ennakkopuheet kyläkuolemista, joita viljeltiin ennen koululakkautusten käsittelyä, menivät kuitenkin yli maalin.
Esimerkiksi käy Kuohenmaa, jossa koulu on edelleen kylän vireä keskus, vaikka opetus päättyi siellä jo aikapäiviä sitten.
Kaikki on kiinni ihmisistä ja heidän aktiivisuudestaan, ja sitä olisi Raikussa ja Kautialassa varmasti riittänyt, vaikka päätös olisi ollut toinen. Sen ovat koulujen säilyttämisen puolesta järjestetyt lukuisat tempaukset ja mielenosoitukset osoittaneet.

Kunnanhallituksessa Raikun ja Kautialan koulujen lakkauttamista ajoivat sosiaalidemokraatit ja kokoomus. Valtuustossa demaririntama piti, kokoomuksen repesi. Henkilökohtaiset arvot ohittivat yhteisen. Keskusta kiitti. Entä kokoomusäänestäjät? Saivatko he, mitä tilasivat?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.